Hävikkitalkoot osa 2. Eroon kasvisten hävikistä
Hävikkitalkoot. Kasvikset ja hedelmät ovat leivän ohella toinen suuri hävikkiruokaryhmä kotitalouksissa. Kotitalouksissa heitetään roskiin satoja miljoonia kiloja syömäkelpoisia kasviksia ja hedelmiä vuodessa! Kääritään yhdessä hihat hävikin vähentämiseksi ja säästetään rahaa ja luontoa! Lue myös aiempi postaukseni Hävikkitalkoot osa 1. Leivän hävikin vähentäminen
Tässä vinkkejä kasvisten ja hedelmiä hävikin vähentämiseen kotioloissa ja kaksi herkullista hävikkiruokaohjetta: hävikkimuhennos kasviksista, mikä mukailee italialaisen munakoisomuhennoksen makumaailmaa ja ylimääräisesti rucolasta valmistuu täyteläinen rucolapesto. Hävikkimuhennokseen voit käyttää monia kaapista löytyviä vihanneksia, kokeile ruoassa esimerkiksi kesäkurpitsaa, fenkolia ja purjosipulia. Rucola myydään usein suurissa rasioissa ja sen käyttö ennen pilaantumista voi olla haastavaa. Rucolasta ja kuivakaapin aineksista valmistuu näppärästi maukas pesto.
Hedelmien hävikin vähentäminen
- mustuneet banaanit> pakasta ja laita smoothieen tai tee nicecream
- pehmenneet omenat> valmista omenakompottia, hilloa tai karamelisoi omenat paistinpannulla herkulliseksi jälkiruoaksi
- osittain tummuneet tai vioittuneet hedelmät> poista huono osa ja käytä hedelmä esim. leivonnassa
- säilytä hedelmiä oikein, kolhiintuneet hedelmät pilaantuvat herkemmin
- jos omistat mehustimen, hyödynnä hedelmät mehuun
- paloittele hedelmät valmiiksi pakastimeen annospusseihin smoothieta varten, näin vältyt niiden pilaantumiselta
Juuresten hävikin vähentäminen
- nuupahteet juurekset voi hyvin käyttää kasvissosekeittoon tai paahtaa uunissa kuorineen, muista huolellinen pesu!
- valmista juuressosetta pakastimeen, siitä valmistat nopeasti esim. keittoa
- hyödynnä ylimääräinen perunasose leivonnassa (rieskat, sämpylät)
- upota juuresraastetta pannukakku- ja lettutaikinaan
- ylimääräiset juurekset voi hyvin mehustaa
Vihannesten hävikin vähentäminen
- upota ennakkoluulottomasti erilaisia vihanneksia ruokiin, kokeilemalla voi löytää hauskoja maku yhdistelmiä
- valmista jämäkasviksista kasvismunakas tai tomaattipohjainen kasviskastike
- paahda kasviksia uunissa tai paistinpannulla lisukkeeksi, mausta yrteillä
- kuivahtaneet tomaatit sopivat erityisen hyvin paahdettavaksi uunissa oliiviöljyn, valkosipulin ja yrttien kera, kokeile myös tuoretomaattikastikkeena
- ylimääräiset yrtit ja lehtivihannekset (kuten lehtikaali, pinaatti ja rucola) voi pyöräyttää pestoksi tai pakastaa pikkupusseissa tulevaa käyttöä varten
- hyödynnä parsa- ja kukkakaalin kantapalat ja lehdet sosekeitossa tai laita mehustimeen
Ottamalla etyleenin huomioon säilytyksessä takaat kasvisten paremman säilymisen
Etyleeniherkkiä kasviksia ja hedelmiä ovat:
- sitrushedelmät
- kaalit
- kurkku
- munakoiso
- palsternakka
- porkkana
- kesäkurpitsa
- peruna
- purjo
- salaatit
- tankopara
- omena
- vesimeloni
- yrtit
Etyleeniä runsaasti erittäviä kasviksia ja hedelmiä taas ovat:
- kivihedelmät kuten persikka ja luumu
- avokado
- banaani
- tomaatti
- mango
- päärynä
- viikuna
> Kun säilytät nämä kaksi ryhmää erillään toisistaan, vältät liian nopean pilaantumisen ja makuhaitat!
Hävikkimuhennos vihanneksista
Tähän kirpeän raikkaaseen vihannesmuhennokseen voit käyttää lähes mitä vain kaapista löytyviä vihanneksia. Muhennos on parhaimmillaan haaleana leivän kanssa, mutta sopii erinomaisesti myös alkupalaksi lusikoituna paahdetun leivän päälle.
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl öljyä paistamiseen
1 (400g) munakoiso tai kesäkurpitsaa
1 paprika
200 g tomaatteja*
1 tlk kikherneitä valutettuna
2 rkl oliiveja
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua oreganoa tai yrttisekoitusta
1 tl (yrtti) suolaa
ripaus mustapippuria
tuoretta persiljaa
Aloita muhennoksen valmistus kuutioimalla munakoiso, paprika ja tomaatit. Hienonna myös sipulit. Paista munakoisoa paistinpannulla öljyssä kahdessa erässä, kunnes se on saanut hieman väriä. Siirrä syrjään. Kuullota seuraavaksi sipuleita pannulla öljyssä. Lisää seuraavaksi pannuun kaikki raaka-aineet eli munakoisokuutiot, paloiteltu paprika, pilkotut tomaatit, valutetut kiherneet, mausteet sekä oliivit. Anna muhennoksen hautua noin 10 min, kunnes kaikki raaka-aineet ovat kypsiä. *Voit käyttää tuoreiden tomaattien tilalla puolikkaan tölkillisen tomaattimurskaa. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Rucolapesto
Rucolapesto sopii hyvin levitteeksi, pastan joukkoon tai vaikka pizzapohjan päälle tuomaan makua.
vajaa rasiallinen rucolaa (n. 50g)
1-2 valkosipulinkynttä
3/4 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
1 dl parmesanraastetta tai 1 dl ravintohiivahiutaleita
1/2 sitruunanmehu
1/2 dl oliiviöljyä
rouhaisu mustapippuria
n. 1/2 tl suolaa
(vettä)
Hienonna rucola, valkosipuli ja siemenet tai mantelit tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää joukkoon juusto tai ravintohiiva ja sitruunanmehu. Lisää lopuksi joukkoon öljy ohuena nauhana sekä mausta pesto pippurilla ja suolalla. Lisää vettä tarvittaessa.
Merkkaa omat ruokaohjeesi # hävikkitalkoot, niin olet mukana tekemässä hyvää.