Ylipukeudu ulkotreeneihin – alipukeudu juoksulenkille

Kun lähden talvella juoksulenkille, on pukeutuminen helppoa: tarpeeksi vähän päälle! Olen liian usein tehnyt sen virheen, että puen liikaa. Lenkistä katoaa tällöin mielestäni hohto ja juoksu tuntuu raskaalta.

Sopiva määrä vaatteita juoksulenkillä on silloin, jos ensimmäiset 10 minuuttia tuntuvat, no, vähän kylmiltä. Toki nilkat ja kädet sekä osa päästä pitää olla suojattuina, mutta muuten ohuen juoksutakin alla riittää maksimissaan kaksi kevyttä teknistä treenipaitaa: hihaton ja pitkähihainen. Hyvä neuvo talvijuoksulenkille on myös Jenny Belitz-Henrikssonin: “Lisää tämähetkiseen lämpötilaan 10 asetetta ja pukeudu sen mukaan.”

Juoksemaan puen mieluummin vähän liian vähän, kuin liikaa.

Ulkotreenipukeutumisen haasteet

Ulkotreeneihin pukeutuminen sen sijaan on hieman hankalampaa. Ulkotreenit jakaantuvat usein osioihin, joissa vaatetuksen tarve vaihtelee: siityminen kotoa treenipaikalle, alkulämmittely, treeniosio, tauot, loppujäähdyttely, venyttely, siirtymä kotiin. Lisäksi treeniliikkeet vaativat varusteilta ja vaatteilta paljon. Ne eivät voi olla joustamattomia eivätkä liian paksuja.

Takapuolen peittävä toppaliivi on ollut kovassa käytössä.

Yli vai alipukeutuminen?

Kun lähden ulkotreeneihin, pukeudun yleensä yli. Jos edes mietin lähtiessäni, mahdanko tarvita kevyttoppatakkiani tai -liiviäni, puen sen kaiken muun päälle, varmuuden vuoksi! Takinhan voi aina riisua, mutta toisaalta takin tai liivin voi heittää päälle treenin jälkeen tai jos tauoilla meinaa tulla kylmä.

Ulkotreenipukeutumisen a ja o ovat kuitenkin ohuet kerrokset, joita voi tarvittaessa kuoria sen mukaan, kuinka hikistä puuha on. Yleensä luovun kevyttopastani heti alkulämmittelyn jälkeen ja vedän sen taas lopuksi päälleni. Kylmyys nimittäin iskee heti, kun pysähtyy.

Erilaiset tuubit ja ohuet asusteet toimivat talvella. KariTraan villainen tuubi kolmisen vuotta sitten on ollut loistohankinta. Käytän sitä kaulassa ja päässä. Läppähanskat pitävät sormet lämpiminä.

Alaosan varusteet

Toppahousuissa on vaikea kyykätä tai tehdä burpeita tai vuorikiipeilijöitä. Siksi suosin talvitrikoita tai hiihtoon suunniteltuja joustavia kapealahkeisia housuja. Hyvä valinta ovat toki myös kuorihousut, jotka on helppo riisua trikoiden päältä vetoketjujen ansiosta heti lämmittelyn jälkeen ilman, että kenkiä pitää riisua jalasta.

Vihonviimeinen virhe alaosaan ovat joustamatonta kangasta olevat pinkeät tuulihousut. Ne eivät anna liikkeissä myöden ja onpa tällaiset kahinahousut joskus jopa treeneissä revenneetkin. Must ovat myös pitkävartiset, vähintään puoleen pohkeeseen ulottuvat sukat, jotta nilkat ovat suojassa.

Ulkotreeneihi ei ole asiaa ilman nastakenkiä. Minulla on ollut kolmet Sarvan nastakengät ja näillä sujuu ulkotreenien lisäksi juoksu- ja kävelylenkit.

Talvitreeneihini ei ole asiaa ilman nastakenkiä. Juokseminen, suunnanvaihdokset tai TRX-liikkeet eivät onnistu ilman nastoja. Nastat on oltava turvallisuuden takia ja treenaaminen on silloin myös huomattavasti hauskempaa, kun pito on hyvä.

Jotkut pitävät ulkotreeneissä urheilullista toppahametta, joka suojaa helposti paleltuvaa takapuolta tai reisiä. Itse olen käyttänyt tähän tarkoitukseen pidempää toppaliiviä, joka peittää takamuksen. Tämä on kätevä varsinkin silloin, jos osa liikkeistä tehdään kylmässä maassa.

Kerrokset, kerrokset, kerrokset. Talvijuoksutrikoissa on harjattu sisäpinta, joka lämmittää.
Pidemmät sukat ovat must. Heijastinliiveistä en tykkää. Siksi hankin pari vuotta sitten tämän heijastavan takin.

Yläosan varusteet

Ulos treenaamaan lähtiessäni alan koota urheiluliivien päälle ohuita kerroksia: hihaton tekninen toppi, pitkähihainen tekninen paita sekä ohuen ohut fleecetakki. Tämän päälle puen vuorellisen talvijuoksutakin tai ohuen juoksutakin, miinusasteista riippuen. Ja siihen päälle mainitsemani kevyttoppa, kävelymatkoja varten.

Kaulaan pujotan tuubin ja päähän pannan tai ohuen, kireähkön pipon, jotta se pysyy päässä myös liikkeissä, joissa heilutaan ylös-alas. Hanskat pitää olla, mutta ne eivät voi olla kovin paksut, jotta saa hyvän tuntuman esim kahvakuulista tai TRX-remmeistä. Heijastimista kannattaa myös huolehtia.

Kännykän sujautan usein sisemmän takin taskuun, jotta se pysyy lämpimänä. iPhoneni hyytyy helposti. Vaatteita vähennän yleensä treenien aikana pariinkin otteeseen ja heti kun hikoiluosio loppuu vedän vaatteet takaisin päälle.

Näiden niksien ansioista ulkotreenaus myös pakkasella on antoisaa ja nautinnollista eivätkä vaatteet haittaa menoa. Lämpötila pysyy myös sopivana koko treenin ajan. Treenaamme usein ryhmäni kanssa aina yhdessä paikassa, joten treenin kuluessa paikalle muodostuu aina kasa vaatteista, joita riisutaan pitkin tuntia.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Et halua kuulla sitä, mitä sinun pitäisi kuulla.

 

 

 

 

 

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (6)
  1. Hankin joulukuussa Haltin toppahameen ja olen siihen vallan ihastunut! Ehkä paras hankkimani liikuntavaruste ikinä. Erityisen toimiva se on juoksulenkin välillä pysähtyessäni tekemään lihaskuntoa ulkoliikuntatelineillä. Telineissä kun on metalliset istuinpaikat ja ilman hametta takamus+ reidet jäätyvät. Myös retkiluistelulenkillä toimii

    1. annasaivosalmi
      19.1.2019, 08:26

      Toppahame kyllä kiinnostaa! Meidän treeniporukassa yhdellä on se ja näyttää kyllä hyvältä, ja pitää takapuolen ja reidet lämpiminä.

  2. Mikä tuo ihastuttava heijastava takki on? Itselläni on Puman ohut juoksutakki, jossa on heijastavia raitoja koko takin alueella, mutta se on niin slimmi, että ei mahdu kuin teepaita alle.

    1. annasaivosalmi
      19.1.2019, 08:27

      Kiitos! Tämä on hankinta kolmen(?) vuoden takaa Stadiumista. SOC:n eli Stadiumin oman merkin takki, jossa on vuori, eli talvijuoksu/treenitakiksi aivan täydellinen. Koko yläosa on heijastinta, joten muita heijastimia ei välttämättä tarvitse (inhoan heijastinliivejä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *