5 vinkkiä tarkoituksenmukaisempaan elämään

Teemme elämässämme paljon asioita, joilla ei ole tarkoitusta. Teemme ne tottumuksesta, pakosta tai ajattelemattamme, kuinka paljon ne saattavat kuormittaa meitä. Meillä ei ole rajattomia voimavaroja. Kroonisessa sairaudessa, kuten MS-taudissa voimavarat saattavat olla melko rajalliset. Silloin kannattaa katsoa, mitä elämästää voi poistaa jaksaakseen paremmin.

Saattaisit pitää postauksesta: Fatiikki eli uupumus – mitä se on?

Sähköposti ja viestit

Jos olet yhtä huolimaton kuin minä, saattaa sinullakin olla sähköpostin inboxissa pari sataa viestiä. Hups. Ja ehkä olet laillani liittynyt sähköpostilistoihin ja vastaanottamaan kymmeniltä eri tahoilta uutiskirjeitä. Deletoi kaikki lukemasi viestit. Säästä tarpeelliset viestit, mutta tee niille sähköpostiin omat kansiot, joista ne on helppo löytää. Lopeta uutiskirjeiden tilaaminen. Valtaosa uutiskirjeitä saa meidät ostamaan tavaraa, jota emme oikeasti olisi tarvinnut. Löydät kyllä takaisin nettikauppoihin, kun olet tarvitset jotain tiettyä asiaa. Opettele myös deletoimaan kaikki tarpeettomat viestit puhelimesta heti luettuasi ne. Täällä yksi, jolla oli taas satoja whatsup-viestejä puhelimessa.

Saattaisit pitää postauksesta: Miksi en pidä minimalismista

Uutiset

Tai uutisten lukemattomuus. Olen pikkuhiljaa lopettanut uutisten lukemisen. Saatan satunnaisesti selata sanomalehden odotustiloissa. Myönnän, että en ole kovin hyvin perillä maailman tai kotimaan tapahtumista, mutta se ei ole minulle ongelma. Syy, miksi lopetin uutisten lukemisen johtui siitä, että ne kuormittivat mieltäni. Olen herkkä murehtija ja uutisten lukeminen vain pahensi oloani. Kun tarkkaan mietitään, niin uutisista valtaosa on asioita, joille emme voi yhtään mitään. Emme voi vaikuttaa tapahtuviin asioihin millään tavalla. Kauhukuvat ja asioiden liitoittelu myy. Uutisten lukeminen kuitenkin vaikuttavat meihin ja minuun ne vaikuttivat negatiivisesti. Ne harvat positiiviset uutiset ovat puolestaan pelkkää viihdettä. Seuraus uutisten seuraamattomuudesta on ollut erittäin positiivinen, enkä ole vielä kokenut negatiivisia seurauksia siitä.

Mielen roska

Me kuljetamme mukana paljon ajatuksi. Positiiviset ajatukset luiskahtavat pois nopeasti kuin teflonpannun pinnalta. Negatiiviset tarttuvat tarranauhan tavoin kiinni. Minulla negatiiviset jutut pyörivät pitkään mielessä. Ne kasvavat mittasuhteitaan suuremmaksi. Mielen roska on hyvä puhdistaa säännöllisesti – päivittäin tai useamman. Hiljentyminen, mielen vetäminen hetkeen, mukava tekeminen, puhuminen… löydä itsellesi sopivat työkalu mielen roskan poistamiseen.

Saattaisit pitää postauksesta: Millaista on elää autoimmuunisairauden kanssa

Ruoka

Jostain syystä kotiruoasta tuli muutamia vuosia sitten kikkailua. Kodin arkiruoan pitäisi olla masterchef-tasoa ja vaihtelua pitäisi olla paljon. Ehkä tämä on vain paine ruoanlaittoon, jonka olen itse ottanut taakaksi. Palaan kuitenkin koko ajan huomiooni: meillä syödään säännöllisesti ehkä kymmentä eri ruokaa. Kaikki pitää niistä ja niiden säännöllisen kokkauksen seuraamisesta ne osaa laittaa vaikka unissaan. Kotiruoka voi olla yksinkertaista ja yksinkertainen voi olla terveellistä. Einesruokia ei kannata aina vältellä. Joskus ne ajavat asiansa. Samoja ruokia voi kierrättää. Vaikka perheelle on mukava tarjota uusia makuelämyksiä ja uusiin makuihin on hyvä tottua, saa ruoka on helppoa ja yksinkertaista valtaosan ajasta. Kotiruoan yksinkertaistamisella välttää turhien raaka-aineiden ostoa, ruokajätettä ja keittiön kaappien ylitsepursuamista.

Aikataulu

Kenellä ei ole ollut edes hieman kiire viimeiset parin viikon aikana? Minulla on ollut kiire jopa sairaslomalla. Aikana, jolloin minun olisi pitänyt levätä, pitää itsestäni huolta ja kuntoutua. Kiire kerää kiirettä. Itsestä ainakin tuntuu, että mitä kiireisempi olen, sitä enemmän minulla on tehtävää. Ehkä kyse on siitä, että yritämme tehdä liian paljon. Kun omaa aikatauluaa tarkemmin ajattelee, on siinä valtavan paljon asioita, joiden tekemisellä ei ole kovin suurta merkitystä pidemmällä aikavälillä meidän elämässämme. Oma aikataulu kannattaa tarkistaa. Kirjoittaa ylös, mihin aika päivästä menee. Mikä siinä aikataulussa on merkityksellistä ja hyödyllistä (lepo on myös hyödyllistä!). Sitten tulee se vaikea juttu, eli opettele sanomaan ei. Meidän ei tarvitse pystyä repeämään usealle taholle. Meidän tarvitsee tehdä vain parhaamme (eikä aina sitäkään), mutta se on täysin eri asia kuin kaikkensa antaminen. 

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Puolison ajatuksia sairastumisestani

7 asiaa, mitä ei kannata sanoa kroonisesti sairaalle

Onneksi sairastuin MS-tautiin

 

 

 

 

 

 

 

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (2)
  1. Kiitos! Harvinaisen osuvia ja tuoreita huomioita, joista osa on itsellenikin valikoitunut käyttöön. Otsikon perusteella olin jo jättää klikkaamatta tekstiä auki turhaa hymistelyä väistääkseni, mutta onneksi luin sitä ennen muutaman muun blogitekstisi. Suoraan ‘päin asiaa’ rehtejä tunteita unohtamatta. Kiitos siis, vielä kerran.

    1. mariaisstrong
      26.11.2018, 07:17

      Kiitos kommentista 🌺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *