MIKS NÄYTÄT VÄLILLÄ TIMMILTÄ JA VÄLILLÄ VAAN TAVIKSELTA?

Tällaisen kysymyksen sain kerran. Että miksi mä näytän toisissa kuvissa aivan todella timmiltä ja tikkiin treenatulta urheilijalta, ja toisissa kuvissa vaan ihan tavalliselta treenaavalta perusnaiselta. Itsehän en ottanut tätä mitenkään loukkauksena, vaan koin tämän aivan äärimmäisen hyvänä kysymyksenä.

Ja koska kuva ois aina kiva, niin tässä alla vertailuna kuvapari, jotka ovat otettu about tunnin erolla toisistaan, ja josta tuohon oikeanpuoleiseen kuvaan sain tämän otsikon mukaisen kysymyksen. Tulkitsin tämän siis niin, että oikealla en näytä juurikaan miltään. Mutta tähän meille jokaiselle tarvitaan ripaus sitä realismia, koska kuinka meidän näkemyksemme ja käsityksemme naisvartalosta (sekä omista että muiden) onkaan vääristynyt.

timmiltä
Vasen kuva: Suvi Varjonen // Oikea kuva: Larieemeli Kuusisto

Ja edelleenkään en ottanut kysymyksestä nokkiini. Kysymys oli meinaan musta siitä hyvä, että vaikka tämä ei pyörisi välttämättä minun kuviani katsellessa mielessä, mutta aivan liian moni menee tässä lankaan omaa peilikuvaansa katsellessa. Miksei mulla ole yhtä timmiä kroppaa, kuin muilla Instassa? Miksei mulla näy lihaksen lihasta, vaikka olen treenannut ihan äärimmäisen omistautuneesti kuukaudesta toiseen? Miksi mulla on tämä pömppömaha ja kainaloläski tursuaa topin suusta, vaikka olen yrittänyt pitää itseni tikissä?

Voi veljet ja siskot, kun ihmiset vaan tajuaisivat, ettei kukaan näytä huonossa ryhdissä peilin edessä röhnöttäessä oikeasti hyvälle. Tai että naisessa kuuluu olla sitä rasvaa, ja kurttuja sekä makkaroita löytyy ihan jokaiselta. Ei kenenkään vasta ole littana ja kapoinen joka hetki aamusta iltaan, vaan kyllähän se pömpöttää siinä koko vartalo lysyssä seistessä kun sitä oikein taputtelet. Ja välillä pömpöttää itse kullakin vaikkei taputtelisi.

Harhaluulot vs todellisuus

Yksi yleisimmistä harhaluuloista lihaksien kasvatuksessa tai “kiinteytymisessä” on se, että luullaan rasvan poistuvan kokonaan, itselle epämieluisten kohtien katoavan kropasta täysin, pyöristyneen lihaksen nousevan muodokkaina ja kiinteinä hihansuusta ja reisistä silmille. Ehei. Mikäli haluaa sen lihaksen oikeasti pompsahtavan esiin, sitä pitää jännittää tai sitä pitää liikuttaa. Mikäli haluaa kroppansa näyttävän sporttiselta ja muodokkaana, se pitää kantaa hyvässä ryhdissä. Lihas on rentona pehmeää ja jopa heiluteltavan rentoa massaa, vaikka se toki hieman ryhdikkäämmin varteen tarttuu kuin rasva.

Fakta kuitenkin on, että ihmisellä on lihakset sekä rasvaa. Määrä ja näiden suhde ei vain ole vakio. Lisäksi rasvan kertymisen ja palamisen sijaintia et voi valita, etkä muutenkaan rasvaa saa kokonaan koskaan pois. Lihaksistoon pystyy puolestaan tiettyyn pisteeseen asti omalla toiminnalla vaikuttamaan, mutta genetiikka ja oman luustosi rakenne ovat taas täysin pois omista käsistäsi. Tietty tietyillä peliliikkeillä (vaatetus, lihasmassa, ryhti) voidaan illuusioiden kautta tähän hieman pystyä kokonaiskuvassa vaikuttamaan.

Myös sisäelimet ja niiden toiminnan aiheuttava täysin normaali turvotus kuuluvat ihan normaaliin ihmiskehon toimintaan, ja lisäksi toisina päivinä olet pöhöttyneempi ja painavampi kuin toisina. Välillä pömpöttää, ja välillä ei. Pelkkä kuukautiskierto voi naisilla tehdä temppuja, ja lisäksi aamulla saatat näyttää aivan eriltä kuin illalla. Se on ihmisyyttä se.

Et aina saa mitä tilaat

Treenaamisella, dieeteillä ja “kiinteytymiskuureilla” et pysty suoraan tekemään itsestäsi kuin veistosta. Se työ on tehtävä siellä pään sisällä, ja kehonmuokkauksellakin on rajansa. Lisäksi kun kehonmuokkausta tehdään usein täysin typerin ja kestämättömin keinoin, niin se ei ainakaan auta tätä tarvittavaa kypsymistä ja mielenrauhaa oman pään sisällä.

Hurjat treenikuurit, joustamattomat toteutukset ja lähinnä ulkonäköön keskittyvät “unelmien kroppa”-vedot eivät kyllä kovin monelle sitä onnea tuo. Tähän usein vielä köytetään taitavasti sana “hyvinvointi”, vaikkei asialla olisikaan juuri mitään tekemistä oikean hyvinvoinnin kannalta, kun riipaisun jälkeen oma kuva itsestä sekä suhde liikkumiseen ja syömiseen on entistä enemmän sekaisin. Ja sitten yritetään edelleen polttaa rasvaa ja kasvattaa lihasta samaan aikaan, ja tuijotellaan peilistä itseä tyytymättömänä.

ICIW-paita: TÄÄLTÄ*
ICIW-trikoot: TÄÄLTÄ*

Se, että näet somessa äärimmäisen timmejä ja täydellisiä vartaloita, ei tarkoita, että ne olisivat sitä joka kulmasta ja jokaisella hetkellä. Se, että vedät nupit kaakkoon treenin ja “terveellisen” ruuan parissa, ei tarkoita, että saavutat unelmiesi virheettömän vartalon. Ei, vaikka onnistuisit rutistamaan 8 viikon kuurin läpi ilman ainuttakaan hairahdusta. Itseensä ja ulkonäköönsä saa ja varmasti kannattaakin panostaa, mutta realismi, armollisuus ja inhimillisyys on hyvä pitää matkassa mukana. Koska sinäkin olet vain ihminen, ja hyvä niin.

Ja mitä itseeni tulee, niin sillä on aivan vissi ero hengaanko kotona farkuissa ja satiinitopissa vai poseeraanko salilla tiukoissa salikuteissa lihakset pumpissa erinomaisessa salivalaistuksessa. Mä en todellakaan näytä timmiltä ja tikissä olevalta, jos könöttelen läppärin äärellä tai rötvään himassa kavereiden kanssa. Jos haluan näyttää timmiltä, niin valitsen vaatteet sen mukaan. Jos haluan, että jokin lihas näyttää tikissä olevalta, niin joudun sen esiin flexaamaan. Jos haluan näyttää ylipäätään hyvälle, ja edustavalle niin seison ryhdissä (mikä nyt muutenkin on ihan suotavaa hyvinvoinnin kannalta). Ryhti on meinaan halvin ja nopein muutos, minkä ihminen voi itselleen tehdä. Siinä on hinta-laatusuhde kohdillaan!

Realismia ja armollisuutta viikonvaihteeseen!

LUE MYÖS:
Syötkö liian jäykästi? Joustamattoman ruokavalion vaikutuksia

EDELLINEN JUTTUNI:
Herkkukorneri – Piparijätskejä ja muita uutuuksia

VALMENNUKSET:
Seuraavat Prove-startit 6.1.

hyvinvointi itsetunto dieetti
Kommentit (4)
  1. Siis tämä! Se, miltä keho näyttää ja tuntuu, muuttuu itselläkin niin nopeasti. Juuri tällä viikolla viikon totaalitauon (olin kipeänä) jälkeen, saunoin salilla ja olin niin kerpeleen turvonnut, että olin aivan varma, että kohta tulee taas raskauskyselyitä. Ja mietin ihan vakavissaan, että kehtaanko tällä turvotuksella lähteä yhtään minnekään ihmisten ilmoille. Tästä seuraavana päivänä olin taas päässyt enemmän liikkumaan ja vihdoin syömään normaalisti, ja laittanut oikeen farkut jalkaan, ja kroppa heti aivan eri. Niin kaverin tupareissa pitkästä aikaa tapaamani henkilö tulikin kommentoimaan, että oletpa sporttisen näköinen, kasvattanut paljon lihasta sitten viime näkemän 😀

    1. piiapajunen
      2.12.2019, 11:19

      Kyllä! Nyt vedit niin naulan kantaan! Tuo yleinen fiilis voi vaihtua ihan vuorokaudessa, ja siihen vaan vaikuttaa niin moni asia. 😀 Ja itsekin olen törmännyt omalta osaltani tohon samaan, että kun oot ollut monta viikkoa kipeänä ja syönyt hirveän kasan shittiä ja joku tulee vaan kehumaan, treeni ilmeisesti maistuu kun oot niin tikissä. 😀 Itsellä isoin tekijä on se asu, ja oikeissa kuteissa näytän (ainakin omasta mielestä) aivan eri ihmiseltä kuin 2 min sitten ennen vaatteiden vaihtoa.

  2. Ai että mä pidän tästä sun asenteesta! Olet kyllä ihana positiivinen valopilkku tässä fitneksen kyllästämässä maailmassa. 😁 Itsellä aktiivinen treeni jäi syksyn tullen kun pyöräilykelit loppuivat, mutta entäs sitten. Kun ikää on pian 36, ymmärtää jo nauttia elämästä. Pian pääsee hiihtämään, ja kun muutoin elää aika aktiivisesti (kotoa löytyy kaksi poikaa, kolme hevosta, koira ja mies), ei tässä sohvaperunaksi ehdi jäämään. Näin on hyvä, olkoonkin että vyötärö ei ole ihan niin kapea kun muutamia vuosia sitten. 😊

    1. piiapajunen
      3.12.2019, 20:47

      Kiitos sulle ihan megana! Tapoja liikkua on todellakin monia, ja toisaalta on vaan hienoa, jos eri kausien mukana tulee harrastettua erilaisia lajeja ja sitä myötä pidettyä liikkuminen monipuolisena. Arjessa liikkuminen on yksi tärkeimmistä tavoista pitää itsestään ja omasta kunnostaan huolta, ja ei taida kyllä tuolla sun paletilla ihan passiiviseksi tosiaan jäädä. 😀

Kommentointi suljettu.