6 x HARHALUULOJA KEHITTÄVÄSTÄ TREENAAMISESTA
Törmään lähes päivittäin erilaisiin harhaluuloihin kehittävästä treenaamisesta. Tässä muutamia yleisimpiä palasiksi pureskeltuna etenkin salitreeniin liittyen. 🔥💪🏼
Pitäisi treenata vähintään 5 kertaa viikossa, että voisi saada tuloksia.
Nope. Vähempikin riittää. Taustasta, sen hetkisestä elämäntilanteesta ja lähtötilanteesta riippuen selkeästi vähemmällä voi päästä jopa erinomaisiin tuloksiin. Olen todistanut satoja kertoja, kun treenimäärää on tiputettu, ja kokonaispaletti on laitettu kuntoon, niin jopa 2,3 tai 4 treenillä viikossa on saanut aivan erinomaisia tuloksia. Ja kummasti treenikin on muuttunut entistä innostavammaksi, eikä pelkästään väkisin suoritettavaksi osaksi viikkoa. Vähemmästä treenimäärästä hyvin palautuneena on helpompi ottaa kovempia tehoja irti, kun ei ole aivan väsynyt kaiken aikaa.
👉🏼 Jos määrä on ainut asia, joka takaa sinulle kehityksen, on luultavasti peruspaletissa vielä paaaaljon irtiottamista!
Treeni on ihan turha, jos kerkeän treenaamaan vain 25 minuuttia tai tekemään salilla 3 liikettä.
Ei todellakaan ole. Tähän ajatusvinoumaan törmään hämmentävän tiheästi. KAIKKI on aina omaan kassaan. Vaikka kerkeäsit ja jaksaisit treenata yhdessä salitreenissä vain kolme liikettä, niin se voi olla silti erittäin kehittävä, jos asiat tehdään hyvin.
Mieluummin kannustan tekemään vähemmän, ja tekemään sen mitä tekee hyvin. Laatu merkkaa enemmän kuin mikään määrä, joka on vain räävitty kasaan. Ja joksus se 25 minuutin pikasetti ilman suurempaa ajattelua voi olla tosi kova juttu ja kokonaiskuvassa merkittävä asia.
👉🏼 Kaikki treeni voi olla kehittävää, jos siinä vähässäkin pidetään punainen lanka, nousujohteisuus ja hyvä laadukas perustekeminen matkassa!
Jokainen sarja ja treeni pitää tehdä aivan loppuun.
Ei tarvitse, eikä pitkässä juoksussa oikeastaan kuulukkaan. Nousujohteisuus edellyttää sitä, että suoritusta pitää pystyä pidemmällä aika välillä parantamaan. Miten voit parantaa jalkatreeniä, jossa olet joka kerta vetänyt itsesi aivan jaksamisen rajamaille ja konttaat salilta pihalle? Kontata pois ensi viikolla vielä väsyneempänä?
Liian piippuun tekemällä ei myöskään saa välttämättä yhtään sen enempää ”kehityssignaalia”, vaan sen voi saada aikaan jo yleensä paljon ennen, kuin oksennus nousee kurkkuun ja kintut alkavat täristä. Liian piippuun treenaamalla vain pidennät palautumiseen kuluvaa aikaa ja kuormitat kehoasi liikaa, jolloin se alkaa lopulta usein syömään kehitystä ja vähentämään treenipotkuasi (olet edelleen ihan rikki ja väsynyt, kun pitäisi tehdä uusi treeni).
Jos olet edellisen treenin jäljiltä toistuvasti 3-7 päivää aivan rikki, niin treenaat luultavasti liian tappiin asti tai liikaa. Sarjoissa jopa 1-4 toistoa varastoon jättämällä voit saada erinomaista kehitystä, jos treeni pysyy nousujohteisena. Seuraavassa vastauksessa tästä lisää.
Kyykky junnaa mulla tosi pahasti. Treenipainot ovat olleet jo pitkään 50kg, enkä saa 60kg ikinä nousemaan.
Moni luulee, että pitäisi suoraan heittää vähintään 5kg kiekot tankoon mukaan ja kylmiltään (eli yhteensä 10kg), että lisäyksessä olisi mitään järkeä. Mutta prosentuaalisesti tässäkin esimerkissä nuo 5kg kiekot päihin 50 kilon päälle olisi jopa 20% kuorman nosto kerrallaan. Kokeile mieluummin lisätä ne sinusta ehkä mitättömältä tuntuvat 1,25kg tai jopa 0,5kg kiekot, ja lähteä näiden avulla hivuttamaan voimatasoja kohti raskaampia kuormia.
Myös treenitulosten seuraaminen on tässä kehityksen tavoittelussa merkittävä asia. Jos käyt treenaamassa aina mielivaltaisesti samoilla painoilla, toistomäärillä ja sarjoilla, ilman kirjattua muistijälkeä siitä, mitä olet edellisessä treenissä tehnyt, niin kehitystä voi olla vaikea hakea niiden pienien välietappien kautta.
Kehitys tapahtuu usein hitaasti (mutta lopulta aika varmasti), kun tuloksia lähtee seuraamaan ja tulosta parantamaan ”pienimmällä mahdollisella lisäyksellä”. Edes yksi toisto enemmän kuin viime viikolla, tai se yhden kilon lisäys kuormaan on kehitystä. Mutta tätä ei voi huomata eikä todentaa, jollet tuloksia kirjaa ylös. Ja kun tiedät millä pienen pienillä kehitysaskeleilla olet edellisellä viikolla mennyt, niin ne yhdenkin toiston lisäykset ihan totta unohtuvat, ja huomaat junnaavasi paikallaan.
Esimerkkinä 3×6-8 kyykkysarjat (miksi tulokset ja ne ”mitättömät” parannukser kannattaisi kirjata ylös):
(Näissä oletuksena, että kyykkysarjoja ei tehdä täyteen uupumukseen ja totaaliseen tappiin asti)
1.viikko: 3 sarjaa 6x50kg
2.viikko: 3 sarjaa 7x50kg
3.viikko: 3 sarjaa 8x50kg (kaikki sarjat saatiin toistoalueen ”yläpäähän”, eli lisätään painoa, jee!)
4.viikko: 3 sarjaa 6×52,5kg (tehdään se ”mitättömältä tuntuva” lisäys 😉)
5.viikko: 3 sarjaa 7x 52,5kg
6.viikko: 3 sarjaa 8x 52,5kg (eli taas voidaan lisätä painoa, kun toistot alkaa kulkea!)
7.viikko: 3 sarjaa 6x55kg
8.viikko: 3 sarjaa 8x55kg (henkilö huomaakin, että rauta tuntuikin kevyeltä ja yhtäkkiä 8 toistoa tulikin kuin itsestään)
9.viikko: 3 sarjaa 6×57.5kg (kuormaa lisättiin, ja ollaan jo aivan tavoitellun 60kg äärellä, joka luultavasti menisi rikki ihan tuota pikaa!)
(tämä toki hyvin pelkistetty versio)
Ja tätä kehitystä ei olisi luultavasti saatu, jos tuloksia ei olisi yksittäisten toistomäärien ja pienienkin lisäysten myötä kirjattu viikko viikolta ylös!
👉🏼 Tuloksena: Nousujohteista treenaamista ”pienimmällä mahdollisella parannuksella”. 🤩
Treenasin ennen vähintään neljä kertaa viikossa. Nyt on turha edes haaveilla kehityksestä eikä kannata edes yrittää kehittyä kunnolla, kun kerkeän salille vain 2-3 kertaa viikossa.
Jos treenikertoja on vähemmän mitä ”toivoisit”, niin keskity muutamiin asioihin tai liikkeisiin, jossa haluat kehittyä. Tee ne hyvin, ja luo hyvä suunnitelma, jota seuraat. Jos minkään tason kehitystä ei pysty saamaan vähemmälle, niin luultavasti omassa tekemisessä ja treenaamisessa on paaaaaljon kehitettävää. Kummasti vastaavissa tilanteissa hyvä suunnitelma (tarvittaessa ammattilaisen rakentamana) ja selkeä fokus tuo jopa ihmeen kovia tuloksia, jos vain antaa tälle mahdollisuuden, eikä päädy haahuilemaan tekemään salille ”jotain”, koska enempään ei pysty.
👉🏼 Korkea treenimäärä on harvoin edellytys sille, että kehitystä voisi saada.
En saa niin hyviä tuloksia, kun en osaa noudattaa tarkkaa ruokavaliota
Miksi pitäisi noudattaa tarkkaa ruokavaliota? On hyvin yleinen harhaluulo, että kehittyäkseen treenipuolella pitäisi olla hyvin tarkka ja tismalleen optimoitu gramman tarkka ruokavalio. Kehittävässä treenaamisessa tärkeintä on ravinnon RIITTÄVYYS. Se on usein suhteellisen helppo toteuttaa ilman tarkkaa paperilappua, vaikka joissain tapauksissa suuntaviivoja voi ottaa käyttöön, jos ruokaa ei meinaa upota muutoin.
Kun syön ylipäätään suhteellisen riittävästi ja esimerkiksi voimaharjoittelua harjoittaessasi huolehdit, että edes kolmella aterialla päivässä on jonkinmoinen satsi proteiinia, niin homman pitäisi kulkea suhteellisen mukavasti. Tällöin kehityksen mahdollinen puute tuskin johtuu siitä, että ei ole sitä markkinoiden hienointa ja monimutkaisinta ruokavaliolappua kädessä. Silloin katse kannattaa kääntää treenipuolen fiksaamiseen toimivammaksi. 😊
👉🏼 Kehittävä treeni ei vaadi tiukan tarkkaa ruokavaliota. Treeni on treeniä. Syödä saa muutenkin, eikä sitä tarvitse sitoa treenaamiseen, ja jos treenin ja ruokavalion aina sitoo yhteen, niin tällöin treenimotivaatiokin tippuu aika-ajoin, kun väsähtää liian rajoittavaan ja jäykkään menoon ravintopuolella. Syömisen ei tartte olla niin vakavaa, vaikka kovia tuloksia treeniltä haluaisikin! Ne eivät ole toisensa poissulkevia asioita.
Jos susta tuntuu, että oma treenipaletti on vähän hakusessa, etkä oikein tiedä, miten lähtisit sitä fiksaamaan, niin anna mun jeesiä! Joskus tekee erittäin hyvää antaa ohjat ammattilaisen käsiin.
👉🏼 Anna kenkää stressille, epävarmuudelle, epäselvyydelle ja oman pään kuormittamiselle, ja ota tilalle selkeä ammattilaisen luoma koko paketin suunnitelma! 💪🏼
👉🏼 Saat selkeitä tuloksia, varmuutta, treenimotivaatiota ja paljon oppia ja ymmärrystä siihen, että miten homman saa oikeasti luistamaan. 🤩 Voimaa, lihasmassaa, liikkuvuutta ja entistä vahvempi keho! 🔥
Mun rakentamat Prove-valmennukset starttaa ensi maanantaina 30.8. kahdella eri valmennuksella:
- Prove Basic: Valintasi mukaan 2 tai 3 salitreeniä viikossa
- Prove Pro: 4 salitreeniä viikossa
Näiden valmennusten jälkeen ymmärrät ja tiedät syväluotaavasti, mistä mä tässäkin postauksessa puhuin. 10 viikkoa, ja sulla voi olla junnaavat tulokset jo selätettynä ja tilalla aivan uusia ässiä hihassa näkyvin tuloksin! Jo yli 4500 tyytyväistä treenaajaa on treenannut Provessa, ja palaute on ollut mieletöntä.
”Tämä valmennus oli kaiken hehkutuksen arvoinen! Olen käynyt läpi monta nettivalmennusta, ja tämän avulla sain vihdoin palaset loksahtamaan kohdilleen ja treeni ei ole ikinä kulkenut näin hyvin.”
Hyppää mukaan TÄSTÄ! (matskut on jo auki 🤩)
Voimaa viikkoon just sulle!
Tsekkaa myös:
Miten saada vahvat jalat? Jalkatreeni salilla kuntoon!
Edellinen juttuni:
Uuden kodin valmistuminen – Q&A (part 1)
VALMENNUKSET:
🔥 Prove-valmennukset myynnissä NYT! 🔥