YRITTÄMISEN PARHAAT JA HUONOIMMAT PUOLET
*Sisältää mainoslinkkejä
Yrittäjyys. Homma, johon mun ei pitänyt koskea pitkällä tikullakaan, ja josta ajatuskin sai mulle väristyksiä aikaiseksi joitakin vuosia takaperin. Noh, muutaman sattuman kautta tähän pisteeseen kuitenkin päädyin, ja palkansaajan rooli jäikin pois kuvioista. Eipä tämä yhtään sen karmeampaa ollutkaan, vaikka koko elämäni korvaani oli kantautunut vain, kuinka paskaa yrittäminen Suomessa on. Joo ja ei. Voisihan täällä asiat olla yrittäjälle suotuisampiakin, mutta välillä on vain pelattava näillä korteilla, mitä kädessä on. Voisivat ne asiat olla paljon huonomminkin.
Tässä vähän omia havaitsemiani plussia ja miinuksia yrittäjyydestä. Toki yrittäjyys on tarkastelussa kuitenkin vain oman monialaisen toimialani kohdalla, ja muutenkin melko subjektiivisellä tiirailulla mennään. Omassa paletissa on blogi- ja sometoimintaa, verkkovalmennusta, yksilöllistä kilpailuvalmennusta sekä satunnaisia muita työnkuvia, kuten kouluttamista, puhujakeikkaa ja mitä mielenkiintoisia mahdollisuuksia sattuukaan tulemaan kohdalle. Noh, hypätään aiheen äärelle!
Yrittämisen parhaat puolet
Omien aikataulujensa herra
Paras puoli ikinä. Pystyy itse rakentaan omat aikataulunsa, ja arkeen on mahdollista yhdistellä työn melko sujuvasti erilaisiakin kuvioita joustavasti kooten. Keskellä päivää pystyy hoitamaan ”virastoasioita”, työt saa aloittaa, tauottaa ja lopettaa miten itse suunnitelee, kunhan hommat tulee tehtyä. Toki sovittuja dediksiä ei voi kiertää, ja joskus työt venyvät aika paljonkin suunniteltua pidemmälle, mutta rakastan tätä jouston mahdollisuutta molempiin suuntiin. Saa tehdä reiluummin ”varastoon”, jos homma luistaa tai haluaa, eikä ole pakko tehdä tiettyyn aikaan, jos olosuhteet eivät sitä vaadi.
Toki tämä vaatii omanlaista itseohjautuvuutta ja organisointikykyä, etteivät työt valu koko ajan vapaa-ajalle varsinkaan silloin, jos on kyse oikeasti kovalla työmoraalilla ja intohimolla varustettu yrittäjä. Toisaalta venyneet työtunnit tai vähille jääneet vapaapäivät eivät aina ole huonoja asioita. Joosua Visuria lainaten: Palkansaajana katsoi kelloa, kuinka paljon on vielä töitä jäljellä, ja yrittäjänä, että kuinka paljon aikaa on vielä tehdä töitä. Isoilta osin totta, vaikka palkkatyö ei katso sitä, etteikö sitäkin voisi tehdä intohimolla ja duunistaan nauttien.
Oman itsensä herra
Työtä voi tehdä myös halutessaan missä vaan ja sellaisella tyylillä kuin itse sopii. Voit istua läppäri sylissä kotona, kahvilassa, toisessa kaupungissa perheenjäsenten sovalla tai vaikka toisessa maassa. Sillä ei ole mitään merkitystä kokonaiskuvan kannalta miten ja missä töitä tekee, jos se vain itselleen tuntuu hyvältä. Tähän toki joutui hieman opettelemaan, sillä kasista neljään ja työpöydän äärellä istuminen on aika tiukasti iskostuneena edelleen omaan kupoliin.
Mahdollisuus ”kokeilla”
Kun yritystoiminta on jo pyörimässä, niin ohessa on mahdollista (jos puhtia riittää) lähteä kokeilemaan uutta. Etenkin palveluyrittäjänä investoinnit ovat melko pienet, ja uutta on kohtuullisen riskitöntä kokeilla ilman taloudellisia riskejä. Toki omaa aikaahan tässä voi hävitä (ja rutkasti), mutta jos ei kokeile, ei ole mahdollisuuttakaan ”voittaa”. Aikaa se vain on.
Kaikki on ”omaan pussiin”
Kaikki peliin pistämäsi työpanos tulee suoraan itselle. Toki ihan aina se ei viivan alla euroissa näy, mutta kuitenkin työ on tehty aina itseä ja omaa yritystä varten. Yrittäjäksi siirtynyt puolisoni totesi myös, että yrittäjänä ei ole yhtään niin kuraa tehdä ”p*skanakkeja” tai venyviä työtunteja, koska ne tekee oikeasti itselleen.
Yrittämisen miinukset
Työn ja vapaa-ajan sekoittuminen
Tämä on ehkä isoin miinus, sillä kun duunia voi tehdä missä vaan ja milloin vaan, niin hommat saattavat venyä aika paljonkin suunnitellun vapaa-ajan tai viikonloppujen puolelle riippumatta missä on ja mitä on tekemässä.
Juuri eilen matkustaessa mietin, että enpä muista, milloin olisin esimerkiksi viettänyt yhtäkään automatkaa (apukuskin paikalla) ilman viettämistä matkaa töitä tehden. Toki se tässä toisaalta on myös plussaa, että työtä voi tehdä monesti missä vaan, mutta joskus olisi vain ihana istahtaa autoon ilman ”to do”-rästilistaa tykitettävänä, vaikka saahan tuossa ajan otettua hyödyksi!
Loman järkkääminen
Loma? Jouluna taisin onnistua pitämään viisi lähes täyttä lomapäivää, vaikka pieniä juttuja tuli siinä ohessa duunattua. Uutena vuotena pari päivä päälle ja sitä edellenen 9 päivän täysiloma tuli pidettyä toukokuussa Balin reissulla. Toki tämä on myös järjestelykysymys, mutta itsellä haasteita antaa moneen suuntaan jakautuvat työnkuvat, jotka ovat melko henkilöriippuvaisia ja aikatauluiltaan omia haasteita asettavia, mutta kaipa pitäisi olla vain ”rohkeampi” ja ”itsekkäämpi” jatkossa.
Tämän kevään tavoite onkin päästä vähän reissun päälle rauhoittumaan. Whoopsie! Toisaalta en ehkä kaipaakaan sellaisia vuosilomia, mitä palkkaduunissa, koska arkeen saa muutenkin yhdistettyä jo valmiiksi erilaisia harrastuksia ja vapaata liikkumista. Toki kaikille tekee välillä hyvää päästä irtautumaan kokonaan työstään.
Työ ei tekemällä lopu
Kun kellokortti tai työsopparin tunnit eivät määritä työtunteja ja -aikoja, ja aina riittää hoidettavia duuneja, vastailtavia viestejä, kehitettäviä asioita ja dediksiä. Näkymättömän työn määrä on myös ihan äärimmäisen iso, kuten itseasiassa usein missä tahansa työssä. Kuitenkin, kun kaikki tehty työ tulee omaan pussiin, niin monesti tulee tehtyä hieman runsaammalla otteella, koska miksipä ei.
Epävarmuus
Vaikka nyt olenkin pystynyt tuomaan leivän pöytään oikein hyvin, ja lähitulevaisuuskin näyttäisi yritysrintamalla melkoisen valoisalta, niin silti tietynlainen epävarmuus pistää välillä kalvamaan mieltä. Mitä jos joskus homma kääntyisikin alamäkeen? Mitä jos jonain päivänä tämänhetkinen paletti ei enää kannakaan leiville asti?
Toki viimeistenkin vuosien aikana on tullut tehtyä vaikka ja mitä, ja moneenkin eri suuntaan omaa pakettia voisi lähteä tarvittaessa viemään. Onhan oma toimenkuvani tälläkin hetkellä aika eri, mitä esimerkiksi kaksi vuotta sitten. Toisaalta myös DI:n koulutus on takataskussa, ja voisi sitä palkkatyöhönkin aika tarvittaessa yrittää hakea, sekä yrittäjyyden myötä hankittua monenmoista erikoisosaamista, eli eiköhän sitä aina jotain keksi. Se kuitenkin välillä pelottaa, että jos homma pissii, ja joutuu hylkäämään oman intohimonsa ja valitsemaan tilalle jotain aivan muuta.
Itsensä johtaminen. Tilanteessa kuin tilanteessa.
Tähän toisaalta yhdistyy kaikki muutkin miinukset, sillä kukaan ei ole sinusta pitämässä huolta kuin itse, määrämässä lomalle tai vapaalle saati jakamassa samalla tasolla ajatuksia ja vastuuta työstä. Etenkin yksityisyrittäjänä sitä joutuu itsekseen puskemaan kaikki prokkikset liikkeelle ja läpi, rakentamaan toimintamallit, hoitamaan kaikki mahdolliset nippelit ja kommunikoinnin. Onpa tämä ollut kyllä kehittävääkin, kun on pakko ollut opetella vähän kaikkea.
Nyt onneksi olen päässyt jakamaan yrityksen mieheni kanssa, mutta omat toimenkuvat pyörivät silti oman potkimisen ja pyörittämisen alla. Kuitenkin yhtiökumppanista on ihan äärimmäisen iso apu, ja tuonut ihan uusia ulottuvuuksia tekemiseen. Parasta!
Lee- college: TÄÄLTÄ*
Levi’s- super skinny-farkut: TÄÄLTÄ*
Reebok- tennarit: TÄÄLTÄ*
Ja enpä minä noista miinuksistakaan halua liiemmin kitistä, koska itse olen tietoisen valintani tehnyt. Kaikissa asioissa on aina hyvät ja huonot puolensa, ja jokaiselle eri asiat merkitsevät eri asiaa ja nousevat prioriteeteissä korkeammalle tai matalalle. Kyllähän sitä joskus on tullut tiukkoina ja heikkoina hetkinä vähän haikailtua palkkatyön pariin, mutta silti en tätä vaihtaisi.
Plussat omat omassa paketissani sen verran voitolla ja intohimo työnkuvaa (tai työnkuvia) kohtaan on sen verran suuri, että en rupea kitisemään. Mikään ei ole koskaan täydellistä, mutta tylsäähän se olisi, jos ei vähän haasteita ja opeteltavaa olisi! Sitäpä tämä yrittäjyyskin on siinä missä kaikki muukin duuni tai asia elämässä. Jatkuvaa oppimista.
Työn iloa alkaneeseen viikkoon!
LUE MYÖS:
2,5 miljoonaa klikkiä blogissani vuonna 2018
EDELLINEN JUTTUNI:
”Oot niin tikis” – Miten ja paljon treenaan nyt?
♥ MUUALLA: ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram
Mulla tulee kesällä kymmenen vuotta yrittäjyyttä täyteen. ei kyllä yhtään enää huvittaisi alkaa rengiksi! Ja pari vuotta sitten katosi jonnekin se töidenloppumispelkokin. 😁 Ajanhallintaa helpotti merkittävästi lapset (whaat?!). Teen työtäni yksin tietokoneella. Ei siis mitään sovittuja kellonaikoja paitsi satunnaiset palaverit ja tietty dedikset. Lasten myötä sai hyvän otteen omasta aikatauluttamisesta kun päiväkoti on tietyn aikaa päivässä auki, ja kesällä ja jouluna se on tietyn aikaa kokonaan kiinni jne. Tulee tehtyä hommia kunnolla silloin kun se on mahdollista ja lomatkin tulee väkisin pidettyä. 😂 Joo toki hommia voi tehdä vaikka muksut on kotona, ja joskus on pakkokin. Mutta se vaan ei oo yhtään kivaa 😁
Kiitos sulle mahtavasta ja supermielenkiintoisesta näkökulmasta, joka itseassa itselläni välillä pyörii ajoittain päässä! Oon kanssa miettinyt, että miten yrittäjyyden tulevaisuudessa (koska jossain vaiheessa tätäkin mietittävä, kun 29 pamahtaa mittariin tänä vuonna) yhdistää lapsiperheen arkeen, mutta toisaalta olen myös ajatellut juurikin tuota, että se varmasti tulee tasapainoittamaan ja osiltaan tehostamaan tekemistä, koska aika on käytettävä tehokkaasti, mitä työhön on varattu. Ja kaikkeen aina oppii ja olosuhteisiin pakosti aina sopeutuu + eikä se työ ole koko elämä, vaikka tärkeää monille onkin. 🙂