Kiinnitetty postaus

Raha-asiani ovat vihdoin melkein balanssissa! – Taloushaasteista säästäjäksi ja sijoittajaksi

Kaupallinen yhteistyö: Nordea

Vihdoinkin säästäminen ja sijoittaminen ovat tulleet ajankohtaisiksi omassa elämässäni. Olisinhan voinut aloittaa näin jälkikäteen ajateltuna jo hieman aiemminkin, mutta tietämättömyys, taloudelliset haasteet ja tietynlainen saamattomuus ovat olleet säästämisen aloittamisen esteenä.

Tietämättömyys, taloudelliset haasteet ja tietynlainen saamattomuus ovat olleet säästämisen aloittamisen esteenä.

Teoriassa tavoitteena oli taloudellinen riippumattomuus – käytännössä olin ajoittain peeaa

Olen tehnyt töitä 14-vuotiaasta ja kokenut omien rahojen tienaamisen aina tärkeänä periaatteena ja kunnia-asiana. Olen halunnut olla taloudellisesti riippumaton ja pärjätä omillani.

Nuorempana kesätöillä tienatut rahat menivät heti matkusteluun tai vaatteisiin, eikä säästöön jäänyt juuri mitään. Opiskeluaikana elelin työteon ja opintolainan avulla. Opintolainaa sitten makselinkin pitkään valmistuttuani opettajaksi ja aloittaessani työt.

Ensimmäinen oman asunnon osto teki minusta Nordean asuntolaina-asiakkaan. Säästöön ei kuukausittain tuntunut jäävän mitään, vaan elelimme Jaakon kanssa ihan mukavasti, mutta kädestä suuhun.

Luotto- ja velkakierre ajoivat taloudelliseen ahdinkoon

Hankalin taloudellinen tilanne kohdallani sijoittui noin kolmenkymmenen ikävuoden molemmin puolin. Aloin maksaa päivittäisostoksia luotolla, kun tili hupeni jo ennen palkkapäivää. Palkkapäivänä iso siivu palkasta taas meni aina luoton maksuun, koska halusin kuitata koko edellisen kuun luottokorttilaskun pois. Kierre oli valmis.

Rahat eivät tuntuneet riittävän, vaikka olin kokopäivätöissä. Jouduin lainaamaan silloin tällöin rahaa äidiltä, ja se harmitti. Päätin, että luottokierteestä oli päästävä irti. Sanomattakin on selvää, ettei tässä vaiheessa jäänyt penniäkään säästettäväksi tai sijoitettavaksi.

Aloin maksaa päivittäisostoksia luotolla, kun tili hupeni jo ennen palkkapäivää.

Valmistuttuani personal traineriksi ja aloitettuani toisen työn opettamisen ohella aloin saada talouteni jälleen kuntoon. Minun ei enää tarvinnut turvautua luotolla maksamiseen! Aivan kuin iso kivi olisi vierähtänyt sydämeltä. Talouteni oli jälleen omassa hallinnassani.

Aloin tienata kuukausittain enemmän kuin, mitä kulutin. Fiilis oli upea! Viimeisten vuosien aikana henkilökohtainen rahatilanteeni on edelleen parantunut. Olen tavoitteessani eli taloudellisesti riippumaton.

Ajankohtaista nyt: säästäminen ja sijoittaminen – vaikka asuntolainaa maksellaankin

Ajatus sijoittamisesta ja säästämisestä ovat käyneet säännöllisesti mielessäni. Nyt otin asian vihdoin oikein kunnolla työn alle, kun kuulin Nordean Säästä! – Päivät Livewebinaarista. Nyt on juuri sopiva aika aloittaa säästäminen ja sijoittaminen, vaikka asuntolainaa maksellaankin vielä pitkään.

On harhaluulo, ettei säästämistä kannattaisi aloittaa samalla, kun maksaa vielä asuntolainaa. Itseasiassa olisi erittäin järkevää säästää mahdollisia yllättäviä menoja varten, vaikka lainanlyhennykset ovatkin päällä, koska asunnosta ei voi myydä yhtä nurkkaa yllättävien tilanteiden kohdalla, mutta säästöjä voi hyödyntää tarvittaessa.

Omaisuutta kannattaa siis hajauttaa, jotta puskuria löytyy. Esimerkiksi parhaillaan olemme hankkimassa uutta kiuasta kotiin. Jokin aika sitten ostimme uudet sängyt koko perheelle. On hieno fiilis, ettei hankintoja varten tarvitse ottaa luottoa.

On harhaluulo, ettei säästämistä kannattaisi aloittaa samalla, kun maksaa vielä asuntolainaa.

Yrittäjinä tulomme ovat välillä hyvin epäsäännölliset ja siksi haluamme Jaakon kanssa varmistaa sen, että pystymme maksamaan palkkaa itsellemme myös heikkoina kuukausina.

Sijoittamisen ja säästämisen aloittaminen – Näin se käy!

En ole oikein tiennyt, milloin, miten ja mistä säästäminen ja sijoittaminen kannattaisi aloittaa. Rahoja on typerää makuuttaa käyttötilillä, ymmärrän sen, mutta olen ollut epävarma, miten minun kannattaisi edetä.

Olen tavoitteessani eli taloudellisesti riippumaton.

Siksi Nordean Säästä!-päivät – LIVE webinaari tuli kohdalleni juuri sopivaan aikaan. Nyt minulla on mahdollisuus selvittää miten säästäminen ja sijoittaminen olisi parasta aloittaa ja päästä kohti kannattavaa taloudenhoitoa.

Nordean maksuton Säästä! -päivät webinaari järjestetään to 17.9.2020 klo 17-18. Jos aihe kiinnostaa vähääkään tai säästämisen aloittaminen on sinulla ajankohtaista lähitulevaisuudessa, kannattaa tilaisuuteen ilmoittautua oheisen linkin kautta osoitteessa: nordea.fi/säästäpäivät.

Ilmoittautuneille lähetetään linkki tapahtumaan sähköpostilla ja ilmoittautua voi tilaisuuden päättymiseen saakka. Niille ilmoittautuneille, jotka eivät kuitenkaan jostain syystä pääse osallistumaan LIVE-tapahtumaan, toimitetaan sähköpostilla linkki tallenteeseen. Webinaarin voi siis katsoa myös myöhemmin, kunhan käy ilmoittautumassa.

Kaikki tapahtumaan ilmoittautuneet osallistuvat 100 € säästämisen pohjakassan arvontaan. Palkintoja on jaossa viisi kappaletta. Säästä!-päivät LIVE-tapahtumaan kuulet fiksuja vinkkejä suunnitelmallisesta säästämisestä. Luvassa teräviä esityksiä ja hyödyllistä tietoa aiheesta lyhennä ja säästä.

Itse uskon saavani webinaarista hyviä vinkkejä säästämisen aloittamiseen. Nyt on vihdoin sen aika! Ilmoittaudu sinäkin Nordean Säästä! – päivät Webinaariin tästä!

Onko säästäminen tai sijoittaminen Sinullekin ajankohtaista juuri nyt?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Vaikeaa se on, mutta kun vihdoin hellittää, alkaa henki kulkea.

Tuu someen @ansaivo

hyvinvointi mita-minulle-kuuluu perhe tyohyvinvointi
Kommentit (2)
 1. Tarkista faktat
  14.9.2020, 18:02

  Nyt kuulostaa kyllä siltä, että käytät termiä ”taloudellisesti riippumaton” hieman eri tavalla kuin mitä sillä yleensä tarkoitetaan 😀

  1. annasaivosalmi
   14.9.2020, 20:42

   Hyvin paljon mahdollista! Ihan noviisi näissä raha-asioissa kun olen 🙂 Tässä yhteydessä tarkoitan taloudellisesti riippumattomalla sitä, etten ole riippuvainen raha-asioissa muista perheenjäsenistä tai luottokunnasta. Onneksi tässä oppii kokoajan uutta ja siksi olen tuohon webinaariinkin menossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *