Hankkisit oikeita töitä, somepersoona

”Hankkisit oikeita töitä”, kuitatataan helposti nuorelle sometähdelle tai tubevaikuttajalle. Edelleenkin meidän on vaikea ymmärtää, että sosiaalisesta mediasta on tullut työpaikka tuhansille ihmisille, usein nuorille, mutta myös hieman vanhemmille.

Sitä, että postaa kuvia itsestään meikkaamassa, tai filmaa kissaansa tunkeutumassa pahvilaatikoihin voi olla vaikeaa mieltää työksi, mutta sitä se on. Työpaikat ovat siellä, missä ihmiset ovat, eli tällä hetkellä vahvasti somessa: esim YouTubessa tai Instagramissa.

Some työpaikkana

En olisi kuusi vuotta sitten, kun perustin instagram-tilini, ikinä uskonut, että minun työpaikkani tulee olemaan vuonna 2019 somessa. Toki toisen kirjan kirjoittaminenkin on iso urakka. Lisäksi opetan koulussa ja ohjaan treeniryhmiäni, mutta sisältöjen tuottaminen nappaa silti suurimman ajan päivistäni.

Sisällöntuottajana synnytän jonkinlaista tekstiä, kuvaa tai videota, ihan joka päivä. Some ja blogi eivät ole minulle enää vain pelkästään harrastuksia, vaan ihan oikeita töitä. Se, mikä alkoi intohimoisesta harrastuksesta, on tullut intohimoinen työ, josta nautin joka päivä.

Hanki oikeita töitä!

On ollut huvittavaakin seurata keskustelua, jossa nuoria tubettajia tai vaikuttajia patistetaan ”oikeisiin töihin”. Silti nämä bloggaajat/tubettajat/vloggaajat/somepersoonat tienaavat usein saman verran tai jopa enemmän, kuin (usein) vanhemmat arvostelijansa.

Vaikuttajien tulot muodostuvat yhteistöistä  yritysten kanssa, joiden tuotteita tai palveluita vaikuttajat mainostavat omilla kanavillaan (kanavilla, jotka tavoittavat parhaimmillaan miljoonia ihmisiä!). Lisäksi esimerkiksi tubettajien videoiden alkuun sijoitetut mainokset ja katselukerrat tuovat tienestejä.

Minusta on upeaa, että nuoret, ja vähän vanhemmatkin, ovat onnistuneet luomaan itse itselleen ihan oman työpaikan ja tehneet tämän vielä useimmiten oman intohimonsa, kuten vaikkapa pelaamisen tai kauneuden ympärille.

Somekupla puhkeaa joskus..

Minun ollessani teini, ei ollut paljon muita mahdollisuuksia, kuin lähetellä työhakemuksia ja toivoa saavansa myyjän tai kassan hommia kesäksi, ja aika pienellä palkalla. Itse paiskin hommia Turun torilla vihanneksia myyden, huoltoaseman kassaa hakaten ja karkkikaupan megasäkkejä punniten. Ihan hyvää työkokemusta tämäkin toki oli.

Toisaalta on hyvä muistaa, että somekupla voi puhjeta milloin tahansa. Vaikka tämä saattaa nyt nuorempien korvaan kuulostaakin vanhemman tädin varoittelulta.  Jos tällä hetkellä pystyy ansaitsemaan seuraajiensa ja saavuttamansa yleisön turvin, voi tulevaisuus olla toinen. Silloin on hyvä olla jokin varasuunnitelma tai tutkintotodistus takataskussa. Toisaalta some voi poikia muita töitä. Näin ainakin minulle on käynyt. En olisi saanut moniakaan tällä hetkellä tekemiäni työjuttuja ilman somea ja sen kautta tapaamiani ihmisiä.

Somesta palkkaa

Vanhemmalle polvelle voi olla vaikeaa ymmärtää, että höpisemällä videolle tai julkaisemalla kuviaan Instagramissa voi ansaita rahaa. Mainostajat ovat kuitenkin valmiita panostamaan yhä enemmän vaikuttajamarkkinointiin, jolloin mainos tavoittaa todennäköisimmin todellisen kohdeyleisönsä, kuin esim telkkarissa tai lehden sivuilla.

Jos minä olisin mainostaja, en muuhun panostaisikaan kuin vaikuttajamarkkinointiin. Millä muulla tavalla on mahdollista tavoittaa ihmisiä yhtä kohdennetusti, esimerkiksi vaikka pelaamisesta kiinnostuneet nuoret miehet tai omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneet turkulaiset kotiäidit? Vaikuttajilla on ollut suuri merkitys myös omaan ostokäyttäytymiseeni, koska vaikuttajamarkkinointi vakuuttaa minut ja on parhaimmillaan erittäin uskottavaa.

Te seuraajat olette kaikki kaikessa, mutta..

Sain viestin eräältä instaseuraajaltani, että voisiko minun treenijuttujani seurata ilman, että joutuu katselemaan jotain typeriä mainoksia treenivideoiden tai muiden kuvien väleissä. Öö. Mitäpä tähän nyt vastaisi. Minulle te seuraajat ja lukijat olette kaikki kaikessa. Teitä varten sisältöjäni teen, suunnittelen ja kuvaan jumppia, kirjoitan tekstejä ja jaan inspiraatiota. Jaan elämäni hyviä ja huonoja hetkiä.

Se, että voin tehdä treenivideoita, jakaa ohjeita ja kokonaisia ohjelmiani teille on parasta! Saan siitä valtavasti. Sisältöjen tekeminen on mahtavaa, mutta vie minulta myös valtavasti aikaa ja resursseja. Haluan tarjota 26 000 IG-seuraajalleni parasta ja aitoa itseäni.

Mutta kuten sanoin, vaikka kyseessä on ”kiva harrastus”, joka antaa minulle valtavasti, on some minulle myös tällä hetkellä työ, jolla ansaitsen palkkaani. Eli sitä rahaa, jolla maksan laskut ja käyn ruokakaupassa. Niin mukavaa, kuin ilmaisten ohjeiden ja positiivisen fiiliksen jakaminen onkaan, tulee feedissäni siis jatkossakin näkymään erilaisia yhteistöitä.

Yhteistyöt, joihin tartun (suuren osan skippaan) ovat sellaisia, jotka sopivat omaan elämääni. Ne ovat tuotteita tai palveluja joita käytän tai käyttäisin muutenkin. Ne ovat tuotteita tai palveluita, joita voin aidosti sydämestäni suositella. Mielelläni myös jaan seuraajilleni alekoodeja, joita he voivat halutessaan hyödyntää.

Naiset puuhastelevat

Jokin aika sitten seurasin Facebookissa keskuteluketjua, jossa kauhisteltiin eräälle naispuoliselle ruotsalaisvaikuttajalle ja bloggaajalle maksettuja summia hänen tekemistään someyhteistöistä. Arvostelijat eivät voineet ymmärtää tähtitieteelisiä summia (joista minä en uskaltaisi edes haaveilla), joita bloggaajalle maksettiin esim yhdestä ig-kuvasta.

Arvostelujen perustelut ontuivat mielestäni osin paljonkin. Miksi naispuolista, omalla persoonallaan bloggaavaa henkilöä kritisoidaan siitä, että hän on itse usean vuoden aikana rakentanut oman henkilöbrändinsä (sittemmin myös useita menestyviä yrityksiä) ja tekee sillä myös rahaa? Miksi bloggaamista pidetään edelleen ”naisten puuhasteluna”, ei vakavasti otettavana työnä?

Se, että miespuolinen jahtaa soikiossa kumista kiekkoa ja tienaa siitä miljoonia, pitäisi tämän teorian valossa olla ihan yhtä epäilyttävää. Vai?

Työelämä on muutoksessa ja murroksessa. Yrittäjyys on yhä nuorempien oma valinta ja työ halutaan tehdä oman näköiseksi, ei muokata itseä työn takia tai tähden. Koskaan ei ole myöhäistä vaihtaa alaa ja alkaa vaikka tubettajaksi. Ni.

<3 Anna

Ai niin. Tuu myös someen: IG: @ansaivo

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *