RESEPTIT moniallergiselle

Meillä ei kamalan montaa reseptiä ole, joilla Leolle tehdään ruokaa tällä hetkellä, mutta tahdon jakaa kanssanne nämä hyvin kaikeettomat reseptini. Näistä jokaisessa pystyy vaihtamaan nestettä, jauhoja, hiutaleita ja sosetta omalle lapselleen sopivaksi 🙂
HIRSSI-PÄÄRYNÄLETUT
3dl nestettä 
90g Pirkan päärynäsosepussi
2dl hirssijauhoja
loraus öljyä
Sekoita vesi ja sose ensimmäisenä keskenään. Sitten sekoita sekaan loput ainekset. Itse käytän sauvasekotinta, niin tulee tasainen taikina. Anna taikinan ”turvota” hetki. Sitten paista pannulla pieniä lettuja matalalla lämmöllä. 
Olen saanut letut paistettua siten, että taikinassa on ollut loraus öljyä ja siinä kaikki rasva. Jos suinkin joku rasva sopii, niin sitä kannattaa käyttää paistamiseen; hermot kiittää.

Kuvia löytyi nyt ainoastaan siltä ajalta, kun letun kaverina on ollut banaani hetkellisesti. Mutta lisukkeeksi näihin toki sopii mikä tahansa; tällä hetkellä Leo syö näitä päärynäsoseen ja pensasmustikan kera 🙂

MUSTAHERUKKA-MUFFINIT
1dl nestettä 
0,5dl päärynäsosetta
n. 2dl Hirssihiutaleita
Loraus ölyä
Mustaherukoita
Sekoita kaikki keskenään ja laita muffinivuokiin. Itse tykkään käyttää kertakäyttöisiä, koska niissä on helppo suoraan pakastaa isoon minigripp-pussiin 🙂 Paista uunissa 200 asteessa n. 15min.

Minusta näissä on suuri helpotus hankkia tuollainen muffinivuoka, mihin sitten laittaa paperiset vuoat. Muffinit pysyvät aivan eritavalla kasassa, kun ovat tällaisessa (pätee varmaan ihan tavis muffineissakin, mutta omasta mielestä vielä korostuu tällaisissa).

HIRSSILEIPÄ
2,5dl vettä
2,5dl hirssijauhoja
2,5dl hirssihiutaleita
Rasva (lihan paistonesteet, mikä tahansa öljy, maidoton margariinikin toiminee. Jos käytät lihan paistonestettä, niin kannattaa huomioida tämä nesteen määrässä)
Ripaus jodioitua suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä taikina ohueksi levyksi pellille. Painele haarukalla muutamat reiät. Uuni 175 astetta ja kypsennysaika uunista riippuen (valmista, kun on ns. jähmettynyt. Vähän voi saada väriä pintaan, mutta ainakaan hirssin kanssa en ole sitä jäänyt odottamaan). Leipä kannattaa nostaa pelliltä pois ja pistää hetkeksi liinan alle. Sitten leikellä annospaloiksi ja pakastimeen. 
Leipä on koostumukseltaa aika kuiva, mutta ainakin meillä johtunee osittain siitä, että rasvat ovat vaikeita ja niitä on vähän taikinassakin. Ja Leolle ainakin maistuu; hänellä ei paremmasta edes ole tietoa.

Näihin leipiin on helppo laittaa sekaan erinäisiä juttuja; meillä esim. nokkonen pääsee aina välillä leipään mukaan. Ja miksei jotain vihannestakin, jos jokin sopii; myskikurpitsaa muistaakseni ainakin käytin joskus kun se vielä sopi 🙂

LIHAPULLAT
Meidän lihapullat ovat täysin pelkkää peuran jauhelihaa tällä hetkellä. Lihapulliin ei tarvitse muuta! Ne pysyvät kasassa ja on syötävissä, vaikka seassa ei olisikaan yhtään mitään. Toki halutessaan sinne voi laittaa hiutaleita tai jotakin vihannesraastetta.
Uunissa 175 astetta ja kunnolla kypsiksi; vähän ehkä jopa yli, koska meillä se tekee niistä sopivampia Leolle 🙂

Hienosti pysyvät kasassa, vaikka niitä ei sidota millään kananmunilla tai hiutale-vesimössöillä 🙂 Toki me teemme aika pieni lihapullia, mutta uskon toimivan hiukan isompienkin pullien kanssa!




PÄÄRYNÄ-HIRSSIKEKSIT

Päärynäsosetta
Hirssihiutaleita
Loraus öljyä


Näissä en ole ikinä valitettavasti mitannut määriä, joten niitä en osaa antaa. Mutta oikean suhteen näkee aika nopeasti; liian löysä ei pysy kasassa ja jos laittaa liikaa hiutaleita, niin koko mössöstä tulee aivan liian kuivan näköinen. Itse teen ilman öljyä, joten toimii.

Eli tosiaan ainekset sekoitetaan vain keskenään yhteen. Sitten piparkakkumuotti pellille, jossa on leivinpaperi ja sinne muotin sisälle n. puolilleen tätä ”taikinaa”. Sitten uuniin 175 asteeseen ja uunin tehosta riippuen paistoaika, omalla uunillani se on n. 10min.

Ja kuten kuvasta näkyy, niin aika kivasti pysyy kasassa hiukan isompikin keksi 🙂

JÄÄTELÖ

Meidän pojan mehujäät syntyy ihan vaan pelkästä Bonnen soseesta 🙂 Välillä yhdestä soseesta ja välillä useammasta; tätä kautta on aika helppo kokeilla jonkin Bonnen maun sopivuutta, kun voi laittaa sitä pikkusen ja jotain sopivampaa enemmän mukaan!

Kommentit (5)
  1. Ulla/unelmien elämistä
    8.4.2018, 14:52

    Täytyy kyllä nostaa sulle hattua,että oot keksinyt noin vähistä raaka-aineista näin kivoja juttuja,hyvä sä!!

    1. Elina // Vauhtihirmun elämää
      19.4.2018, 18:19

      Kiitoksia 🙂

  2. Olipas hyviä ohjeita!!

    1. Elina // Vauhtihirmun elämää
      19.4.2018, 18:19

      Pakko se on aina jotain yrittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *