Täydellinen ehkäisy – Kunpa olisin tajunnut tämän jo aiemmin

Nyt ajattelin kirjoitella melko henkilökohtaisesta, mutta suurimmalle osalle tärkeästä ja luonnollisestakin aiheesta eli ehkäisystä. Tästä aiheesta on minulta myös monesti kyselty, mutta nyt vihdoin koen, että olen aiheesta kypsä kirjoittamaan. Niin monet keinot on nimittäin vuosien varrella käyty läpi.

Jos ehkäisyasiat eivät kiinnosta, niin sitten kannattaa jättää lukeminen tähän 🙂

Tällä hetkellä voin varmuudella sanoa, että olen monen mutkan kautta löytänyt itselleni täydellisen ehkäisyn. Harmittelen jopa hieman, etten päätynyt tähän ratkaisuun jo aiemmin. Kärvistelin monta vuotta todella ikävien oireiden kanssa.

Nuoruudessani käytin monen monta vuotta e-pillereitä. Ne olivat helppo ja jotenkin, ainakin siihen aikaan, ainoa tarjottu ehkäisymuoto nuorille vakituisessa suhteessa eläville naisille. Koin kuitenkin silloin, ettei hormonaalinen ehkäisy sopinut minulle ja vaihdoin siksi pillerimerkkiä useampaankin kertaan. Mielialanmuutokset, turvotus, lihominen, päänsäryt, seksuaalisen halun vaihtelut. Tuntui, että tiedostin jatkuvasti pillereiden vaikutuksen ja nimenomaan negatiivisella tavalla.

Ei enää hormoneja, kiitos!

Lapset saatuani, olin tullut päätökseen, etten halua enää hormonaalista ehkäisyä. Halusin nähdä, miltä tuntuu elää ilman niitä. Siksi päädyinkin ottamaan kuparikierukan. Minua varoiteltiin lisääntyneistä vuodoista ja kivuista, mutta ajattelin, että siedän ne, kunhan minuun ei pumpata hormoneja.

Alkoi seitsemän vuoden jakso, jossa elin jatkuvasti muutaman viikon sykleissä. Kaksi viikkoa elin normaalisti, sitten alkoivat PMS-oireet: turvotus, kivut ja mielialanvaihtelut. Tämän jälkeen odotin kauhulla kuukautisten alkua.

Kivut olivat kaameat. Näin jälkikäteen en voi ymmärää, miksi kärvistelin niiden kanssa vuodesta toiseen. 600:sella Buranalla(3 tabelttia päivässä) sain jotenkin käytyä töissä, mutta vuodot olivat niin runsaat, että jouduin usein juoksemaan vessaan jopa kesken oppituntien. Suojaa oli vaihdettava pahimmillaan tunnin välein. Jollain hassulla tavalla kuvittelin, että tämä on normaalia ja totuin tilanteeseen.

Lomamatkoja suunniteltaessa automaattisesti mietin, mitkä päivät joudun pysymään poissa altaalta tai milloin voin käyttää vain mustia vaatteita. Jotta krampit eivät yltyneet liian pahoiksi, laskin tarkkaan milloin otin ensimmäisen buranan, jotta sain kivulta pahimman terän pois.

Kompromissi olikin pelastus

Lopulta olin itse aivan loppu tilanteeseen. Uskon, että myös muu perheeni, erityisesti mieheni, oli. Välillä tuntui, että meillä elettiin minun kiertoni ehdoilla. Kypsyin ajatukseen ehkäisyn muuttamisesta ja varasin ajan lääkäriin. Vakuutuin naislääkärin kertoessa hormonikierukan eduista. Vaikka jouduin nyt palaamaan takaisin hormoneihin, ymmärsin, että määrät olivat pienempiä ja vaikutus paikallisempaa.

Kierukan asennus oli tietysti yhtä epämiellyttävä toimenpide, kuin kuparikierukankin. Kärsin myös tiputteluvuodosta asennuksen jälkeen melko pitkään, mutta se on tavallista.

Tämän jälkeen: olen onnellisesti unohtanut koko kierukan ja ehkäisyn. Olen sanonut hyvästit myös kivuille ja vuodoille, sillä niitä ei ole enää lainkaan. Näillä fiiliksillä on menty jo useampi vuosi, enkä voisi olla tyytyväisempi.

Buranat, kivut ja vuodot hävisivät

Minun ei enää tarvitse miettiä kuukautisia etukäteen tai pysytellä pois treeneistä joka kuukausi. Buranat ovat jääneet myös. PMS-oireetkin helpottuivat, samoin turvotus. Kuukautissuojia en enää tarvitse lainkaan.

Paljon treenaavalle nämä ovat todella suuria juttuja. Minä luulen löytäneeni, monen kokeilun kautta, itselleni parhaiten sopivan ehkäisyn. Se ei ole hormoniton, mutta erittäin vaivaton, eikä aiheuta minulle sivuoireita. Päinvastoin, parasta on, kun koko ehkäisyn voi lähes unohtaa, samoin kuukautisiin liittyvät kivut, vuodot ja krampit.

Ero aiempaan on niin valtava, etten voi, kuin ihmetellä, miten jaksoin kuparikierukalla noinkin pitkään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että olemme myös näissä asioissa yksilöitä, ja se, mikä ei sovi jollekin toiselle, voi olla toiselle loistojuttu.

Minkälaisia kokemuksia teillä on, Rakkaat lukijani? Oletteko löytäneet itsellenne sopivimman ehkäisyn, jos sellaiselle on tarvetta?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Nainen ei ole naiselle susi

 Näyttökuva 2018-02-17 kello 13.16.11

Kommentit (46)
 1. Täällä myös erittäin tyytyväinen hormonikierukan käyttäjä! Onneksi löysin tämän vaivattoman kapistuksen e-pilleri ja ehkäisyrengas kokeiluiden jälkeen… Paljon urheilen myös ja tämä ei voisi olla parempi, ei tarvitse pelätä mitään ohivuotoja!

  1. annasaivosalmi
   26.2.2018, 15:29

   Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt myös itsellesi parhaan tavan! Ehkäpä se meillä vaati nuo kokeilut 🙂 Nimenomaan just sporttaajana olen tähän erityisen tyytyväinen. Ei tarvii trikoiden väriä miettiä kierron mukaan. Ihanaa viikonjatkoa sinulle ja kiitos, kun kommentoit!

   Anna

 2. Minä myös olen äärettömän tyytyväinen hormonikierukkaan, 7 vuotta ollut käytössä eikä moitteen sanaa☺ Joskus oikein hämmästyy kuinka on unohtanut koko kuukautisasian…

  1. annasaivosalmi
   26.2.2018, 15:43

   Ihan sama 🙂 Mä olisin toivonut, että joku olisi niiden seitsemän vuoden aikana oikein painostanut mua kokeilemaan aiemmin jo tätä. Kyllähän sitä mulle moni suositteli, kun valitin kipujani, mutta jääräpäänä kestin ja kärsin.. Ei olisi kannattanut. Kiitos kommentista!

   Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *