Uudet silmälasit ja aurinkolasit – turhamaisuutta vai välttämätön hankinta?

Kaupallinen yhteistyö: Terve.fi

Uudet silmälasit  ja aurinkolasit polttelevat aina silloin tällöin hankintalistalla, kahdestakin syystä: koska haluan pitää huolta silmistäni ja koska olen turhamainen.

Käyn näöntarkastuksessa säännöllisesti. Haluan tietää näköni tilanteen, mutta myös tieto, että silmästä voi havaita useita vakavia sairauksia saa hakeutumaan tsekkaukseen.

Havahduin taas pohtimaan silmien terveyttäni luettuani uutta Terve.fi -lehteä.  Terve.fi on tällä hetkellä saatavissa irtonumerona kaikista lehtipisteistä, ja se johdattaa mielenkiintoisesti ja kattavasti silmäaiheisiin. Terve.fi -lehden teema vaihtuu jokaisessa numerossa.

Nappasin lehden mukaani startatessani Italian hyvinvointireissulle valmentamaan. Silmän terveyteen, kuten laserleikkauksiin ja sairauksiin keskittymisen lisäksi löysin lehdestä myös paljon muuta mielenkiintoista asiaa.

Halpislasit vai kalliit merkkiarskat?

Minua kiinnosti erityisesti juttu silmälaseista ja aurinkolaseista. Olen vuosikausia kulkenut pääasiassa Tigerin viiden euron halpisaurinkolasit nenälläni, kunnes Terve.fi -lehden juttu herätti pohtimaan, onko se sittenkään järkevää.

Viime vuosien halpislasivalikoimassani on ollut pilotteja ja pyöreämpiä malleja. Ystävälläni on Ray Banit.

Omistan yhdet optikolta hankitut aurinkolasit, ja nyt ymmärrän, mikä niissä maksaa, muotimerkin lisäksi. Kun aurinkolasit maksavat sata euroa tai enemmän, ne valmistetaan kuten lukulasit, eli niiden linssit ovat optiset. Tämä tarkoittaa, ettei niiden linsseissä ole virheitä, jotka aiheuttavat epätarkkuuksia.

Optikolta hankkimani aurinkolasit ovat suuret, tyylikkäät ja naiselliset. Merkki on laadukas italialainen Pomellato.

Jaakko luottaa klassisiin RayBaneihin.

Halpojen linssien optiikka on usein huono: linssit voivat vääristää näkymää sekä aiheuttaa päänsärkyä. Aurinkolaseilla voi ehkäistä häikäisyn lisäksi melanoomaa (tätä en tiennyt!). Silmänpohjissakin on luomia, joihin voi kehittyä ihosyöpä.

Sain myös selville, miksi aurinkolasien linssejä on eri värisinä, ja minkä väriset linssit sopivat parhaiten ulkona treenaamiseen tai vaikkapa autoiluun.

Minun on ollut vaikea löytää hyvännäköisiä sporttilaseja, mutta nyt ainakin tiedän minkä värisiä linssejä etsin: keltaisia.

Mun täytyy myöntää, etten ole oikein löytänyt kivoja urheilulaseja… Mutta esim hiihtäessä, lasit ovat välttämättömät.

Pokien mallilla on merkitystä

Optikolta, josta ostin aurinkolasini, hankin muutama vuosi sitten myös silmälasit. En tarvitse laseja jatkuvasti, mutta varsinkin autoa ajaessa, elokuvissa tai muissa tilanteissa, joissa tarvitsee nähdä tarkasti ja kauas, laitan lasit päähäni.

Nykyiset lasini ovat Stella McCartneyn.

Myönnän, että lasit ovat minulle myös asuste. Ne kruunaavat tyylini ja siksi käytän laseja joskus myös silloin, kun en niitä välttämättä tarvistisi. Pokat antavat charmia ja uskottavuutta, varsinkin työhön liittyvissä tilanteissa, mutta saa niillä myös hälvennettyä väsymyksen merkkejä kasvoilta. Pokat sopivat mielestäni myös juhlavampaan pukeutumiseen.

Terve.fi -lehti kertoo mikä laseissa maksaa.

Hyvät pokat ovat sellaiset, jotka sopivat tyyliin kuin tyyliin.

 

Olen saanut usein kyselyitä silmälaseistani ja täytyy myöntää, että ne olivat nappiostos. Menen mieluusti palvelevalle optikolle, joka sanoo suoraan minkälaiset pokat pukevat minua ja mitkä taas eivät sovi kasvoilleni.

Terve.fi -lehdessä oli kätevä osto-opas silmälaseille erilaiset kasvonmuodot omaavalle. Huomasin, että olin tullut valinneeksi juuri omille kasvoilleni sopivat kakkulat. Vai mitä mieltä olette, jos vertaatte aiempia silmälasejani nykyisiin?

Edelliset lasini olivat kapeasankaisemmat ja pitkulaisen muotoiset. Nykyiset taas oikeat pöllölasit.
Tässä vielä kuva edestä.

Tyyliään voi helposti täydentää siihen sopivilla silmälaseilla. Omat lasisi ovat tällä hetkellä todella raamikkaat ja tummat. Seuraavaksi voisin harkita hieman kevyempiä pokia. Kuten vaikkapa jompiakumpia näistä:

Kuva Terve.fi -lehti.

Silmille ei ole anti-aging -voiteita!

Hämmästyin lehteä lukiessani, kuinka vähän annan ajatuksia silmien terveydelle. Oli avartavaa ymmärtää, että silmät vanhenevat ja niiden toimintakyky huononee iän karttuessa. Monet silmäsairaudet alkavat myös vaania jo nelikymppistä. Silmille, kuten vaikkapa iholle, ei ole olemassa anti-aging -voiteita, vaan silmien hyvinvoinnista on huolehdittava muilla keinoin.

Terve.fi -lehden artikkelit herättelivät lisäämään ruokavalioon ruoka-aineita, jotka ovat hyviksi silmien terveydelle. Yllätyin myös siitä, että maissa, joissa lapset viettävät paljon aikaa sisätiloissa, esiintyy enemmän likinäköisyyttä, kuin niissä maissa, joissa lapset ovat paljon ulkoilmassa. Silmien normaali kehitys tarvitsee siis luonnonvaloa ja sitä, että katselemme välillä myös kauas, ei vain päätelaitteen siniselle ruudulle.

Nyt taidankin tehdä Terve.fi -lehden nopean silmäjumpan.

Täältä pääset tutustumaan Terve.fi -lehteen tai nappaa lehti mukaasi lähimmästä lehtipisteestä. Terve.fi -lehden seuraava numero on äärettömän mielenkiinoinen. Siinä keskiössä on vatsa ja suolisto.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Kuollet pakarat – Näin herätät ne henkiin!

kauneus aurinkolasit silmalasit
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *