Ulkomaille opiskelemaan – Kyllä!

On ollut mukava huomata, miten vaihto-opiskelusta on tullut erittäin suosittua jo lukioikäisten keskuudessa. Myös eksoottisempiin maihin hakeudutaan vaihtoon jo lukion aikana. Kun itse kävin lukiota (joskus 90 -luvulla) oli vaihto-opiskelu melko harvinaista. Ulkomaille lähti vain pari nuorta koko ikäluokasta.

Minun perheelläni ei ollut varaa lähettää minua vaihtoon, vaikka olisin mieluusti sinne lähtenyt. Sen sijaan aloin heti kartoittaa vaihto-opiskelumahdollisuuksia päästyäni yliopistoon. Pääaineessani uskontotieteessä ei 2000 -luvun alussa ollut vaihtokohteita, joten lähetin hakemuksen “yleisen haun” joukossa.

Yliopistoon Ruotsiin

Muistan tehneeni valtavasti tutkimustyötä, jotta löysin sopivan vaihto-ohjelman. Silloin ei ollut mahdollisuutta etsiä tietoa ja hakea opiskelemaan netin kautta samoin kuin nyt. Ruotsi kiinnosti minua ja laitoinkin hakupaperit Linköpingin yliopistoon heti ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Vaihtopaikka Linköpingissä oli nappivalinta. Samaan aikaa yliopistolla oli yli 300 vaihtaria eripuolilta maailmaa, joten tutustuin valtavaan määrään erilaisia ihmisiä. Meille vaihtareille oli järjestetty paljon hauskaa ohjelmaa, kemuja ja retkiä. Eniten hengailin espanjalaisten ja saksalaisten vaihtarien kanssa. Asuin solussa, jossa minun lisäkseni asui ruotsalaisia, hollantilaisia ja kiinalalaisia.

Opin kaksi kieltä yhdellä reissulla. Englanti toimi kielenä vaihtarien kanssa ja opinnot ja eläminen taas hoituivat ruotsiksi. Vastasin sujuvasti tentteihin ruotsiksi ja pidin suulliset esitelmät ruotsiksi. Joulun aikaan otin pidemmän loman ja lensin Belgiaan, jossa Jaakko oli samaan aikaan opiskelijavaihdossa.

Kiersimme kuukauden ajan junalla Eurooppaa: Ranskan, Hollannin, Belgian, Sveitsin ja Saksan. Vuosituhannen vaihdetta juhlimme Pariisissa ja joulun vietimme Saksan Schwarzwaldissa pienessä maalaiskylässä. Jotta kaikki tämä oli mahdollista, otin opintolainaa, ja olin käynyt koko opiskeluajan töissä. Opintolainan sain maksettua pois vasta pitkään työelämässä jo olleena, mutta kyllä se oli sen väärtti.

Yliopistoon Englantiin

Vaihtoaika oli ehdottomasti opiskeluaikani parasta aikaa. Valmistuttuani hinguin taas ulkomaille, ja jo ekan työpaikan saamisen jälkeen aloin kartoittaa mahdollisia opettajavaihtoja. Bongasin uskonnonopettajien sivulta stipendin Englantiin. Lähetin heti hakemuksen.

Pääsin Oxfordiin tekemään pienimuotoista tutkimusta yliopistolle. Asuin yliopiston kampuksella ja tein vertailevan tutkimuksen englantilaisesta ja suomalaisesta uskonnonopetuksesta. Vierailin Oxfordin alueen kouluissa ja tutustuin paikallisiin yliopisto-opiskelijoihin, jotka taas tutustuttivat minut Oxfordiin opiskelukaupunkina. Nuo kesäkuukaudet Oxfordissa olivat unohtumattomat.

Vierailin myös stipendini myöntäjän kotona. Hän oli vanhempi englantilainen herrasmies, joka asui Oxfordin maaseudulla vaimonsa kanssa linnamaisessa asunnossa. He tarjosivat minulle illallisen ja halusivat kuulla juttuja Suomesta.

Oxford oli aivan mieletön opiskelijakaupunki vanhoine yliopistoineen ja historian havinoineen. Samaan aikaan Lontoon Hyde Parkissa satuttiin järjestämään Live 8 -konsertti, jonne onnistuimme saamaan liput. Livenä esiintyivät mm. Madonna, Coldplay, Elton John, Annie Lenox, Robbie Williams, U2, Sting, George Michael ja R.E.M. Unohtumatonta!

Vaihtoon kannattaa hakeutua

Toivon, että mahdollisimman moni hyödyntäisi opiskelupaikkansa tarjoaman mahdollisuuden lähteä opiskelijavaihtoon. Toki itsekin nuorena mietin, että miten käy parisuhteen, kun lähdetään eri suuntiin tuossa vaiheessa elämää, mutta suhde kesti erossaoloajat oikein hyvin. Pääsihän sitä vierailemaan toisen luona niin halutessaan, ja puhelinlinjat olivat kuumina. Ystäväni Turusta kävivät myös moikkaamassa minua Linköpingissä.

Opiskelu/työvaihto toisessa maassa on avartava kokemus. Sen lisäksi, että kielitaito vahvistui, oli vaihtoaika myös osa itsenäistymisprosessiani. Huomasin, miten hyvin tulen toimeen itsekseni ja saan asiani hoidettua. Yllätyin, miten helposti tutustuin uusiin ihmisiin.

Saapa nähdä, miten suhtaudun lasteni mahdollisiin toiveisiin lähteä vaihto-oppilaiksi jo lukiossa (jos he lukioon päätyvät). Ainakin kannustan heitä rohkeasti tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja kieliin. Minulle, jolle kielten opiskelu tuotti aina hieman vaikeuksia, oli Ruotsissa ja Englannissa vietetty aika kultaakin kalliimpi kokemus. Kielen omaksui kuin huomaamatta, ja kielitaidosta, ja erityisesti rohkeudesta käyttää kieliä, on ollut valtavasti hyötyä myöhemmin.

<3 Anna

Tuu myös someen: IG @ansaivo

Kuva eiliseltä, kun noista vaihtoajoista on jo sen verran aikaa, että olemassa on vain paperikuvia (jotka ovat ties missä).

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (1)
  1. Piti vaan sanoa että ihana kuva susta 🙂 Kaunis meikki, mitä sulla on meikkipohjassa tai onko mitään, niin fresh 🙂 Ihanaa viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *