Kaksi keinoa, joiden avulla nukahdan joka ilta – Nukahtamis-sana toimii!

Pimenevä syksy on selkeästi lisännyt unentarvettani. Toisaalta, iltaisin on ollut vaikea rauhoittua unille, koska mielessä pyörii miljoona työ- ja muuta hoidettavaa asiaa.

Olen märhetijä ja murehtija ja huomaan nukkumaan käydessäni alkavani suunnitella seuraavan päivän oppitunteja, ideoida blogitekstejä (idea tähänkin tekstiin tuli sängyssä), pohtia mitä kaikkea olin kyseisenä päivänä unohtanut tehdä, mitä huomenna tapahtuu, ja niin edelleen. Siksi olen hyötynyt nukahtamisrituaaleista, erityisesti minulla on käytössäni kaksi keinoa, joiden avulla nukahdan joka ilta.

Minua estävät nukahtamasta alituiseen mielen täyttävät ajatukset. Asiasta toiseen pomppivat ajatukset pitävät kierrokseni yllä ja huomaan pyöriväni sängyssä. Uni ei tule.

Tällaisessa tilanteessa teen kaksi asiaa.

Rentoutan kasvojen lihakset

Aluksi rentoutan tietoisesti kasvojen lihakset. Huomaan, miten monesti iltaisin kulmakarvojeni välissä on ryppy ja puren hampaita yhteen. Vapautan lihasjännityksen kasvoista (sitä on siellä aina jonkin verran). Posket pehmenevät, eivätkä hampaat koske enää toisiaan. Silmät ja kielikin rauhoittuvat.

Samalla hermostoni alkaa laskea kierroksia. Kasvojen rentouttaminen on siis myös keholleni viesti, että nyt ei tarvitse enää pingottaa, nyt on aika nukahtaa.

Kun kasvot ovat rennot siirryn toiseen nukahtamisrituaaliini.

Nukahtamis-sanani – JA

Minulla on nukahtamis-sana, jolla täytän mieleni stressaavien ajatusten sijaan. Hengitän sisään ja uloshengityksellä toistan mielessäni sanan ”JA”. Teen tätä jonkin aikaa, kunnes, poikkeuksetta, nukahdan. Jos mieleni harhailee pois nukahtamissanansta palautan itseni siihen hellästi.

Eilen illalla ehdin sanoa JA viitisen kertaa, joten voisi sanoa, että tämä kikka toimii kohdallani erinomaisesti. Jos poukkoilevat ajatukset ovat nukahtamisen esteenä, kannattaa nukahtamis-sanan käyttöä harjoitella. Sana voi olla mikä tahansa, tai itselleen voi toki valita myös lauseen. Mutta sanan tai lauseen olisi hyvä olla joka ilta sama.

Itselleni nukahtamissanaksi valikoitui heti JA. Se on lyhyt, ytimekäs ja jotenkin rauhoittava, merkityksetön sana, joka ei herätä assosiaatioita. Vokaaliin loppuessaan sitä on myös mahdollista sopivasti venyttää uloshengityksen tahdissa.

Uniongelmat ovat kamalia

Olen kärsinyt elämäni aikana erilaisista uniongelmista ja useimmiten ne ovat johtuneet stressistä, kuormittavasta elämäntilanteesta tai siitä, että kehoni käy ylikierroksilla ja unille on vaikea rauhoittua. Kurjimpia ovat olleet tilanteet, jolloin heräilen aamuyöstä, tai aivan liian aikaisin aamulla. Silloinkin nämä kaksi tapaa: kasvojen rentouttaminen ja nukahtamis-sanan käyttö ovat jossain määrin auttaneet.

Tai jos eivät ole auttaneet, olen yrittänyt suhtautua levollisesti asiaan. Muita hyvään uneen liittyviä keinojani ovat: hiilihydraattipitoinen iltapala ja sinisen ruudun tuijottamisen välttäminen (jos puhelinta on ”pakko” tuijottaa, säädän päälle night shiftin, eli keltaisen himmeän taustavalon).

Pyrin myös siihen, etten veisi omia ongelmiani sänkyyn, vaan yrittäisin löytää niihin jonkinlaisen ratkaisun ennen nukkumaan käymistäni. Ja jos en löydä, vakuutan itselleni, että nyt en voi tehdä asialle mitään. Yllättäin ongelmat ovatkin saattaneet saada ratkaisun aamuun mennessä. Mieleni on työstänyt niitä nukkuessani.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Mitä haluat elämätäsi? Enkä osannut vastata.

hyvinvointi unettomuus mita-minulle-kuuluu
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *