Luomien tarkastus kannattaa – Yllätys paljastui paikasta, joka ei usein aurinkoa näe

Luomien tarkastus – olisiko ajankohtaista?

Törmäsin tässä pari viikkoa sitten Facebookin eräässä turkulaisten naisten ryhmässä postausketjuun, jossa pyydettiin suosituksia ihotautilääkäristä, jonne voisi mennä tarkistuttamaan luomet. Jäin seuraamaan kommentteja. Moni kertoi käyvänsä säännöllisesti luomien tarkastuksessa, varsinkin keväisin.

Koska minä olen tarkastanut omat luomeni viimeksi? No, kun en ole – siis ollenkaan.

Olen viihtynyt koko ikäni ulkosalla, enkä ole pahemmin aurinkoa karttanut, päinvastoin. Rusketun helposti, joten olen huoletta viettänyt auringossa pitkiä aikoja, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ihollani on runsaasti luomia. Suurin osa terveen näköisiä, mitä nyt muutama ulkoneva ja vähän epämääräinen. Olisko luomien tarkastus kuitenkin fiksua?

Aika ihotautilääkärille luomien tarkastukseen

Luin ketjun lääkärisuositukset ja painelin siltä seisomalta varaamaan ajan eräälle suositellulle ihotautilääkärille Turussa. Nyt olisi korkea aika käydä tarkistuttamassa luomet ja saada tietoa, mikäli jokin luomi herättäisi huolta, ja se pitäisi esimerkiksi poistaa ja tutkia tarkemmin.

Ihomuutoksiin vaikuttavat mm. ikääntyminen, jotkin sairaudet ja lääkkeet sekä UV-säteily. Iho muistaa vuosien saatossa kerääntyneen ultraviolettisäteilyn ja minähän olen tätä säteilyä imenyt itseeni kyllä todella paljon. Vaarallinen luomi voi olla vaikea itse tunnistaa ja erottaa. Vasta viime vuosina olen alkanut suojata itseäni kunnolla auringolta. Ja nykyään olenkin siinä jo tosi hyvä!

Varpaiden välistä päänahkaan

Ihotautilääkärin vastaanotolla lääkäri kävi dermatoskoopilla eli ihotähystimellä kirjaimellisesti kroppani lävitse jalkapohjista päänahkaan – ihan jokaikisen luomen! Luomien tarkastus ja tutkimus vei aikaa noin puolisen tuntia kokonaisuudessaan.

Olin itse huolissani lähinnä selässäni olevista isoista ulkonevista luomista, mutta lääkärin huomio kiinnittyikin jonnekin ihan muualle.

Sisäreidessäni oli pieni, itseni mielestä viattoman ja siistin näköinen luomi, mutta lääkäri kiinnitti huomiota luomen karheuteen. Sain ohjeeksi varata ajan tuon kyseisen luomen poistoon. Patologi myös tutkisi luomen haitallisten muutosten varalta. En olisi itse osannut ajatella, että sisäreiden pieni luomi- niistä kaikista kymmenistä pilkuista – osoittautuisi huolta herättäväksi.

Mistä tunnistaa vaarallisen luomen

Kyselin vielä lääkäriltä, mistä voi itse tunnistaa vaarallisen luomen. Hän neuvoi kiinnittämään huomiota erityisesti luomen symmetrisyyteen, väriin ja esim punoitukseen.

Olen tyytyväinen, että menin. Seuraavaksi on siis edessä tuon luomen poisto sisäreidestä. Aion jatkaa ennaltaehkäiseviä toimia UV-säteilyltä suojautumisessa, vaikka kevätaurinko houkuttaakin paistattelemaan auringossa. Aurinko sitäpaitsi vanhentaa ihoa – jopa 80% ihon vanhenemisesta voi johtua juuri auringon haitallisista UV-säteistä. Ihon kärventäminen ja polttaminen auringossa ei ole terveellistä, eikä lopputuloskaan kaunis.

Onko sinulla tapana tarkastuttaa luomiasi?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Astra Zenecan koronarokote saatu 

hyvinvointi ihotaudit ihosyopa ikaantyva-iho
Kommentit (3)
 1. Kyllä luomien tarkastuksessa kannattaa käydä. Itseltäni poistettiin viime vuoden loppu puolella kaksi luomea. Toinen, jota yleislääkäri piti vähän epäilyttävän näköiseltä ja samalla toinen pyynnöstäni, koska se oli hankalasti liivin reunan alla. Molemmat sitten tietysti lähetetiin patologin tutkittavasksi. Epäilyttävän näköisessä ei ollut mitään, mutta siinä toisessa oli tyvisolusyöpä. Minun onnekseni tuo tyvisolusyöpä on ns. “kiltti syöpä”, se ei leviä eikä lähetä etäpesäkkeitä. Ja se saatiin kokonaan pois, koska lääkäri poisti luomen huolella ja otti myös riittävästi ympäröivää ihoa pois.Tyvisolusyöpä on yleisin ihosyöpä.
  Mutta koska minullakin on useita luomia selässä, joita en tietnkään voi mitenkään itse nähdä, kävin vielä ihotautilääkärillä tarkistuttamassa kaikki muutkin luomeni. Onnekseni niissä ei ollut ainakaan vielä sellaisia,jotka olisi näyttäneet huolestuttavilta. Mutta aion käydä jatkossakin tarkistuttamassa luomeni säännöllisesti, jotta tiedän että huolestuttavilta näyttävät luomet voidaan tarvittaessa poistaa ajoissa ja saan tarvittaessa hoitoa ennenkuin mahdollinen syöpä leviää. Ja koetan olla entistä tarkempi auringolta suojautumisen kanssa.
  Kuten sinullakin, voi epäilyttävä luomi olla paikassa,jota ei itse edes huomaa tai pidä mitenkään epäilyttävänä. Mutta ihotautilääkäri osaa katsoa nekin. Toivottavasti luomesi on vaaraton.

  Mukavaa ja aurinkoista kevättä kaikesta huolimatta!

  Airi

  1. annasaivosalmi
   25.4.2021, 09:08

   Kiitos viestistä ja siitä, että jaoit kokemuksesi. Se taas osoitti sen, että luomet kannattaa tarkistuttaa. Onneksi sinulla syöpä saatiin pois, eikä se ollut ärhäkkää tyyppiä.
   Ihanaa kevättä!
   Anna

 2. Hei, Kiitos hyvästä ja tärkeästä postauksesta! Voitko vielä kertoa ihotautilääkärisi nimen? Pitäisi itsekin varata aika ja mielelläni menisin jollekin noin hyvän ja perusteellisen kuuloiselle tohtorille 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *