Koronavirusrokote Astra Zeneca – Haittaoireet yllättivät, mutta silti: #rokotekiitollisuus

Astra Zenecan koronavirusrokote saatu eilen! Päälimmäisenä on tunne kiitollisuudesta, vaikka ilman haittaoireita en selvinnytkään.

Rokotusaika “sattumalta”

Parisen viikkoa sitten klikkasin Turun kaupungin nettisivuille etsimään tietoa rokotuksista. Halusin tietää, joko 70+ vanhempani voisivat varata aikaa koronarokotukseen. He eivät välttämättä aktiivisesti pysty seuraamaan alati vaihtuvaa rokotusjärjestys- ja varaustilannetta.

Hämmästyksekseni huomasin, että 2. riskiryhmään kuuluville, johon itse kuulun, oli avattu Turussa rokotusaikoja. Varasin saman tien itselleni ajan Astra Zenecan rokotteeseen. Seuraavana päivänä rokotejärjestystä oli kuitenkin jo muutettu (vanhemmat ikäryhmät rokotetaan ennen riskiryhmiä), mutta jo varattuja aikoja ei ollut sivuston mukaan syytä perua. Saisin siis ensimmäisen Astra Zenecan koronavirusrokotteen jo seuraavalla viikolla.

Rokotuksen turvallisuus

Odotellessani omaa rokotusaikaani alkoi mediassa käydä kiivas keskustelu Astra Zeneca -rokotteen turvallisuudesta. Useat maat lopettivat rokotteen antamisen. Otin aiheesta tietysti selvää, mutta rokotukseen meno ei veritulppakeskustelusta huolimatta pelottanut.

Rokotukseen meno ei veritulppakeskustelusta huolimatta pelottanut.

Tapauksien ja rokotteiden välille ei ollut löytynyt selkeää syy- seuraus -suhdetta siihen mennessä kun oma rokoteaikani koitti, ja muutoinkin tapauksia on esiintynyt hyvin vähän. Nyt veritulppaepäilyjä on esitetty jo muistakin rokotteista.

Haittaoireet alkoivat vasta yöllä

Keskiviikkona menin Turun messukeskukseen, joka on muuttunut massarokotuspisteeksi. Järjestelyt olivat erinomaiset ja piikki pistettiin vasempaan olkavarteen kopissa nro 19 vähän ennen yhdeksää aamulla. Päivän aikana tunsin oloni hyväksi. Ohjasin jopa illalla jumpan MyBnB Livessä ja kävin sen päälle kävelemässä. Illalla kävin nukkumaan hieman aristavan käsivarren kanssa. Ajattelin, että vähällähän tästä selvisi!

Yöllä heräsin kuitenkin täristen kylmästä. Minulla oli ilmeisesti noussut kuume. Kahden aikaan kävin ottamassa Panadolin, koska tätä suositeltiin, jos kuumeoireita ilmenee. Neljältä heräsin hikisenä lakanat läpimärkinä. Lääke oli tehnyt tehtävänsä.

Aamulla herätessä olo oli hutera. Niveliä ja lihaksia särki, mutta lämpöä ei enää ollut. Käsi kipeytyi niin, ette saanut nostettua sitä kunnolla. Jouduin perumaan päivän treeniohjaukset. Olo pysyi “outona” koko päivän. Olin voimaton ja kolotus jäsenissä jatkui. Kahvakuulaa en olisi saanut vasemmalla kädellä nostettua, mutta onneksi meillä on ihania tuuraajia (kiitos Maiju!).

Olin osannut odottaa jonkinlaisia oireita, mutta kun vuoteen ei ole sairastanut mitään, tuntuivat nämä oireet yllättävänkin voimakkailta.

Ohimenevät haitat ovat hyötyjä pienemmät

Oireista huolimatta päällimmäisenä tunteena on helpotus ja kiitollisuus. Se, että kehoni reagoi tuo minulle tunteen myös siitä, että rokote todella tehoaa, vaikkei tämä päätelmä välttämättä pitävä olekaan. Kun muutama viikko on kulunut, on minulla jo erinomainen suoja koronataudin vakavaa muotoa vastaan.

Kaikista lääkeaineista voi aiheutua haittavaikutuksia. Silti juuri rokotteisiin liittyy eniten epäluuloja ja uskomuksia – suoranaista rokotepelkoa ja -vastaisuuttakin.

Kuume, päänsärky, vilunväreet ja jäsenien kolottaminen sekä pistoskohdan paikallisoireet ovat minkä tahansa rokotteen tavallisia sivuoireita. Rokote kuitenkin häviää elimistöön parissa päivässä ja oireet katoavat. Koronarokotteesta ei ole raportoitu pidempiaikaisia haittoja.

Kaikista lääkeaineista voi aiheutua haittavaikutuksia. Silti juuri rokotteisiin liittyy eniten epäluuloja ja uskomuksia – suoranaista rokotepelkoa ja -vastaisuuttakin. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että rokotteiden hyödyt nähdään väestötasolla, mutta haitat kohdistuvat yksilöön. Rokote on vakuutus tulevaisuutta ajatellen, mutta yksilö kokee haitat hyvin konkreettisesti. Hyödyt taas ovat aika abstrakteja asioita hahmottaa.

Vakava tauti voi tulla ilman rokotusta kenelle tahansa.

Ei tunteella, vaan tiedolla

Rämet toivoo, että ihmisten henkilökohtainen päätös ottaa tai olla ottamatta rokote perustuisi tietoon ja mahdollisimman vähän tunteeseen. Silti en voi, ohimenevistä haitoista huolimatta, olla kokematta kiitollisuutta saamastani rokotteesta. Ottamalla koronavirusrokotteen yksilö minimoi riskinsä saada vaikea tautimuoto tai menettää esim makuaistinsa, Rämet toteaa. Mitä useampi rokotuksen ottaa ja mitä enemmän rokotettuja ja sitä kautta vastustuskykyisiä on, sitä vähemmän mahdollisuuksia viruksella on levitä. Vakava tauti voi tulla ilman rokotusta kenelle tahansa.

Rämet toivoo, että ihmisten henkilökohtainen päätös ottaa tai olla ottamatta rokote perustuisi tietoon ja mahdollisimman vähän tunteeseen.

Nyt lepäilen peiton alla ja odottelen oireiden häviämistä. Toisen rokoteannoksen saan kesäkuussa. Muutoin jatkan normaaleja suojautumistoimia, kuten maskin käyttöä ja minimoin kontaktit muihin. Toivon, että vanhempani saavat myös oman rokotteensa pian.

EDIT: Euroopan lääkeviraston tiedotustilaisuudessa kerrottiin juuri äsken, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas, eikä rokote aiheuta riskiä verisuonitukoksiin.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Hyvän treeniviikon rakentaminen korona-aikana – Näin se onistuu!

Tuu instaan @ansaivo

terveys rokotukset rokotusohjelma
Kommentit (11)
 1. Heippa!

  Juuri luin Kalastajanvaimon instasta, että em. rokote aiheuttaa usein suurimmat oireensa juuri 1. rokotteen jälkeen. Kun taas Pfizerin yms. suurimmat sivuoireet vasta 2. jälkeen. Ja nimenomaan vastuskyky aiheuttaa oireet ja joillekkin tulee hyvän vastustuskyvyn seurauksena suuremmat oireet. En tiedä, onko tämä tutkittua tietoa vai arjessa havaittua ja pääteltyä. Tähän aion kuitenkin luottaa ja käydä itsekin rokotteen ottamassa heti kun sen vain saan.

  1. annasaivosalmi
   20.3.2021, 08:12

   Moikka!
   Näin minäkin olen lukenut, että eri rokotteissa voi olla juuri vähän erilaisia nuo jälkioireet, ja voivat tulla eri aikoihin.
   Kiitos kommentista ja toivotaan, että saat oman rokotteesi pian.
   t. Anna

 2. Nyt jäi Az tauolle. Toivottavasti haittaoireesi helpottavat pian.

  1. annasaivosalmi
   20.3.2021, 08:13

   Niin jäi. Varotoimenpiteenä, ja minusta on tosi hyvä, että selvitetään ja tutkitaan mahdolliset yhteydet ennen kuin jatketaan. Kiitos, helpottivat tuon yhden yön ja päivän jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *