Ashwagandha – ayurvedisen lääkekasvin tutkitut terveysvaikutukset

Ashwagandha - ayurvedisen lääkekasvin tutkitut terveysvaikutukset Jooga

Ayurvedisen lääkekasvin länsimaista lääketiedettä kiinnostavat vaikutukset

Ayruveda on aina kiehtonut minua. Olen myös käynyt ayurvediset hieronta- ja kokkauskurssit ja opiskellut sitä muutenkin. Erityisesti siinä kiehtoo perusfilosofia, jonka mukaan suurin osa sairauksista ja epätasapainotiloista on ennaltaehkäistävissä. Ihminen on kokonaisuus ja on tärkeää huolehtia joka osa-alueesta mahdollisimman luonnollisin tavoin. Ayurvedassa ihmiset myös jaetaan erilaisiin tyyppeihin, joille on omat ruokavalio- yrtti- ja elämäntapasuositukset. Itse olen vata-pitta. Useimmat ayurvediset ohjeet ovat hyvin “maalaisjärjellä” selitettäviä, ne vain unohtunuvat kiireisessä nykymaailman menossa liian helposti.

Ayurvedassa terveyttä ja yleistä hyvinvointia hoidetaan mieluummin yrteillä ennaltaehkäisevästi kuin sairauksia lääkkeillä. Ashwagandha taitaa olla Ayurvedan tunnetuin tuote ja nyt sitä saa myös suomalaisen Hankintatukun tuottamana luomulaatuisena ja kohtuuhintaisenakin. Olen tästä innoissani, koska olen jo pitkään ostanut ashwagandhaa paljon korkeampaan hintaan tuontituotteena. Muutenkin olen käyttänyt monia Hankintatukun tuotteita. Vahva asiantuntemus, innovatiivinen tuotekehitys sekä puhdas kotimaisuus tekevät Hankintatukusta yhden merkittävimmistä suomalaisista ravintolisien valmistajista.

Ashwagandha on tunnettu lääkekasvina yli 3 000 vuotta. Ayurveda korostaa erityisesti sen hermostoa uudistavaa ja vahvistavaa vaikutusta. Pitkä historia sille löytyy myös perinteisessä persialais-arabialaisessa lääkinnässä eli unanissa sekä perinteisessä tamimilaisessa lääkinnässä eli siddhassa. Länsimäinen tiede on ollut myös erityisen kiinnostunut juuri ashwagandhasta, ja sen lukuisia aivojen ja hermoston toimintaa edistäviä vaikutuksia on tutkittu paljon. Monet ashwagandhan ominaisuuksista on vielä tutkimuksen alla tai odottaa laajempia tutkimuksia, vaikka pitkään on jo tiedetty sen todella monipuolisista hyödyistä.

Vitacell Ashwagandha -kapselit sisältävät  kasvin juuresta saatua uutetta, joka on luomulaatua, eivätkä ne sisällä maidon ainesosia vesiuutoksen vuoksi. Annoskoko on yksi 300 mg kapseli kaksi kertaa päivässä. Meidän kotona yksi kapseli on aina aamulla jokaisen omassa vitamiinikipossa muiden vitskujen kanssa ja toinen kapseli tulee otettua iltapalan yhteydessä. Pakkauksen ohjeen mukaan annoksen voi tarvittaessa nostaa neljään kapseliin päivässä.

ashwagandhaashwagandha

Monipuoliset ja tehokkaat terveysvaikutukset

Ashwaganhan ehkä tunnetuin hyöty on sen tasapainottava, rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus. Sen on todettu myös tehostavan oppimista ja muistia sekä tukevan hyvää vireystasoa. Ayurvedassa sitä käytetään hoitamaan myös esimerkiksi kroonista väsymystä ja muistiongelmia.

Koska Ashwagandhan nähdään lisäävän yleisesti suorituskykyä ja kestävyyttä, sen väitetään olevan myös hyvä lemmenrohto. Kasvin moninaisten ja vahvojen ominaisuuksien koetaan Ayurvedan mukaan pitävän yllä nuorekkuutta ja pitkää ikään.

Yleinen käyttötarkoitus ashwagandhalle on myös sen ominaisuus fyysisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Sen terveysvaikutukset ovatkin  lukuisien tutkimusten mukaan hyvin moninaiset. Ashwagandhan antioksidanttisia sekä antibakteerisia vaikutuksiakin on tutkittu. Nivelreuman ja nivelrikon hoidossa kasvia käytetään niveltulehduksia ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi.

Ashwagandha eli suomeksi rohtokoisio

Muita nimityksiä ashwagandhalle on rohtokoisio tai Intian ginseng. Rohtokoisio kuuluu koisokasveihin. Sen latinankielinen lajinimi somnifera tarkoittaa “unta tuovaa” tai “narkoottista”. Ashwagandha on sanskritinkielinen nimitys, joka tarkoittaa hevosen hajua. Tämän nimityksen ajatellaan johtuvan kasvin käyttäjälleen antamista “hevosen voimista” tai sitten kasvin vahvasta mielipiteitä jakavasta hajusta. Vitacell Ashwagandha -uutekapseleissa ei kuitenkaan ole mitään hajua. Nimitys Intian ginseng taas viittaa ginsengiin, jota on käytetty kauan kiinalaisessa lääketieteessä. Suurin ashwaganhan tuottajamaa on Intia, missä arvioitu vuotuinen tuotanto on yli 8 000 tonnia.

LaituriUlkojooga

Koko perheemme on tosiaan syönyt jo jonkin aikaa Vitacell Ashwagandha uutekapseleita ravintolisänä päivittäin. Meilläkin ravintolisänä käytössä olleen ashwagandhan vaikutus vireystilassa ja myös fyysisessä suorituskyvyssä on selvästi havaittavissa. Juuri nyt aktiivisena alkanut syksy on taas parasta aikaa ottaa käyttöön hyväksi havaittuja keinoja stressin lieventämiseen. Koska on ihan parasta startata päivä hyvillä vireystasoilla, aloitan jokaisen aamun joogalla, meriuinnilla ja aamiaisella sekä sen kanssa nautituilla ravintolisillä. Hyvät aamurutiinit ovat tulleet minullle joka vuosi entistä tärkeämmäksi ja merkittäväksi osaksi hyvinvointia, tasapainoa ja onnellisuutta. Hyvä aamu näyttää yleensä suunnan koko loppupäivälle.

Ulkoilu

Lähteet

terveys ayurveda stressi verenpaine
Kommentit (1)
  1. Tuntuu jotenkin erityisen raskaalta aloittaa työt nyt kesäloman jälkeen. Tämä vaikuttaa hyvältä, pitääkin kokeilla! Kiitos kivoista ideoista muutenkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *