Lappiin kesällä – Levi yllätti koko perheen!

Kaupallinen yhteistyö: Visit Levi

Levi on kesällä uskomattoman monipuolinen lomakohde. Tämän totesimme koko perheen voimin, kun suuntasimme heinäkuussa Turusta Leville neljäksi yöksi. Matkaan lähtivät meidän aikuisten lisäksi 13- ja 15 – vuotiaat teinimme.

Vaikka mekin olemme mieltäneet Levin ensisijaisesti meneväksi talvikohteeksi, löytyy Leviltä kesällä jopa talvea enemmän nähtävää ja koettavaa, mutta toisaalta myös aitoa ja rikkumatonta luonnon rauhaa ja Lapin taikaa.

Yöjuna Rovaniemelle

Leville suuntasimme autojunalla. Autolla ajaminen koko Suomen halki ei innostanut, joten juna (jossa oma auto kulki kyydissä) oli oiva valinta. Yöjuna Rovaniemelle lähti illansuussa Turusta ja aamupäivällä olimme perillä Rovaniemellä, jossa kävimme lounaalla.

Rovaniemeltä Leville ajaa noin pari tuntia. Matkalla kävimme moikkaamassa sitä ihan oikeaa Joulupukkia Napapiirillä. Autoillessa saa muuten olla tarkkana, sillä poroja oli teillä liikkeellä paljon.

Majoitus tilavassa kelomökissä – rauhassa, mutta lähellä kaikkea

Leviltä löytyy majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Meille Rakan alue oli nappivalinta. Rakka sijaitsee omassa rauhassa Levin kylän liepeillä, mutta kävellen pääsee helposti niin hiihtohisseille, isompaan S-kauppaan kuin muihinkin palveluihin.

Levikairan kelomökkiin olisi majoittunut mukavasti isompikin porukka (9 vuodepaikkaa). Hiljaittain uusitussa mökissä oli reilusti oleskelutilaa, laadukas varustelu ja tietysti oma sauna ja terassi, jossa oli ihana istuskella aamuisin ja iltaisin. Erityisesti plussaa yläkerran ovella varustetuista tilavista makuuhuoneista sekä kahdesta WC:stä.

Yöttömän yön melontaa ja maastopyöräilyä

Levi tarjoaa kattavasti erilaisia aktiviteetteja ja kesätekemistä. Lapin yötön yö on upea kokemus jo itsessään. Vielä upeampi yöttömän yön valo oli kokea melontareissulla yhdessä kokeneen eräoppaan kanssa. Meloimme kanooteilla Sirkkajärveltä Levijärvelle ja takaisin ihastellen laskevaa aurinkoa ja huikeita maisemia. Parin tunnin opastettu retki oli juuri sopiva yhdessä lasten kanssa.

Maastopyöräily on Levillä erittäin suosittua ja pyörän voi vuokrata joko sähköllä tai ilman. Reittejä on niin aloittelijoille kuin enemmänkin pyöräilleille. Varsinkin teinit tykkäsivät kovasti, kun maastopyörästä löytyi sähköavustus. Tunturipolut hujahtivat helposti myös ylämäkeen. Myös latupohjilla on helppo fillaroida (ja latujahan Leviltä löytyy valtavasti). Pyöräreissulla pysähdyimme Korkeaniemen laavulle paistamaan makkarat ja ihailemaan samalla maisemia Immeljärvelle.

Pääsin vetämään Levillä myös ulkotreenit osana Levi Outdoor Festiä. Levi Outdoor Fest on Levin oma kesätapahtuma, jossa pääsee kokemaan Lapin luontoa ja ulkoilun erilaisia mahdollisuuksia hevosvaelluksista Golfiin.

Koskenlaskua autonrenkaalla ja Golfia upeissa maisemissa

Meillä oli varattuna noin yksi aktiviteetti per päivä. Tämä oli tosi hyvä käytäntö, koska silloin jäi myös runsaasti rentoiluaikaa koko perheen kesken. Itse nautin aamulenkeistä ihastellen henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Kävin lenkin varrella pulahtamassa kirkkaaseen Immeljärveen ja jäin tunturin huipulta ihailemaan jylhiä, mutta vehreitä maisemia.

Eksoottisin aktiviteetti oli ehdottomasti koskenlasku autonrenkaalla. Ounasjoen kuohuja märkäpuku päällä ja kypärä päässä lasketellessani en voinut kuin ihmetellä, miten uskalsin heittäytyä virran vietäväksi. Varsinkin teinit innostuivat koskenlaskusta hurjasti!

Leviltä löytyy myös Suomen pohjoisin Golfkenttä. Perheestämme vain Jaakko on aiemmin golfannut, mutta Pro:n opastuksella myös me muut saimme hyvän ensikosketuksen lajiin. Onnistumisen kokemuksia tuli koko perheelle!

Kalastusta Ounasjoessa ja alamäkipyöräilyä(!!!)

Poikani on innokas kalastaja ja luvat saikin helposti hankittua paikanpäältä. Ounasjoen kalastuslupa riitti reissullamme hyvin ja isäpoika-pari sai tehtyä muutaman retken apajille.

Alamäkipyöräilyyn löytyy Leviltä erinomaiset fasiliteetit. Gondolihissillä ylös ja eritasoisia reittejä alas. Itselleni laji oli aivan vieras ja siksi ohjattu opastus pyörän saloihin oli mielestäni välttämätön. Alamäkipyöräily on melko hurja laji, eikä se sovellu kaikille. Ylitin itseni ja tulin ns. helpoimman vihreän reitin kahteen kertaan oppaan johdolla alas. Adrenaliinit todellakin tapissa.

Aktiviteetteja koko perheelle

Leviltä löytyy lapsiperheille vaikka mitä. Seikkailupuistossa voi kiipeillä ja lasketella köysiratoja. Myös kylpylä on kokemisen arvoinen, esimerkiksi sateisempana päivänä. Testasimme myös kesäkelkkaradan, joka kiemurtelee alas eturinnettä.

Levi on treenaajan paratiisi, sillä paikan päältä löytyy kuntokeskus, upeat puitteet porrastreenille (766 askelmaa) sekä satoja kilometrejä lenkkipolkuja. Eniten sävähdyttää kuitenkin Lapin koskematon ja kaunis luonto, joka lumoaa myös kesäaikaan. Hyttysiä ja sääskiä jännitimme, mutta niitä ei missään vaiheessa ollut kiusaksi asti. Tuntureilla ja Levin kylässä hyttysiä ei ollut lainkaan.

Tein myös oman päivävaelluksen Kätkän huipulle. Suosittelen!

Ravintoloiden taso yllätti

Aamiaiset ja iltapalat valmistimme itse mökissä, mutta lomalla on ihana laistaa ruuanlaitosta, joten kävimme useamman kerran ravintolassa syömässä. Meidän suosikeiksemme nousivat: Ämmilä (poronkäristys!), Lost Tacos (artesaanitacoja ja meksikolaisia herkkuja laadukkaista raaka-aineista), Gastro K (erinomainen palvelu ja päivän kala) sekä King Crab House (simpukat & ravut).

Sää suosi meidän Levin vierailuamme. Lämpötila pysytteli heinäkuussa 15 asteen molemmin puolin. Sää oli juuri sopiva, ei kuuma eikä kylmä, siihen, että koko päivän saattoi viettää ulkoillen.

Levissä meidät yllätti eniten rauhallinen ilmapiiri ja väljyys, ystävällinen palvelu, monipuolinen kattaus tekemistä, palveluiden toimivuus, mutta toisaalta luonnon koskematon kauneus.

Meihin Levi ja Suomen Lappi tekivät suuren vaikutuksen.  Matkaan onkin päästävä pian uudestaan. Seuraavaksi ehkäpä talvella, mutta ehdottomasti myös kesällä ja ruska-aikaan.

Parhaiten Levin tapahtumista ja palveluista löydät tietoja osoitteesta levi.fi

Jäikö sinulla jotain kysyttävää Lapin kesästä tai Levistä?

<3 Anna

Tuu someen @ansaivo

hyvinvointi perhe lapsi
Kommentit (3)
 1. Olipa kiva juttu lukea! Lappi ja Levikin on itselle tuttuja paikkoja, mutta pääosin käyty talvella. Ruskaretki vielä kokematta ja nimenomaan maastopyöräilyllä höystettynä. Mites teidän perheen varusteet ja vaatteet – aika paljon oli varmaan aktiviteeteista päätellen omiakin vetimiä mukana? Saitteko pestyä jotain urheilukamoja paikan päällä? Onko sulla jotain varuste-/ pakkausvinkkejä aktiivilomalle?

  1. annasaivosalmi
   7.8.2021, 11:20

   Tosi hyvä kysymyksiä!

   Meillä oli mukana oikeastaan ainoastaan treeni/ulkoiluvaatetta ja kerroksia. Eli trikoita, ulkohousut, välipaitaa, teknistä hupparia, kuoritakkia sekä kenkinä vaelluskengät, pidempiä urheilusukkia ja lenkkarit.Mökissä oli pesukone, joten pidemmällä reissulla olisi onnistunut pesukin.

   Aktiivilomalla on mun mielestä tärkeintä, että mukana on sellaista vaatetta, että ulkoilu on hauskaa säällä kuin säällä. Nyt kesällä kerrospukeutuminen toimi, jolloin vaatteita sai vähennettyä/lisättyä. Tarpeeksi vain alusvaatetta ja välivaatetta mukaan (mä oon ainakin kova hikoilemaan).

   Koska me mentiin junalla ja omalla autolla oli pakkaamisessa tietty vapaus 🙂 Ei tarvinnut miettiä niin tarkkaan tavaroiden määrää (kuin se, mitä autoon mahtuu). Mä esim roudasin oman kylpytakin mukaan.

   Anna

 2. Do you’re feeling like your relationship is missing one thing?

  Do you suppose that your male companion is going distant and
  losing interest in you? Do you are feeling like getting consideration aand love outt of yourr spouse?
  If, sure, then His Secret Obsession is specifically made
  for you ass itt mmay enable you get affection, devotion, belief, and commitment of your man that you’ve all the time dreamed of.
  The book is an easy information on how males want them to
  be loved and remedy so that you simply may give the type
  of love tgat they are craving for. After going by means of the guide,
  you’ll discover a trajsformation inn yourself, and you can be able to understand your man in a betyer means.

  his secret obsession review rotten Secre Obsession – What
  it is? His sehret obsession iss a step-by-step 213
  page information which is divided into two components having 17 chapters that are tailor made for girls on how they
  will construct a relationship that is extra ppassionate and
  significant. If you are feeling that your relationship is struck and it is not
  going in the approprriate direction, then this relationship information is ideal for you.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *