5 x D-vitamiinin terveyshyödyt, näin selvität oman tasosi (sis. ARVONTA)

5 x D-vitamiinin terveyshyödyt, näin selvität oman tasosi (sis. ARVONTA)

Aurinko yrittää sinnikkäästi jo välillä paistaa ja päivät todellakin pitenevät kunnon harppauksin. Rakastan valoa, kesää ja aurinkoa ja olen ensimmäisenä ahmimassa piristäviä säteitä aina, kun mahdollista. Aurinko mahdollistaa kaiken elämä maan päällä. Sen valo todellakin piristää. Itse ainakin olen kuin eri ihminen aurinkoisina päivinä ja hei – kuka on nähnyt varsat kevätlaitumella? Aidompaa riemua on vaikeaa kuvitella.

Aurinko valmistaa ihollamme terveydelle välttämätöntä D-vitamiinia. Valitettavasti on kuitenkin aika yleinen harhaluulo, että niin tapahtuisi jo nyt kevättalvella, vaikka valo muuten niin upeaa ja energisoivaa onkin. Olemme siinä mielessä erikoisasemassa, että vain pienenpieni osa maailman väestöstä asuu Helsingin tasolla tai pohjoisemmassa. Meillä D-vitamiinia saadaan auringosta  toukokuusta elokuuhun ja silloinkin vain, jos kesä on aurinkoinen. Lisäksi aurinkovoiteiden käyttö heikentää D-vitamiinin saantia. Etelänmatkan pitkä piristysruiske ei ole kuvittelua, vaan kesäloman tai aurinkomatkan jälkeen varastoitu D-vitamiini riittää noin kahdeksi kuukaudeksi.

Rasvainen kala on hyvä D-vitamiinin lähde. Siksi meillä syödään kalaa säännöllisesti, mutta valitettavasti yleensä ei kuitenkaan 3-4 kertaa joka viikko. Syön pääosin terveellisesti ja ravinnerikkaasti. En kuitenkaan juo D-vitaminoitua maitoa tai syö D-vitaminoitua leipää. Vain aniharva saa ravinnosta tarvitsemaansa D-vitamiinimäärää täällä pohjolan perukoilla. Tiedän hyvin D-vitamiinin merkityksen, joka tuntuu jokaisen uuden tutkimustuloksen myötä vain kasvavan. Siksi D-vitamiinivalmiste on kuulunut meillä jokaiseen päivään niin kauan kuin muistan, kesät talvet.

Meillä kotona jokaisella on oma ”värikoodattu” pikkukippo, johon lataan aamiaispöytään vitamiinit. Ja muistutan illalla, jos jonkun kippo ei ole tyhjä. Tällä hetkellä meillä syötävä D-vitamiini on Tri Tolosen D-vitamiini 50 mikrogrammaa.

En polta, liikun, rakastan hyvää ja terveellistä ruokaa ja popsin D-vitamiineja mallioppilaan tunnollisuudella. Kaikki hyvin siis. Ajattelin, että käyn mielenkiinnosta (mutta turhaan) mittaamassa tätä postausta varten D-vitamiinitasoni. Tai en tietenkään turhaan, koska toimin sitten hienona esimerkkinä muillekin.

Jep. Kun puhelimeen kilahti viesti Terveystalosta, naputtelin itseni innoissani Oma Terveys-palvelun sivuilleni toteamaan, että verikokeella mitattu seerumin D-vitamiinipitoisuuteni on 87,1 nmol/l. Vieressä näkyy minimitaso, joka on 75,0. Jo sen mukaan lähentelen suositeltavaa minimiä. Esim. Virossa, Ranskassa ja Espanjassa viitearvo on 75-250 nmol/l. Turun yliopistossa on käynnissä 27-vuotinen tutkimus sydäntautien riskitekijöiksi. Aineiston mukaan reilusti yli kolmannes Suomen ihmisistä potee D-vitamiinivajetta silloinkin kun minimitasona pidetään 50 nmolin/l eli määrä olisi vielä pajon suurempi, jos puutostilan raja nostettaisiin 75 yksikköön, kuten muualla maailmassa (ja Terveystalon tuloksissani).

Saamani tuloksen perusteella aion tuplata ottamani päivittäisen annoksen. Pääsin lähelle kansainvälistä alatasoa 50 mikrogramman päiväannoksella. Samaan tulokseen päästiin tanskalaisessa tutkimuksessa. Uutta tutkimustietoa on tullut paljon ja yhä useammat asiantuntijat suosittelevat pitoisuudeksi 100-150 nmol/l. Sen saavuttaminen edelyttä 1-2,5 mikrogrammaa/oma paino-kg/vrk.

Miksi D-vitamiini sitten on niin elintärkeää?

Parhaisiin tuloksiin on tutkitusti päästy, kun seerumin pitoisuus nousee yli 100 (minulla 87,1 nmol/l). Uusi päiväannokseni, 100 mikrogrammaa vähentää tutkitusti huomattavasti sairastumisia. Riittävä pitoisuus:

 1. On tärkeää immuunijärjestelmälle. Se suojaa mm. toistuvilta flunssilta ja puolittaa antibiootin tarpeen.
 2. On tärkeää yleisterveydelle ja vähentää riskiä moneen pitkäaikaissairauteen.
 3. Edistää lihastoiminnan hyvinvointia, lihasvoimaa ja urheilusuorituksia.
 4. Edistää kalsiumin imeytymistä ja luiden ja hampaiden hyvinvointia.
 5. Pitää ihon kimmoisana ja estää sen kuivumista.

D-vitamiini on myös energisyysvitamiini. Tarvitsemme sitä joka päivä voidaksemme hyvin ja nauttiaksemme elämästä hyvillä energioilla ja hymyillen. Oranssi on energian, elinvoiman ja pehmeän auringonvalon väri. Siksi minusta Tri Tolosen D-vitamiinipakkaus on juuri oikein väritetty. Siitä sen itsekin tunnistan, energisen oranssista väristä.

Arvonta

Syksyllä järjestämäni  Tri Tolosen arvonta oli supersuosittu. Siksi ilahduin tästä uudesta arvonnasta, joka on todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Itsekin olisin ilman tätä yhteistyötä edelleen autuaan tietämätön omasta D-vitamiinitasosta, jonka voi helposti selvittää nopealla testillä.
Arvon lukijoiden kesken kaksi n. 100 euron arvoista palkintoa, jotka kumpikin sisältävät:
♥ Terveystalossa tehtävän D-vitamiinitestin
♥ 3 pakettia Tri Tolosen D-vitamiinia 50 mikrogrammaa / 60 kapselia.
Arvontaan voit osallistua jättämällä kommenttikenttään yhteystietosi (jotka eivät näy julkisesti) 1.3. mennessä.
Kaupallinen yhteistyö: Tohtori Tolonen
#ravintolisä #D-vitamiini
 
Kommentit (360)
 1. Todella tärkeä asia! Välillä unohtui koko D-vitamiini, mutta kunnon flunssan jälkeen on palattu taas kunnon tankkaukseen.
  Mukana arvonnassa siis!

  1. Sairastuin flunssaan vaikka otan 125mikrogrammaa joka päivä syksystä lähtien…pitäiskö ottaa vieläkin enemmän???

   1. inspirations
    25.2.2017, 06:29

    Tuo mittaus olisikin hyödyllistä tehdä, että tietäisit tason ja tarpeen jatkossa.

 2. D-vitamiini kuuluu joka päivään. Mukana arvonnassa.

  1. inspirations
   1.2.2017, 19:34

   Hieno homma, täällä myös. Onnea arvontaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *