Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Pitkä matka personal traineriksi

Blogini kommenttiboksissa kysyttiin koulutustaustaani. Voisi sanoa, että minun matkani nykyiseen ammattiini personal traineriksi on ollut melko pitkä, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen pitkä. Tiedän nimittäin muitakin, jotka ovat päätyneet tälle alalle useamman mutkan kautta tai alanvaihtajina vasta myöhemmällä iällä. Näin minullekin kävi, mutta näen sen pelkästään positiivisena asiana.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017_sisäkuvat-438

Lukion jälkeen pidin välivuoden ja asuin Vaasassa, jossa mieheni (silloinen poikaystäväni) opiskeli Kauppakorkeakoulussa. Työskentelin karkkikaupassa, treenasin paikallisen naisfutisjoukkueen mukana ja valmistauduin yliopiston pääsykokeisiin. Pääsin ensiyrittämällä sisään Turun yliopistoon lukemaan pääaineenani uskontotiedettä. Sivuaineiksi valitsin psykologian ja kasvatustieteen opinnot sekä pedagogiset opinnot: minusta tulisi aineenopettaja. Vaihto-opiskelijaksi lähdin Ruotsiin, Linköpingin yliopistoon heti toisena opiskeluvuotena, josta tuli ehdottomasti opiskeluaikani hauskin jakso. Ruotsin ja englannin kielen taidon lisäksi tutustuin vaihtareihin ympäri maailmaa ja asuin kahdeksan hengen kimppakämpässä.

Sain töitä heti valmistuttuani, ja siitä lähtien olen työskennellyt sekä yläkoulun, mutta pääasiassa lukion uskonnon, psykologian ja terveystiedon opena Turun alueella. Melko pian valmistumiseni jälkeen sain stipendin tehdä tutkimustyötä Englannissa, Oxford Brookes yliopistossa. Aika englannissa oli ikimuistoinen: asuin kampusalueella, tutustuin uusiin ihmisiin ja vierailin useissa alueen kouluissa ja oppilaitoksissa.

Terveystiedon pätevyyden hankin osaksi äitiyslomalla ollessani, osaksi työn ohessa. Opinnot suoritin Turun yliopistolla täydentäen aikaisempaa tutkintoani. Kaipasin älyllistä haastetta, vaikka joillain lähiopetusjaksoilla vauva nukkui luokan perällä tai isä toi hänet ruokittavaksi kesken luentopäivän.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017_sisäkuvat-488

Matkani personal traineriksi

Kun lapset olivat hieman isompia, uskalsin vihdoin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja lähteä tekemään harrastuksestani, liikunnasta, työtä. Hakeuduin Trainer4Youn hyvinvointivalmentaja-, kuntosalivalmentaja- ja lopuksi personal trainer –koulutukseen. Porukkamme oli aivan mahtava, ja mukana oli myös muita alanvaihtajia.

Koulutukseen olin todella tyytyväinen: kouluttajat olivat erittäin ammattitaitoisia ja innostavia. Koulutuksen sisältö oli tarkoin harkittu ja vastasi personal trainerin työn moniin haasteisiin. Erityisesti pidin koulutuksen käytännöllisemmästä puolesta. Sitä, kun ei opi kirjoja lukemalla. Koulutukseen sisältyi opintojaksoja niin liikuntaan, ravitsemukseen kuin markkinointiin ja itse ohjaustyöhönkin liittyen. Plussaa oli myös se, että opinnot pystyi suorittamaan työn ohessa.

Valmistuttuani olen ohjannut sekä yksilöitä että ryhmiä liikuntaan, ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Kaiken tämän tein päivätyöni, opettamisen ohella. Lisäksi osallistuin rakastamani lajin, TRX:n, yksilö- ja ryhmäohjaajakoulutuksiin Vierumäellä. Viime maaliskuussa siirryin kuitenkin täysipäiväisesti hyvinvointialalle, Keventäjiin. Keventäjien valmentajana saan tehdä juuri niitä asioita, joista nautin. Lisäksi ohjaan edelleen Kello Kuuden ulkotreeniryhmiäni Turussa.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017_sisäkuvat-523

Opettajan opinnot, 15-vuoden työkokemus ja erityisesti psykologian ja terveystiedon tietämys ovat olleet ehdottomia vahvuuksiani valmentajan työssä. Henkisen hyvinvoinnin ja mentaalivalmennuksen tuntemus tuovat ohjaamiseen, kuten myös kirjoittamiseen lisää syvyyttä. Myös ikäni on ollut pelkkä plussa tässä työssä. Silti haluan kannustaa myös nuoria lähtemään liikunta- ja hyvinvointialalle. Esimerkiksi fysioterapeutin tai urheiluhierojan opinnoilla saa loistavan pohjan myös personal trainerin työhön, puhumattakaan alan muista korkeakoulututkinnoista.

Tällä hetkellä olen niin työllistetty, etten ole valitettavasti pystynyt ottamaan uusia asiakkaita yksilöohjaukseen enää pitkiin aikoihin. Hyvinvointiala on kuitenkin minun juttuni. Olen kiitollinen, että uskalsin aikoinaan seurata sydäntäni ja tehdä harrastuksestani työn, joka ei kuitenkaan oikein vieläkään tunnu työltä.

Personal traineriksi oli minulla siis hieman pidempi matka, mutta toisaalta, nythän olen taas uudella mielenkiintoisella matkalla, jossa opin jokaikinen päivä jotain uutta ja innostavaa.

Onko lukijoissani muita hyvinvointialalla työskenteleviä? Entä alanvaihtajia? Olisipa tosi mukava kuulla.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Kun uni ei tule – Kehomeditaatio auttaa

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017_sisäkuvat-524
Kuvat: Jenni Virta

Kommentit (9)

 1. Lotta

  Mielenkiintoinen tarina! Ihailen ihmisiä, joilla on jatkuva oppimisen ja uuden tutkimisen sekä tekemisen halu. Ihailen sitä, että on löytänyt oman juttunsa, ja se on oikeasti intohimo. Olen saanut sinusta kuvan, että sinä olet tällainen ihminen! Itse olen loppuvuodesta valmistuva sairaanhoitaja, ja minullekin on opintojeni myötä herännyt jatkuva palo tutkia työhöni liittyviä asioita ja hakea jatko-opiskeluiden pariin, esimerkiksi terveys- ja hoitotieteet kiinnostavat. Sinusta saa ihan valtavasti inspiraatiota! Mukavaa häämöttävää viikonloppua sulle 🙂

  • annasaivosalmi

   Kiitos! Sinulla näyttää myös olevan tavoitteita ja unelmia vaikka kuinka. Rohkeasti vain niitä kohti. Ihanaa viikonloppua ja kevättä, Lotta! T. Anna

 2. Kirsi

  Olipa mukava lukea tarinasi:) Olen lukenut blogiasi jonkun aikaa ja se on todella inspiroiva. Olen itse fysioterapeutti ja unelmoin juuri tulevaisuudessa jostakin kokonaisvaltaisesta valmennustyöstä hyvinvoinnin parissa. Kahden pienen lapsen äitinä tuntuu vain että millä ajalla opintoja suorittaisi ja mitä polkua pitkin unelmaa kohti lähtisi kulkemaan 🙂 Mutta postauksestasi sain paljon hyviä ajatuksia, kiitos niistä! Mukavaa kevättä sinulle! 🙂

  • annasaivosalmi

   Onpa kiva kuulla 🙂 Fysioterapeutin opinnot ovat varmasti oiva pohja pt:n työlle. Ihanaa kevättä myös sinulle! T. Anna

 3. Marianne

  Olipa kiva kuulla urapolkusi tähän asti. Löysin blogisi tässä joitakin kuukausia sitten etsiessäni kokemuksia personal trainerin työstä. Itse olen 29 v fysioterapeutti. Työssä sairaalamaailmassa koen usein, että olen aivan liian myöhässä, haluaisin vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin paljon aikaisemmassa vaiheessa. Olen opiskellut nyt vähän liikuntalääketiedettä ja ajatus on vain vahvistunut. Pt-koulutukseen aion hakeutua ja jatkaa työskentelyä sitten itsenäisenä ammatinharjoittajana. Ilmeisesti vahvasti suosittelet Trainer4you-koulutusta?

  Nyt kuitenkin aika rauhoittua kotona, koska synnytin tällä viikolla kolmannen tyttäreni 🙂 äitiyslomalla on hyvin aikaa suunnitella elämää eteenpäin…
  Kiitos ihanan inspiroivista blogeista ja instagram-kuvista ja treenivideoista. Odotan niin innolla että pääsen taas kunnolla treenin kiinni. Ihanaa kevättä sinulle ja tsemppiä uusiin haasteisiin!

  • annasaivosalmi

   Onnea vauvasta! Ihanaa 🙂 Ja kiitos kommentista sekä palautteesta. Voin omalta osaltani suositella Trainer4Youta. Sinullakin kun on jo tuo pohjakoulutus todella hyvä. Vauvantuoksuista aikaa sinulle ja kaikkea hyvää. Toivottavasti pian treenaamaan ja myös opiskelemaan uutta. T. Anna

 4. Q&A – Ruokailurytmini, lempiherkkuni, idolini, loppuelämän tavoitteeni sekä missä tapasin mieheni – Anna Saivosalmi

  […] Lue myös edellinen postaukseni: Pitkä matka personal traineriksi […]

 5. Kristiina

  Hei
  Olen seurannut blokiasi, sekä tietysti näitä face julkaisuja.
  Mainitsit, että olet ” täys” työllistetty nykyisessä työssäsi, mutta silti julkaisit mainoksen itsestäsi televisiossa, sekä lupaat nopeaa vastaamista facen sivuilla.
  Pettymyksekseni, et kuitenkaan koskaan vastannut 10.2 lähettämääni kyselyyn facen sivujen kautta .

  • annasaivosalmi

   Hei Kristiina ja pahoittelut, etten ole vastannut lähettämääsi viestiisi Fb:ssa.

   TV-mainos liittyi Keventäjiin, jossa tällä hetkellä työskentelen. Toimin Keventäjissä valmentajana. Keventäjät on verkossa toimiva painonhallintapalvelu. Se, että kerroin olevani täystyöllistetty tarkoitti sitä, että en ota tällä hetkellä yksilövalmennettavia valmennussuhteeseen.

   Jos kaipaat valmennusta ja ohjausta, niin suosittelen lämpimästi tutustumista Keventäjiin osoitteessa http://www.keventäjät.fi. Keventäjissa sinulle laaditaan syöttämiesi tietojen pohjalta oma painonpudotusohjelma, johon kuuluvat myös päivittäiset menuehdotukset. Lisäksi Keventäjissä ovat käytössäsi Suomen parhaat asiantuntijat, jotka voivat vastata kysymyksiisi painonhallintaan, laihduttamiseen, liikuntaan ja ravintoon liittyen. Keventäjissä pystyt laatimaan oman ruokapäiväkirjasi ja seuraamaan edistymistäsi sekä keskustelemaan muiden kanssa foorumilla, josta saa omaan projektiinsa tukea, apua ja tsemppiä. Keventäjien sivuston kautta, myös minuun pystyy olemaan yhteydessä. Hyvää kevättä sinulle!

   Anna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *