Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Viikkorahaa vai ei? Käteisenä vai tilille?

Kaupallinen yhteistyö: Danske Bank

Tytär pyysi aamulla rahaa. On kuulemma menossa kaverin kanssa ostamaan koulun jälkeen eväitä seuraavan päivän laskettelureissua varten. Kaivoin kuvettani ja annoin.

Havahduin samalla sekunnilla mietitmään, että meidän 10- ja 11 -vuotiaat lapsemme eivät saa viikkorahaa. Eivät ole ikinä saaneetkaan. Eivätkä kyllä ole pyytäneetkään. Rahaa on saanut, kun sitä on tarvinnut ja kauniisti pyytänyt. Muttei niitä pyyntöjäkään (vielä?) ole ihan hirveästi ehtinyt tulla. Viikkorahalle ei ole yksinkertaisesti ollut tarvetta.

Itse sain kyllä lapsena viikkorahaa. Ja ostin sillä vitosen (viiden markan) karkkipussin läheiseltä Riitan kioskilta.

IMG_5808

IMG_5809

Olenko tehnyt karhunpalveluksen?

Nykyisessä perheessämme lapsilla on lauantaisin karkkipäivä ja me aikuiset ostamme karkit kaupasta. Mietin, että olenko tehnyt karhunpalveluken lapsilleni: oppivatko he ymmärtämään rahan arvoa ja sen käyttöä, koska eivät ole joutuneet viikottain omaa rahaansa säännöstelemään, laskemaan ja miettimään, mihin sen tuhlaisi vai laittaisiko säästöön.

Kasvatanko hopealusikka suussa eläviä kultapossuja, jotka eivät opi tienaamaan omaa rahaansa, vaan ajattelevat saavansa sitä aina, kun pyytävät? Heille raha on käteistä: kolikoita ja seteleitä, jota saa aikuisilta. Kaiken lisäksi meille aikuisillehan rahaa edustaa lähes aina muovikortti, ei käteinen.

IMG_5811

IMG_5812

Erilaiset rahankäyttäjät

Olen huomannut, miten erilaisia omat lapseni ovat rahankäyttäjinä. Tyttärellä, esimerkiksi lahjaksi saatu raha menee visusti säästöön. Poika taas pistää kaiken tuulemaan heti. Mutta sellaisia me aikuisetkin olemme: erilaisia rahankäyttäjiä, joten en ole ehtinyt tästä huolestua.

Tutkimusten mukaan enemmistö (80%) suomalaislapsista saa viikkorahaa ja suurin osa tästä maksetaan käteisellä. Naapurimaassa Ruotsissa käteisenä viikkonrahan antavia on vähemmän. Ruotsissa neljännes vanhemmista siirtää viikkorahan pankkitilille, kun Suomessa tämä osuus jää yhdeksään prosenttiin. Pankkikortti on vain 14%:lla suomalaislapsista, vaikka heillä oma tili olisikin.

Tunsin vähän huonoa omaatuntoa omasta viikkorahattomasta ratkaisustamme (tai lähinnä tilanteeseen on ajauduttu). Moni perhe tuntuu maksavan myös erilaisista kotitöistä, ts. viikkorahan on vastikkeellinen: siivoa huoneesi, tee läksyt jne, niin saat viikkorahaa. Meillä ei makseta kotitöistäkään. Oppivatkohan lapseni vastuullisiksi rahankäyttäjiksi ja ymmärtämään, että raha ansaitaan? Oppivatko he digitaalisen rahan maailmaan, jossa me kuitenkin oikeastaan täysin nykyään elämme, koska saavat pyytämänsä rahan aina käteisenä?

IMG_5813

Lapselle maksukortti?

Kun Danske Bank ehdotti minulle testiin upouutta MunRahat -sovellusta, joka opettaa lapselle digitaalisen rahan käyttöä, innostuin. Käteistä rahaa tulee käytettyä yhä vähemmän ja sitä harvoin löytyy lompakosta. Tuli suoraan sanottuna kiire hankkia lapsille pankkikortit.

MunRahat-puhelinsovellus on Suomessa ensimmäinen 8–14-vuotiaille lapsille suunnattu mobiilipankki, jonka avulla lapsi voi oppia rahan käyttöä, säästämistä ja korttimaksamista turvallisesti. Lisäksi lapsi saa käyttöönsä maksukortin, jota voi käyttää vanhemman asettamien rajojen mukaisesti. Palvelun käyttöönotto oli helppoa ja sen pystyi tekemään täysin digitaalisesti. 10- ja 11 -vuotiailta lapsilta sovelluksen käyttöönotto sujui vielä helpommin, kuin äidiltään, ymmärettävistä syistä 🙂

IMG_5449

IMG_5838
Rahan siirtäminen on helppoa. Lapsen puhelimessa toimiva MunRahat yhdistetään vanhemman mobiilipankkiin, jolloin vanhemmalla on näkymä lapsen rahatilanteeseen ja käyttökohteisiin.

MunRahat -sovelluksen kautta voin vanhempana myös seurata lapseni rahankäyttöä: menevätkö rahat mäkkäriin vai vaatteisiin? Mikään kyttääjä en kyllä koe lasteni rahankäytön osalta myönnä olevani. Sovelluksen kautta voi myös lapsen tilille siirtää tarvittaessa helposti rahaa. Tämä ominaisuus helpottaa selkeästi arkea, jos vaikka lapsi sattuu olemaan eri paikassa, vaikkapa treeneissä, kaupungilla tai pelireissulla.

Monet kerrat muksuni ovat lähteneet trampoliinipuistoon, uimaan tai kaveriperheen kanssa retkelle ja olen sullonut seteleitä verkkarien vetoketjutaskuun. Kortti hukkuu tietysti yhtä helposti kuin rahakin, mutta opettaisikohan se rahan käyttöä realistisemmin ja selkeämmin? ”Kun nyt maksan 9 euroa pääsylipusta, jää kortille vielä 6 euroa.”

”Kiva seurata, mihin rahat kuluvat!”

Lapsen kommentit sovelluksesta olivat samansuuntaisia: tytär kertoi, että Mun Rahat auttaa hahmottamaan rahankäyttöä paremmin pidemmällä aikavälillä. Hän koki, että oli kiva pystyä seuraamaan, mihin rahat olivat menneet. Tämä auttoi kuulemma suunnittelemaan tulevaa rahankulutusta, ja hänen tapauksessaan myös säästämistä.

Yhden huonon puolen hän kuitenkin sovelluksen käytöstä löysi: kun aiemmin rahan antamiseen liittyviin tilanteisiin kuului aina oikea kontakti jomman kumman vanhemman kanssa ja samalla pystyi sanomaan myös ”kiitos”, jäi Mun Rahat -sovelluksen käytön aikana tämä yhteys puuttuumaan.

IMG_5451
Sovellus on hauskan näköinen ja sen sisällä seikkailee neuvoja antava pingviinihahmo. Lapsi kommentoi, että sovellus oli sopivan yksinkertainen, eikä toimintoja ole liikaa.

En ole vielä ajatellut, pitäisikö meidän siirtyä MunRahat -sovelluksen myötä myös viikkorahakäytäntöön, sen sijaan, että annamme rahaa tarpeen mukaan. Olisin todella kiitollinen, jos pystyisitte antamaan vinkkejä ja kertomaan oman perheenne käytänteistä.

 • Viikkorahaa vai ei? Jos, niin miksi?
 • Käteisenä vai tilille?
 • Vai olisko kuukausiraha jo oman ikäisilleni lapsille se sopivampi vaihtoehto?
 • Tiedättekö te vanhempina, mihin lapsenne viikko/kuukausirahat käyttää, vai onko sillä väliä?
 • Ja erityisesti kiinnostaa: Mikä on sopiva viikkorahan määrä tuollaisille 10+ -ikäisille lapsille?

Kiitos jo etukäteen.

<3 Anna

Lue lisää Mun Rahat -sovelluksesta

Sinua saattaa kiinnostaa myös edellinen postaukseni: ”Kyllä minä jotenkin arvasin…”

IMG_5814

IMG_5810

Kommentit (12)

 1. Saara

  Meillä vanhin on jo omillaan ja toinenkin 19v, kuopus on 11. Ei ole koskaan maksettu viikkorahaa eikä myöskään töistä, siivoukseen yms on jokainen osallistunut 9-10 ikäisestä. Esikoisen avovaimo on nyt iloinen kun olen opettanut pojan siivoamaan ja että kotityöt kuuluvat kaikille, iän ja kykyjen mukaan. Rahan käytön ehtii jokainen oppia, se menee sitten tulojen mukaan, mutta aikuisena kukaan ei enää maksa kun viet roskapussin ja ruokaakin pitäisi olla. Karkkipäivän karkit on ostettu niin kauan kuin asuu kotona ja muutenkin saa mitä tarvitsee, isommista menoista vähän neuvotellaan. Ainakin näillä tämä on toiminut hyvin, mutta lapset ja perheet ovat erilaisia joten kukin tyylillään.

 2. Marika

  Meillä nyt 15-, 13- ja 11-v pojat. Vuosi sitten lopetettiin kuukausirahan antaminen. Noin 8-vuotiaaksi oli viikkoraha, sitten kk raha 15€. Silloin rahat menivät säästöön pääasiassa.
  Oma huone, pyykit koriin ja omat jäljet aina tehty ilman rahaa. Jokaisella on on myös oma lisähomma, joka kiertää, roskat, astinpesukone ja maito-ym pahvien rutistus ja joskus pyykit kuivumaan.

  Kaksi vuotta on ollut oma tili ja kortit, jolla ostavat.
  Karkkipäiväksi saa ostaa 3€:lla/vko.
  Kun kk raha loppui, saavat raahaa kotitöistä, esim kämpän imurointi, wc pesu, nurmikon leikkuu-noin 8€/h. 2 vanhinta olleet jo kesätöissä ja siksi välillä haastetta saada esim nurmikon leikkuuseen. Nuorinkin ollut khtena kesänä isotädillään puutarhahommissa.

 3. MM

  Hei!

  Kiitos vinkistä! En tiennytkään ko korteista. Pitääkin tutustua tarkemmin.

  Meillä saatu viikkorahaa noin 4v lähtien. Ensin 2-3 euroa ja sitten aina tarvittaessa korotettu. Olen itse kokenut viikkorahan todella hyväksi. Kun jonkun lelun tmv maksaa omilla rahoillaan, harkitsee ostosta huomattavasti tarkemmin. Tai niin ainakin meillä. Jos haluaa jotain ja sanon että saa, kun maksat omista rahoistasi, saattaa tavara jäädä kauppaan ja vielä mietinnän alle. Kun muuten se vain otettaisiin ilman suurempaa pohdintaa.

  Lisäksi kun omistaan säästää johonkin suurempaan hankintaa, oppii samalla niin säästämistä kuin kärsivällisyyttäkin.

  Meillä on ollut lapsella omat askareet jotka tekee jo 3-4v lähtien. Määrää sitten pikku hiljaa lisätty iän ja taitojen mukaan. Jos askareet on jätetty säännöllisesti tekemättä, jää viikkoraha maksamatta.

  Haluan opettaa, että koti on yhteinen ja yhdessä siitä pidetään huolta. Lisäksi jos työt jättää säännöllisesti tekemättä, niin ei sitä aikuisenakaan työpaikkaansa saa kauaa pitää.

  Toki askareiden määrä ja vaativuus aina iän ja taitojen mukaan 🙂

 4. Pirkko

  Hei

  Meillä lapset jo 15- ja 17-vuotiaat. Visa electron-kortit hankittiin heille, kun nuorin täytti kymmenen. Silloin aloin maksaa heille myös kuukausirahaa suoraan tilille kerran kuussa. Aluksi se oli 20€/kk. Ennen korttien hankkimista maksoin heille muutaman euron viikkorahaa käteisenä.

  Lapset olivat kuitenkin sen verran nuoria, että kuukausirahan maksuun tehtiin yhteisellä päätöksellä muutos, kun tuntui olevan tarvetta myös käteiselle. Kysyin aina maksupäivänä kuinka paljon laitetaan tilille ja kuinka paljon haluaa käteisenä. Lapset kävivät kanssani nettipankissa katsomassa tiliensä tapahtumat sekä saldot, jonka perusteella päättivät mitä tekevät. Toisinaan koko raha meni tilille, kun käteistä oli säästynyt edelliseltä kuukaudelta.

  Nostorajat tileille olivat ensin 20€. Sitä nostettiin, kun tytär alkoi itse ostamaan itselleen vaatteita ensin kolmeenkymppiin ja nyt, kun hän on viidentoista ja tienaa itseellen vähän töistä palkkaa, sitä nostettiin taas.

  Alkuun ajattelin, ettei kauan kestä ennen kuin tili on tyhjä, mutta yllätyin, kun huomasin miten kortin käyttö lisäsi tietoisuutta rahan käyttöstä. Lapsi alkoi ajateela enemmän mihin rahansa laittaa ja onko ostos ihan oikeasti pakollinen.

  En ole puuttunut heidän rahan käyttöönsä. Olen ajatellut, että jos raha loppuu ennenaikojaan kesken, se opettaa ajattelemaan rahan käyttöä paremmin. Kertaakaan näiden viiden vuoden aikana ei ole loppunut.

  Kuukausiraha on heille palkka siitä, että kotona tehdään oma osuus kotitöistä. Heillä niihin kuuluu tiskikoneen tyhjennys vuorollaan, omien pyykkien lajittelu sekä oman huoneen siistinä pitäminen.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *