Juureskoulu osa 1. Palsternakka
Tänään starttaa blogissani juureskoulu! Tervetuloa oppimaan juuresten terveysvaikuksista sekä kokkailemaan kanssani herkullisia juuresruokia!
Juureskoulun ensimmäinen juures on ihana palsternakka. Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures, joka muistuttaa muodoltaan suurta porkkanaa, mutta on väriltään kermanvalkoinen. Se sisältää runsaasti kuitua, folaattia ja kaliumia.
Palsternakan täyteläisen, makeahkon maun salaisuus ovat sokeri ja eteeriset öljyt, jotka antavat palsternakalle tyypillisen mausteisuuden ja tuoksun.
Vinkkejä palsternakan käyttöön ruoanvalmistuksessa:
Palsternakka maistuu hyvin padoissa, keitoissa, gratiineissa ja kasvispihveissä. Sitä voidaan käyttää myös perunan tapaan soseena ja makean makunsa puolesta leivonnaisissa. Kokeile myös tuoreeltaan raastettuna salaatissa. Palsternakka on myös erinomainen uunijuures.
Tässä kaksi ihanaa ohjetta palsternakasta: palsternakka-ananas-mangosmoothie ja juurestagliatelle. Palsternakka-ananas-mangosmoothie sopii nautittavaksi vaikka aterian päätteeksi, sillä sen sisältämä ananas poistaa nestettä ja edistää ruoansulatusta raskaan aterian jälkeen. Smoothie saa lisäboostia kurkumasta, jolla on runsaasti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kurkuma parantaa vastustuskykyä ja hellii vatsaa. Aiempi postaukseni kurkumasta tässä Kurkumasta vastutuskykyä!
Palsternakka-ananas-mangosmoothie
1 annos
1 dl palsternakkasosetta
1 dl mangoa
1 dl ananasmehua tai 100g tuoretta ananasta
1/2 tl kurkumaa
vettä/jääpaloja
Keitä palsternakasta sosetta. Valmista smoothie sekoittamalla ainekset tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella korkeassa astiassa. Lisää vettä tai jääpaloja tarpeen mukaan. Kaada lasiin ja nauti osana aamupalaa, välipalana tai aterian jälkeen.
Juurestagliatelle
2 annosta
10 min + 5 min
3 porkkanaa (erivärisiä)
1 palsternakka
1 rkl öljyä
suolaa
Pese (ja kuori) juurekset ja siivuta ne kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista suikaleita kahdessa erässä muutaman minuutin ajan miedolla lämmöllä. Juurekset saavat jäädä rapsakoiksi. Mausta suolalla. Tarjoile tagliatellen kanssa lehtikaalipestoa, parsakaalipestoa tai paistettuja sieniä.
Juurevin terveisin,
*Ruokakuvat Laura Riihelä. Artikkelikuva lainattu soppa365.