Shokkitotuus!!! – Näin paljon roikun puhelimella joka päivä

Huh huh. En tiedä miksi edes kirjoitan tästä postausta, koska koen aiheen jotenkin äärimmäisen noloksi. Olen suorastaan järkyttynyt omasta toiminnastani.

Latasin erään tutun vinkistä kesäkuun alussa sovelluksen, joka mittaa puhelimella käyttämääni aikaa. Moment-sovellus on maksuton ja ns. näkymätön sovellus. Sen olemassaoloa ei huomaa, mutta tosiasiassa se mittaa jokaisen minuutin, jonka päivästä käytän puhelimellani.

Tulokset järkyttivät

Tänään avasin sovelluksen tilastot ja hämmennyin. Sen jälkeen kauhistuin. Ensinnäkin, olin arvioinut päivässä puhelimellani käyttämäni ajan todella alakanttiin. Ajattelin, että se olisi ehkä yhteensä noin pari tuntia. Ja mitä vielä. Pieleen meni.

Toiseksi, sovellus kertoi kuinka suuren osan (prosenteissa) valveillaoloajastani vietän luuriani tuijotellen, ja vielä pahempaa: kuinka monta kertaa päivässä tarkistan ts. avaan kännykän tsekatakseni sieltä jotain ”tärkeää”.

Neljä tuntia päivässä

On kaameaa ajatella, että ruutuaikani puhelimella on noin neljä tuntia päivässä. Siis NELJÄ tuntia joka päivä. Tämä on 28% valveillaoloajastani. Oikeasti? Miettikää? Tällaisella käyttömäärällä vietän puhelimella lähes 11 vuotta koko elämästäni. Ei, en todellakaan halua sitä.

Viikonloppuisin puhelimenkäyttöni on vielä hevimpää kuin arkena. Ainoa asia, joka hieman lohduttaa ovat Momentin tilastot, joiden mukaan olen hyvin keskitasoa kännykänkäyttäjänä. Silti en sulata tätä ihan tuosta vain.

Keskimäärin Momentin käyttäjät tsekkaavat puhelimensa 52 kertaa päivässä. Siis 52 kertaa. Joka päivä. Miksi me olemme puhelimiemme orjia?

Koukussa puhelimeen

Momentin käyttö on saanut minut ajattelemaan puhelimenkäyttöäni. Shokki oli tarpeen, koska arvioin puhelimenkäyttöaikaani pieleen 100%.

Olen alkanut pohtia, miksi roikun puhelimella? Onko siellä todella jotain sellaista, että se on näin suuren huomion arvoista. Tulen aina samaan tulokseen: ei ole.

Miksi käytän niin suuren osan valveillaoloajastani puhelimen räpläämiseen? Eikö tässä maailmassa olisi muutakin kosketeltavaa? Muutakin katseltavaa?

Toki myönnän, että moni työhöni liittyvä asia tapahtuu somessa ja hoidan esimerkiksi treeniryhmieni asiat fb:n kautta. Lisäksi kuuntelen paljon äänikirjoja puhelimella, mutta paljon on varmasti myös sellaista käyttöä, jota voisi karsia. Puhelimen käyttö on vain piintynyt tapa, jota en edes suuremmin ajattele.

Tiedosta, kyseenalaista ja muuta

Moment on ollut oiva sovellus oman toiminnan tiedostamiseen, kyseenalaistamiseen sekä myös sen muuttamiseen. Suosittelen kokeilemaan.

Ennen appin lataamista kannattaa arvioida itse omaa puhelimenkäyttöään: kuinka paljon uskot käyttäväsi puhelinta päivässä? Koetko ruutuajan ongelmalliseksi? Huomauttelevatko muut puhelimenkäytöstäsi?

Momentin käyttöönotettuasi saatat järkyttyä, kuten minä, tai sitten et. Silti olen tyytyväinen tyytyväinen, että tein sen. Ja nyt vielä paljastin häpeällisen totuuden kaikille teille.

Tulin kuitenkin vakaasti siihen tulokseen, että haluan käyttää aikaani ja elämääni muuhun, kuin iPhoneeni.

Kuinka paljon sitäpaitsi päivästä vapautuu tunteja kaikkeen muuhun, kuten yhdessäoloon, keskusteluille, ajatuksille, olemiselle, liikunnalle, kotitöille jne, kun vähennän ruutuaikaani? Vaikka kuinka! Monta tuntia, joka ikinen päivä. Haluan elää oikeaa elämää, en paeta luurin lumoihin.

Laitan siis kännykän pois. Nyt.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Raskaus ja liikunta – Do’s & Don’ts

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *