5 luonnollista tapaa päästä eroon päänsärystä + ARVONTA

5 luonnollista tapaa päästä eroon päänsärystä + ARVONTA

Päänsärky on tuntunut ujuttautuneen osaksi nykyelämää. Kuka enää ei potisi ainakin ajoittaista hartijoiden ja niskan jäykistymistä, väsymystä, kiirettä, stressiä tai migreeniä? Itse olen koko aikuisikäni saanut osani noista jokaisesta. Syyt lienevät aika selkeitä: Suurimman osan olemassaoloaan ihmisrotu on liikkunut pääosan elämästään. Nyt istumme yksipuolisessa työasennossa suurimman osan valveillaoloaikaamme.

evolution-of-technologyKuva: slideshare.net

Alunperin stressikin on ollut ihmiselle vain hyödyllinen reaktio: Se aktivoi taistele tai pakene– järjestelmämme, jolloin mm. hengitystiheys laajenee ja lihakset jännittyvät. Todella kätevää vaikka petoeläimiä pakenevalle. Mutta kun aivomme käsittelee samalla tavalla työpaikan kiireisiä aikatauluja ja vapaa-ajan to do-listoja, jotka pitää saada valmiiksi ennen joulua, joudumme kroonistuvaan jännitystilaan. Silloin uni muuttuu herkäksi, niska jäykäksi ja pää kipeäksi.

Migreeni on jännityspäänsäryn jälkeen toiseksi yleisin toistuva päänsäryn aiheuttaja. Migreenin on todettu periytyvän ja oleva yleisempää naisilla. Minusta samat tekijät ovat syypäitä siihen ja jännityspäänsärkyyn: väsymys, stressi sekä matalalta tuleva valo ja matala verensokeri. Uusin tutkimustieto on jäljittänyt migreenin tekijät verenkierron ongelmiin.

Pahimmat päänsärkyni olen pitänyt aisoissa aika hyvin jo vuosien varrella aamujoogalla. Se venyttää niskan ja yläselän lihakset, tehostaa verenkiertoa ja kuljettaa ravinteita lihaksille. Ja aamujoogalla saa parhaan mahdollisen alun ja onnellisen olotilan päivään muutenkin.

Olen onnekas hyvinvointibloggaaja, sillä tänä syksynä olen blogin kautta päässyt tutustumaan pariin itselleni uuteen keinoon, joiden tiedetään yleisesti auttavan päänsärkyyn. Eikä kyse ole vain kertakokeilusta, vaan olen päässyt tutustumaan niihin pitkään ja sitä kautta saamaan oikeaa ja omakohtaista kokemusta. Ne ovat täydentäneet listaani keinoista, joilla pidän päänsäryt poissa. Ja nyt tuntuu siltä, että lista on omalla kohdallani aika täydellinen. En ole kärsinyt päänsäryistä enää koko syksyyn, vaikka siihen on sisältynyt tyypillisiä ”takuupäänsärkyjaksojani” kuten:

  • Ennätyskiireinen lokakuu täynnä ylipitkiä päiviä. Näitä vain sattuu, vaikka kuinka yrittäisi tasoittaa elämäänsä. Ja tähän asti omalla kohdallani migreeni on ennemmin tai myöhemmin katkaissut ne. Ei nyt.
  • 7 päivän paasto: Olen paastonnut kerran vuodessa jo vuosia ja nyt ensimmäistä kertaa ei missään vaiheessa ollut pienintäkään tietoa pään jomotuksesta.
  • Yleensä olen kärsinyt hormonaalisesta päänsärystä kerran kuussa lähes aina paitsi lomilla. En tänä syksynä.

Kiinnostavampaa kuin syyt ja oireet ovat tietenkin parannuskeinot. Voin vilpittömästi sanoa, että olotilani, unen laatuni ja keskittymiskykyni ovat tällä hetkellä, vuoden pimeimpään aikaan kiitettävän hyvässä kunnossa johtuen juuri pois jääneistä päänsäryistä. Joulu on tulossa kaikkine ihanuuksineen, mutta myös kiireineen. Oikein innolla odotan näitä viimeisiä joulunalusviikkoja kerrankin ilman päänsärkyä!! Siksi mielelläni jaan hyväksi havaitsemani täsmäkeinot sinullekin, 5 luonnollista tapaa päästä eroon päänsärystä ja selvitä joulustressistä:

1. Ulkoile vähintään tunti päivässä

Raikasta ulkoilmaa en voisi koskaan saada liikaa. Ulkoilu virkistää, parantaa kuntoa ja tekee hyvää iholle, hiuksille ja mielelle. Usein säännöllinen iltalenkkini on ollut puoli tuntia. Tämä löytyy varmaan jokaisesta hyvinvointilistastani, viimeksi postauksesta 10 keinoa, joilla selviän syksystä selväjärkisenä. Nyt pimeyden alettua olen tietoisesti ulkoillut tunnin päivässä (tarkistan kellosta!). Kaikki lasketaan: lenkkeily, pihatyöt ja ikkunoiden pesut. Jos en ehdi tehdä yhtä niin pitkää lenkkiä päivässä, teen kaksi.  Pyrin kuitenkin ulkoilemaan koko tunnin putkeen, koska jotain positiivista tapahtuu puolen tunnin jälkeen ja vasta silloin tunnen saavani kunnolla punaiset posket ja raikkaat keuhkot. Love it!

kaislikko

2. Nuku tarpeeksi joka yö

Nukunkin hyvin vain, jos olen ulkoillut kunnolla. Hyvä uni on ollut minulle ajoittainen haaste lasten syntymästä asti. Siihen ovat auttaneet seuraavat kohdat, koska vasta nyt tajuan, että kun niskani ei ole koko ajan jännittynyt, eikä minun tarvitse olla yliherkässä taistele tai pakene-tilassa yölläkin, pystyn nukkumaan hyvin. Tänä syksynä ensimmäistä kertaa vuosiin nukun suurimman osan öistäni putkeen 8-9 h. Luksusta!

3. Oikea hoitomuoto

Olen kertonut täällä blogissa aikaisemminkin (täällä) löytäneeni syksyn aikana kiropraktiikan ja saaneeni siitä uskomattoman paljon hyötyä. En ollut aikaisemmin tutustunut koko hoitomuotoon, josta olen nyt saanut selkeää pysyvää apua kroonistuneeseen niskan alueen jäykistymiseeni.

hymy-2

4. Positiivinen ajattelu

Tätä ei voi aliarvioida! Olen joutunut kokemaan niin läheltä, miten tuhoava tai parantava voi oma mielemme olla, etten koskaan voisi väheksyä positiivisuuden voimavaroja. Minusta jokaisen pitäisi kantaa vastuunsa työpaikkojen ja kotien hyvästä ilmapiiristä. Positiivisuus tarttuu ja päinvastoin. Päänsäryn on todettu aktivoituvan myös muista tarttuvasta stressistä ja kireästä ilmapiiristä. Hymy ei maksa mitään, mutta saa usein ihmeitä aikaan. Sitä olisi kiva kokea kyynärpäitä enemmän siellä jouluruuhkissakin. Omia ajatuksia voi harjoitella valjastamaan vaikka pienillä meditointiharjoituksilla. Hymyile, nauti, rakasta joka päivä!

ubikinon

5. Ubikinon

Viidentenä ja omasta mielestäni ehkä yllättävimpänä nostan esiin itselleni uuden lisäravinteen, varsinaisen täsmähoidon migreeniin. Olen Tohtori Tolosen yhteistyössä päässyt testaamaan ihon ja hiusten kuntoon vaikuttavaa Tohtori Tolosen Collagenia (täällä). Nyt olen käyttänyt jo parin kuukauden ajan Ubikinonia. Se on kaikissa soluissamme esiintyvä, vitamiinin kaltainen yhdiste, jonka tuotanto vähenee kolmestakymmenestä ikävuodesta eteenpäin. Sen tuotantomenetelmä on täysin luonnollinen (ei synteettinen) ja ubikinonia pidetään erityisen tärkeänä migreenistä kärsiville. Eduiksi luvataan myös energian ja jaksamisen lisääntyminen sekä ikääntymisen haitoilta suojaaminen. Annostus on 50-200 mg päivässä, itse olen ottanut yhden 100 mg:n kapselin aamuisin.

Myönnän lähteneeni mukaan todellakin testimielellä. Jos tällainen migreeniin auttava lisäravinne on keksitty, miksi en ole kuullut siitä aikaisemmin. No, nyt olen kuullut ja käyttänyt ja pääsen kertomaan siitä. Koko käyttöaikana: päänsärkyjä nolla. Ja oikeasti, pienenä ihmeenä pidän jo sitä, että edes viikon paastoni aikana ei pienintäkään oiretta päänsärystä. Söin muuten koko tuonkin ajan joka aamu Ubikinonini.

Halusin hieman laajentaa tätä testiäni ja annoin Ubikinon-rasian myös poikamme tyttöystävälle testattavaksi. Hänellä on myös migreeni. Ja niinkuin nykyihmisen elämään kuuluu: Emiliankin päivät ovat pitkiä ja täyttyvät opiskelusta, työstä ja ratsastuksesta. Kyselin hänen kokemuksiaan suunnilleen samanpituisesta testivaiheesta. Emilia kertoi, että aikaisemmin hän on tottunut saamaan päänsäryn siitä, kun lukee tunteja päivittäin. Nyt sitä ei ole tullut kertaakaan, vaikka luku-urakka on ollut valtava. Emilialla on ollut yksi migreenikohtaus, mutta sekin tavallista lievempänä.

ARVONTA

Koska olen niin tyytyväinen syksyn kokemuksiini, on ihan parasta se, että saan olla mukana kierrättämässä hyvää ja pääsen jo toisen kerran arpomaan monipuolisen Tohtori Tolosen 80 euron arvoisen lisäravinnepaketin myös yhdelle teistä lukijoista. Se sisältää: tuotteet

♥ E-EPA 500 mg/60 kaps

♥ Berberin + Kromi 60 tabl

♥ Monivitamiini 90 tabl

♥ D-vitamiini 50 g/60 kaps

♥ Tyrniomega 90 kaps

Arvontaan voit osallistua jättämällä kommenttikenttään yhteystietosi (jotka eivät näy julkisesti) 22.12. mennessä.

*Yhteistyössä Tohtori Tolonen

#ravintolisä #päänsärky #ubikinon

Kommentit (444)
  1. Mukana arvonnassa! Näitä aina tarvitaan!

  2. Mukaan terveelliseen arvontaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *