Kun uni ei tule – Kehomeditaatio auttaa

Kärsin herkkäunisuudesta. Tilanne on jotenkin ironinen: nyt kun lapset ovat isompia, saisi vihdoin taas nukkua rauhassa. Mutta iän myötä taipumus herkkäunisuuteen on vain lisääntynyt. Uni ei tule tai sitten yöllä tai aamuyöstä heräämisen jälkeen voi olla vaikea nukahtaa uudelleen.

Univaikeudet ovat todella tavallisia. Olen pyrkinyt tunnistamaan omaan uneeni vaikuttavia tekijöitä ja sitä kautta olen saanut omaa nukkumistani huomattavasti paremmaksi ja voin tällä hetkellä hyvin mielin kutsua untani laadukkaaksi. Näin ei ollut vielä jokin aika sitten. Minulla unta häiritsivät erityisesti mielessä laukkaavat ajatukset.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-280

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-274

Anne Kukkohovi kertoi turvautuvansa piikkimattoon etsiessään unta. Toimivia konsteja ja käytäntöjä on varmasti monia, mutta olen kokeilujen kautta löytänyt itselleni niin pommin varman keinon, ettei vielä ole tullut vastaan tilannetta, ettei se olisi auttanut minua saamaan unen päästä kiinni. Tämä keino on kehomeditaatio.

Olen tutustunut kehomeditaation tekniikkaan joitakin vuosia sitten käymälläni mindfulness –kurssilla, jossa harjoittelimme ohjaajan johdolla tietoisen läsnäolon taitoja. Mindfulness-harjoituksista on ollut minulle paljon hyötyä monenlaisissa elämäntilanteissa, mutta erityisesti kehomeditaatio kolahti. Kurssilla tehdyssä kehomeditaatiossa rentouduttiin ohjaajan avustuksella käymällä yksitellen kehonosia läpi, keskittyen tähän hetkeen.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-215

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-222

Useimmiten minulla on vaikeuksia saada unta, koska ajatukseni lentävät liikaa. On vaikea rauhoittua uneen, kun mielessä pyörivät päivän työasiat, blogipostausideat tai huomiset treenit. Pahimmillaan huolet valtaavat pääkopan, ja niin kuin tunnettua, varsinkin yöllä huolet saavat massiiviset mittasuhteet ja tekevät nukahtamisesta mahdotonta.

Olen itse jalostanut kehomeditaatiota omiin tarpeisiini. Unen saannissa käytössäni oleva kehomeditaatioharjoitus on yksinkertainen:

Kun huomaan ajatusteni pyörivän liikaa, päätän keskittyä kehooni oman hengitykseni tahdissa. Aloitan aina varpaista. Suuntaan huomioni varpaisiin ja hengitän kuhunkin varpaaseen yksi kerrallaan. Tämän jälkeen siirryn jalkapöytiin, päkiöihin, kantapäihin, nilkkoihin ja niin edelleen. Etenen hitaasti. Huomio sisäänhegityksellä kehonosaan ja uloshengityksellä hidas siirtyminen seuraavaan.

Aina, kun huomaan, että keskittymiseni herpaantuu, ts. jään kiinni ajattelemasta kauppalistaa, treeniliikkeitä tai työasioita, palaan lempeästi edelliseen kehonosaan ja keskityn hengitykseen. Tämä menetelmä on toiminut niin hyvin, etten ole koskaan, siis koskaan päässyt polvia ylemmäs. Olen nukahtanut! Ja tämä tarina on tosi.

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-209

Halusin jakaa tämän oman versioni kehomeditaatiosta, koska ajattelin, että se voisi auttaa jotain toistakin nukahtamisvaikeuksista kärsivää. Varsinkin jos nukahtamisvaikeuden taustalla ovat liikaa liitävät ajatukset, kuten minulla.

Tässä vielä omat keinoni laadukkaaseen uneen:

  • Pyri olemaan viemättä huolia sänkyyn. Käy ne läpi ennen nukkumaanmenoa
  • Kun elämässä tapahtuu paljon, onnistuu unensaanti parhaiten kehomediaation avulla, omiin kehonosiin hengityksen tahtiin keskittymällä
  • Syö hiilihydraattipitoinen iltapala. Nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan.
  • Nuku korvatulpat korvissa, silloin et säpsähdä jokaiseen rasahdukseen
  • Rauhoita ilta päätelaitteilta. Niiden sininen valo haittaa melatoniinin eritystä.
  • Alkoholi ei paranna unen laatua.
  • Pidä kiinni säännöllisistä nukkuma-ajoista. Myös viikonloppuna.

Olisi mukava kuulla, minkälaisia keinoja sinulla on uni- ja/tai nukahtamisvaikeuksiin? Tuskin olen ainoa, joka on niistä kärsinyt.

<3 Anna

Kuvat: Jenni Virta

Lue myös edellinen postaukseni: Oma ruokavalioni osa1. –  aamupala

Kommentit (4)
  1. Nukun nykyään todella hyvin. Vuosia sitten kun uni ei tahtonut tulla, käytin vähän samaa tekniikkaa kuin sinä. Piirrän mielessäni isoja numeroita ykkösestä eteenpäin niin, että sisäänhengitys on yksi tavu ja uloshengitys toinen. Ykkönen tulee piirrettyä tasaisesti kahden tavun ja siten yhdellä hitaalla sisään- ja uloshengityksellä. Numeron piirtäminen poistaa muut ajatukset mielestä ja hidas ja syvä palleahengitys rauhoittaa ylikierrokset kehosta.
    Samaa käytin kerran myös vähän pomppivamman lentomatkan aikana jolla vältin mieleen pyrkineet levottomat ajatukset.

    1. annasaivosalmi
      17.4.2017, 13:52

      Tämä kuulostaa, Erja oikeasti toimivalta! Uskon. Mulle noi numerot ei tule luonnostaan mieleen 🙂 Tästä voi olla apua jollekin muullekin. Lampaiden laskeminen on niin so last season 🙂

  2. Pitkä matka personal traineriksi - Anna Saivosalmi
    19.4.2017, 19:24

    […] Lue myös edellinen postaukseni: Kun uni ei tule – Kehomeditaatio auttaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *