5 parasta Kreeta-tärppiäni

IMG_2282700.jpg.IMG_0848700.jpg.IMG_0664700kuva700melonitavernassa

IMG_2382700inspirationsblog_01  inspirationsblog_03

joogalaituriinspirationsblog_04

kuva 5700

Kreeta-tärppejä on jostain syystä kysytty minulta paljon tällä viikolla. Siksi postaan tämän aiemmin julkaisemani kirjoituksen aiheesta nyt uudelleen (RP). Juuri tähän aikaan, toukokuussa tai kesäkuun alussa,  meillä on ollut tapana lomailla Kreetalla. Ei siitä ole ollut tarkoitus mitään traditiota tehdä, mutta silloin on ollut junirien treenikausi ohi ja kaikilla hyvä mahdollisuus pitää lomaa töistä. Aika on ollut muutenkin ihanteellinen. Ilmat ovat Välimerellä parhaimmillaan (hellelukemissa) ja Välimeren vesi jo sopivaa uimiseen. Luonto on ihanan vehreää ja kaikkialla kukkaloisto parhaimmillaan, vuoristoissakin voi tehdä ihania vaelluksia yrttien tuoksuissa. Tomaatit ovat kyspyneet täydelliseen kreikkalaiseen ruokaan. Palvelut pelaavat ja ihmiset ottavat ystävällisesti vastaan vuoden ensimmäisiä turistivirtoja, mutta missään ei ole vielä jonoja ennen sesonkia. Alkukesällä tehty matka saa myös kesän tuntumaan pidemmältä. Tuntuu, että siitä starttaa kunnon kesä, joka jatkuu kotiin palatessa.

Ei meillä ole edes koskaan päätetty, että juuri Kreetalle mentäisiin uudelleen. On ollut osaksi sattumaa, että kun meille sopii pitää lomaa, on Kreetalle tarjolla hyviä lentoja ja matkoja. Toisaalta, olemme niin tykästyneet saareen, että voisimme hyvin käydä siellä vaikka kuinka usein, enkä ollenkaan ihmettele niitä suomalaisia, jotka pitävät Kreetaa kakkoskotinaan.

Tänä vuonna me olemme nauttineet kotimaan aurinkoisesta alkukesästä, mutta Äiti yrittää -blogin Heidi lomaili juuri Kreetalla perheensä kanssa. Snäpeissä tuli esille, että olemme olleet samoissa maisemissa ja oli hauska seurata lomailua ja menoa Kreetalaa juuri nyt; ihanaa ruokaa ja upeaa luontoa ym. Lupasin kirjoittaa Heidin blogiin omat 5 Kreeta-tärppiäni ja ne löytyvät nyt Äiti yrittää -blogin Täydellisen perheloman resepti Kreetalla -postauksen lopusta. Tässä samat tärpit vielä täällä omassa blogissainkin:

5 parasta Kreeta-tärppiäni

1. Kolymbari
Oma suosikkini on ihana pieni kalastajakylä Kolymbari, 23 km Haniasta länteen. Siellä on pieni, kaunis satama, ihania rappioromanttisia kreikkalaisia taloja ruusuköynnöksineen ja isoine saviruukkuineen, paikallisia ihmisiä ja pienen kylän seesteinen tunnelma. Siellä söimme pienessä tavernassa elämämme parhaat oliivit, jotka oli poimittu tavernan pitäjän takapihalta. Kylä on tunnettu myös laadukkaasta oliiviöljystään. Itse voisin vaikka muuttaa Kolymbariin.
2. Elafonisin vaaleanpunaiset hiekkarannat
Lounaispuolella sijaitseva laaja hiekkaranta-alue, joka tunnetaan kirkkaanvalkoisesta pehmeästä hiekasta, joka näyttää sopivassa valossa vaalenapunaisen sävynsä. Kannattaa ottaa mukaan eväät ja viettää koko päivä, sopii hyvin pikkulapsillekin. Rannoilla on paljon kahlaussyvyistä vettä ja edustalla olevaan saareen voi kävellä.
3. Hania
Mielestäni yksi kauneimmista vanhoista kaupungeista maailmassa. Vanhasta satamasta levittäytyy hyvän kokoinen kaupunki täynnä kreikkalaisia värejä, kapeita katuja, kuluneita pintoja ja kukkivia köynnöksiä. Kaduilla voi tehdä kreikkalaisia ostoksia, pysähtyä syömään hyvää ruokaa tai vain kuljeskella ja nauttia ystävällisistä ihmisistä ja tunnelmata. Shoppailupaikkoja ja kv-ketjuja (joita ei ole Suomessa) on reilusti Hanian kaduilla heti vanhan kaupungin vieressä.
4. Knossos
Iraklionista muutama kilometri kaakkoon sijaitsee Kreetan ehkä kuuluisin nähtävyys, Knossos. Paikalla sijainnutta muinaista Knossoksen kaupunkia pidetään Euroopan vanhimpana kaupunkina, jonka palatsissa legendaarisen kuningas Minoksen arvellaan asuneen jo 3 500 vuotta sitten. Vanhimmat asutukset ovat vuodelta 7 000 eaa. Alueella pääsee heittäytymään ajassa taaksepäin ja ihailemaan upeita palatsien raunioita ja luolia. Kannattaa varata paljon aikaa, ilmapiiri on todella ainutlaatuinen.
5. Kaikki Kreetan rannat
Kreeta on täynnä upeita hiekkarantoja, turkoosia vettä ja kivikkoisia snorklauspoukamia. Kaikkialta löytyy rantoja hyvillä palveluilla, ihanilla pienillä tavernoilla ja ystävällisillä ihmisillä, samoin kuin ihan autioita paratiisipaikkoja.
Ylimääräisenä vinkkinä: Kreetalta kannattaa tuoda paikallista luonnonkosmetiikkaa. Esim. Afrodite Olive Oil skin care-sarjaa löytyy lentokentältä ja paikallisista ekologisista kaupoista. Tuotteet ovat oliiviöljypohjaisia, miellyttäviä, tehokkaita ja edullisia.
inspirationsblog_02
Lisää Kreeta-postauksiani täällä.
Kommentit (4)
 1. pia/aurinkokujalla
  28.5.2016, 19:12

  Kiva postaus ja kauniita kuvia.
  Osallistu kastehelmi arvontaan blogissani.
  Hyvää lauantai iltaa.

  1. inspirations
   28.5.2016, 19:42

   Kiitos Pia !! Kiva arvonta sinulla, täytyy käydä osallistumassa.

 2. Aivan superhienoja kuvia! Ja muutenkin, kivaikka postaus!

  1. inspirations
   29.5.2016, 11:48

   Hei Heli! Kiitos kivasta kommentistasi – ja ihanaa, että viihdyt täällä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *