Syöminen ja stressi
Koska kehossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, myös syöminen ja stressi ovat yhteydessä toisiinsa. Kumpikin vaikuttaa kehon hormonitasapainoon.
Jokainen tietää mitä on ruokahalu, kun akuutti stressitilanne on päällä. Kurkusta ei mene alas muruakaan, jos on saanut juuri kuulla jotain järkyttävää tai on jännittämässä estradilla esityksen alkua.
Toista on tilanteessa, jossa stressi on jatkunut pitkään. Toisille krooninen stressi tuo ruokahaluttomuuden, kun toiset mättävät kaksin käsin ja mielellään herkkua.
Mitään tiettyä stressiruokavaliota ei ole olemassakaan, mutta näitä vinkkejä voit kokeilla:
1. Pidä verensokeri tasaisena.
Jos olet pitkään syömättä ja verensokeri pääsee laskemaan liian alas, elimistön kortisolitasot nousevat. Kun sitten ahmii kaksin käsin ruokaa, verensokeri heilahtaa liian ylös ja syömisen jälkeen väsyttää. Aterian jälkeinen väsymys voi johtua myös siitä, että on syönyt liikaa verensokeria nostattavia ruoka-aineita. Verensokerin heilahtelut tekevät ärtyneeksi ja väsyneeksi, aiheuttavat keholle tulehduksia ja ovat aivoille pahasta. Väsyneenä myös ikävät asiat tuntuvat entistä raskaammilta ja pienet huolet saavat liian suuret mittasuhteet.
2. Tarkkaile hiilihydraattien laatua ja määrää.
Stressaantuneen elimistö tarvitsee hiilihydraatteja, joten supertiukka hiilihydraattien välttäminen ei ole parasta. Sen sijaan kannattaa valita laadukkaita hiilihydraatteja (esim. kasvikset, marjat, hedelmät, pähkinät, siemenet, kokojyväviljat) ja syödä vähemmän niitä, jotka nostavat verensokerin raketin lailla ylös (esim. peruna, valkoinen vehnä). Liiallinen hiilihydraattien syöminen väsyttää myös.
3. Syö mahdollisimman ravinnepitoista ruokaa.
Stressaantunut elimistö kuluttaa enemmän vitamiineja ja hivenaineita. Uupuneen keho huutaa B5 (pantoteenihappo)- ja C-vitamiineja lisämunuaisten virkistämiseen.
4. Syö vähän laadukasta tummaa suklaata.
Makean syöminen vähentää stressihormoni glukokortikoidia. Sokeriorgioihin ei kannata ryhtyä, muuten mennään ojasta allikkoon. Paras tapa on syödä tummaa suklaata (väh. 70 % kaakaota) muutama pala. Siten saa pienen määrän sokeria ja samalla suklaan muut hyödyt.
5. Ruokavalio rennoin rantein.
Ei ole ollenkaan tavatonta, että sinänsä terve ihminen alkaa stressaamaan syömisistään. Monesta tuutista toitotetaan erilaisia ruokavalioita ja ruoka-aineita, jotka parantavat kaiken, ja sitten on vielä viralliset suositukset päälle.
Olen itsekin joutunut kulkemaan pitkän tien, että olen löytänyt keholleni ja mielelleni kutakuinkin sopivaa ruokaa. Lähes kaikkea kannattaa kokeilla, mutta mihinkään tiukkoihin ulkoa annettuihin periaatteisiin on turha jämähtää, jos niistä ei ole kouriintuntuvaa apua omaan oloon tai ne eivät muusta syystä ole välttämättömiä. Ruokailusta ei kannata tehdä itselleen turhaa lisästressiä.
Jos haluat lukea tarkemmin ravinnon ja hormonitasapainon yhteydestä, suosittelen Kaisa Jaakkolan kirjaa Hormonitasapaino. Opas energiseen elämään.
Kuva täältä.