Summer rolls – Vietnamilaiset riisipaperirullat lohi-katkaraputäytteellä

Aasialaiset riisipaperirullat lohi-katkaraputäytteelläthairuokakorianteririisipaperinyytti nyytti

Kukapa ei rakastaisi aasiailista makumaailmaa? Viimeistään siinä vaiheessa, jos mikä vain Aasian maa osuu matkakohteeksi, on paikalliseen ruokaan hurahtaminen lähes väistämätöntä. Onneksi aasialaisen keittiön raaka-aineita on nykyään helppo saada Suomenkin kaupoista.

Eilen meillä pidettiin tyttöjen iltaa ♥ ja tehtiin taas itse sushia ja nyt suunnittelen mielessäni jo viikonlopun ruokia. Sunnuntaiksi saadaan taas spessuvieraita ja ajauksissa olisi näprätä vietnamilaisia riisipaperirullia eli kesäkääryleitä.

Riisipaperirullien kääriminen on hauskaa yhdessäoloa ja ajanviettoa – ja samalla ihanien aasialaismakujen maistelua – ja kyllä niistä saa vatsansakin täyteen.

Keväällä tein kesäkääryleitä ensimmäistä kertaa ja silloin täytteet muodostuivat katkaravun pyrstöjen ja cashew-pähkinöiden ympärille, postaus niistä löytyy täältä. Viimeksi tein rullista vielä ruokaisampia lisäämällä täytteisiin lohta, jonka paistoin ensin medaljongeiksi ja sitten palastelin. Aasialaiset riisipaperirullat lohi-katkaraputäytteellä oli todella hyvä setti sekin. Molemmilla kerroilla käytin myös aasialaisia pienenpieniä herkkusieniä, jotka ovat edullisia, valmistuvat hetkessä ja korvaavat kivasti vaikka nuudelit. Niiden ohje löytyy aikaisemmasta postauksesta täältä.

Tuore korianteri on minusta tärkein yksittäinen maku. Sen upea tuoksu ja maku tekevät aasialaisesta ruoasta aasialaista, ilman sitä jotain tärkeää jäisi puuttumaan.

Riisipaperit ovat höyhenen kevyitä. Niiden käsittelyohje on tuossa aineslistan alla. Ne ovat käytännössä kuin ilmaa, yksi riisipaperi painaa pari grammaa eli vaikka ne on valmistettu riisistä, ei ruokaan kerry niistä käytännössä juuri ollenkaan esim. hiilareita. Siksi tämä ruoka sopii hyvin moniin ruokavalioihin; sellaisenaan vähähiilariseen ja gluteenittomaan ja kasvistäytteisenä myös vegaaniseen.

Ensi sunnuntaiksi varmaankin kehittelen taas vähän erilaisen täytteen, mutta tässä siis viime kertainen lohi-katkis-setti:

Aasialaiset riisipaperirullat lohi-katkaraputäytteellä

Korianteria

Porkkanaa

Aasialaisia sieniä (Enoki ja Bumashrine -herkkusieniä, valmistusohje täällä)

Murksattuja cahsew-pähkinöitä

Katkaravun pyrstöjä (esim. tilliliemessä säilöttyjä)

Lohta (mausta suolalla ja pippurilla ja kypsytä esim. paistamalla, jäähdytä hieman tai kokonaan ja palastele tarjoiluastiaan)

Riisipapereita

Soijakastiketta, jossa hienonnettua inkivääriä

Thaimaalaista kastiketta (käytin chili-lime-hunajakastiketta)

  1. Huuhtele / puhdista / kuori tarvittaessa kasvikset ja palastele ne pieniin tarjoiluastioihin. Porkkanat kannattaa tehdä pieniksi tikuiksi.
  2. Kypsytä sienet, ohje täällä. 
  3. Murskaa hieman cashewita ja asettele esille
  4. Kypsennä lohi ja pilko palasiksi tarjoiluastioihin.
  5. Asettele pieniin kulhoihin soijakastiketta ja raasta siihen kuorittua inkivääriä.
  6. Asettele kulhoihin maustekastiketta.
  7. Samoja aineita kannattaa laittaa usempaan kulhoon eri puolille pöytää, jolloin niitä on jokaisen saatavilla helposti.
  8. Laita riisipaperit lautaselle ja lautasen viereen matalaan astiaan (toinen lautanenkin käy) vettä. Jokainen ottaa yksitellen paperin, upottaa sen veteen liukenemaan noin minuutiksi, valuttaa ylimääräisen veden pois ja nostaa sen jälkeen pehmenneen paperin lautaselleen, asettelee siihen haluamansa täytteet ja kastikkeet ja muotoilee siitä käsin syötävän nyytin. Nyyttejä voi myös dipata kastikkeissa.
treeni-ja-ravinto gluteeniton ravintoaineet reseptit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *