Aineenvaihdunta hidastuu – Näin ehkäiset!

Hidasta aineenvaihduntaa syytetään usein siitä, että paino nousee. Olen huomannut, että neljänkympin kieppeillä, tuntuvat kilot tarttuvan koko ajan helpommin! Voiko ikä ja sen vaikutus aineenvaihduntaan tosiaan lihottaa? Vai kuvittelenko vain? Miten omaa aineenvaihduntaa voi boostata?

Ikä ja aineenvaihdunta

Ikä näyttää tutkimusten valossa hidastavan aineenvaihduntaa jonkin verran, mutta yksistään se ei riitä selittämään sitä, että kiloja alkaa vuosien myötä kertyä helpommin. Pelkän iän syyttäminen painonnoususta ei siis täsmää!

Ainenenvaihdunnan hidastumisen vaikutukset alkavat näkyä toden teolla vasta lähempänä seitsemääkymppiä, toteaa myös lihavuustutkija Patrik Borg.

Jos kaksi saman painoista ihmistä syö saman verran kaloreita, ja toinen pysyy painossaan, mutta toinen lihoo, ei aineenvaihdunta selitä näitä eroja. Vaan: painonsa samana pitävä on yleisellä tasolla aktiivisempi (ei siis välttämättä tarkoiteta kuntoliikuntaa!), syö säännöllisemmin ja nauttii enemmän kasviksia.

Aineenvaihdunnan yksilölliset erot eivät siis riitä selittämään sitä, miksi toinen voi syödä herkkuja lihomatta ja toisella ne näkyvät heti lisämakkarana vyötäröllä. Syyt ovat muualla.

Vesi ja Chili kiihdyttävät aineenvaihduntaa?

Voiko omaa aineenvaihduntaansa sitten piiskata liikkeelle, jos se tuntuu hidastuneen? Kyllä voi, mutta esimerkiksi Chilin syömisen vaikutus on marginaalisen pieni.

Aineenvaihduntaan ei voi merkittävästi vaikuttaa juomalla litrakaupalla vettä tai syömällä tulista ruokaa. Aineenvaihduntaa ei pidä myöskään sotkea suolen toimintaan. Se, että käy toinen käy vessassa useammin kuin toinen riippuu todennäköisemmin syötyjen kuitujen  tai nesteen määrästä, kuin aineenvaihdunnasta.

Toisaalta, riittävä vedenjuonti vaikuttaa esimerkiksi siihen, että pysymme virkeänä, eikä janon tunnetta sekoiteta turhaan nälän tunteeseen.

No mikä sitten tehoaa?

Liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa jonkun verran, ja tärkeä merkitys on liikunnan myötä hankitulla lihasmassalla. Lihas on aktiivista kudosta, joka kuluttaa energiaa levossakin.

On myös hyvä huomata, että voimaharjoittelu tehostaa aineenvaihduntaa enemmän, kuin aerobinen treeni, mutta lopulta tärkeämpää on kuitenkin se, että liikkuu itselleen mieluisella tavalla!

Säännöllisen syömisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kun syö aterian viisi – kuusi kertaa päivässä ei elimistö laske kulutusta sen pelossa, että ruokaa ei ole tulossa. Jos siis mielii pudottaa painoaan, tulee syödä, eikä jättää syömättä.

Tyhjällä vatsalla tehdyt aamulenkit eivät myöskään ole välttämättä avain tehokkaaseen painon putoamiseen. Vaikka itse tykkään juosta aamulenkin ennen aamupalaa, ei tutkimusnäyttö puhu sen puolesta, että sillä olisi suurtakaan merkitystä siihen, miten tuo lenkki energiaa tai rasvaa polttaa.

Kokonaisuuden kannalta voi olla jopa järkevämpää syödä ennen treenejä: silloin jaksaa harjoitella paremmalla teholla. Itse olen vain tottunut liikkumaan ilman aamupalaa ja syön kunnolla vasta lenkin jälkeen.

Syöminen tehostaa aineenvaihduntaa!

On hyvä huomioida, että ruuan käsittely elimistössä kuluttaa energiaa ja viisi ateriaa päivässä kuluttaa enemmän kuin 2 tai kolme syötyä ateriaa.

Proteiinin riittävä saanti jokaisella aterialla on toinen asia, johon huomiota kiinnittämällä voi pitää itsensä kylläisenä ja aineenvaihdunnan käynnissä. Proteiini kuluttaa ruoka-aineista eniten energiaa.

Myöskään stressin ja unen merkitystä painoon iän karttuessa ei pidä aliarvioida. Stressihormoni lihottaa ja kerryttää vararengasta vyötärölle. Huonosti nukutut yöt saavat himoitsemaan epäterveellistä ruokaa. Itse huomaan unen vaikutuksen merkityksen selvästi: väsyneenä himoitsen herkkuja ja nopeaa tyydytystä ruuasta.

Kuva: Antti Vettenranta/ Kauneus&Terveys

Tarvitaan useamman tekijän yhdistelmä, siis nippu syitä, jotka toki vaikuttavat myös aineenvaihduntaan, ja sitten saavat aikaan sen, että paino iän myötä nousee.

On kyse monen asian yhteisvaikutuksesta, kuten aktiviisuuden vähenemisestä ja unen laadun huononemisesta. Aineenvaihdunta voi toki olla yksi syy muiden joukossa.

Ehkäpä suurin virhe, jonka voi tehdä on liian niukka syöminen, koska kiloista halutaan nopeasti eroon. Tämä voi viedä kehon säästöliekille. Laihtuakseen pitää syödä tarpeeksi ja riittävän usein. Hidas painonpudotustahti ei myöskään vie mukanaan lihaksia vaan pääasiassa kehon rasvaa.

Jokainen laihdutusyritys ja jojoilu painon kanssa on tuhoisaa kehon herkälle nälän- ja kylläisyydensäätelyjärjestelmälle, sekä kehonkoostumukselle: nopeasti takaisin lihominen muuttaa kehoa rasvaisempaan suuntaan, kun se aiemmin oli, ja aktiivista lihaskudosta on suhteessa taas vähemmän. Lihominen tapahtuu nälkäkuurien jälkeen yhä helpommin. Siksi vippaskonstit kannattaa unohtaa ja lähteä tekemään muutoksia pikkuhiljaa yksi kerrallaan.

Itse kehotan aina ihan ensimmäiseksi säännölliseen syömiseen ja arkiaktiivisuuden lisäämiseen. Monella jo pelkästään se riittää! Aineenvaihduntakin hyrisee tyytyväisenä päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

<3 Anna

 

Tästä pääset katsomaan 45 minuutin kuntosalitreenini koko kropalle. Liikkeet tiivistetty videolle!

Lue myös edellinen postaukseni: Jasmin Britney – HUH HUH!

Kuva Antti Vettenranta / Kauneus&Terveys
treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta treeniohjelmat ylipaino
Kommentit (2)
  1. Ihmisen kroppa on kyllä hänmentävän monimutkainen… Mä olen miettinyt stressin ja painon(nousun) yhteyttä – selittyykö se enemmän herkkuhimolla ja siitä johtuvilla ylimääräisillä kaloreilla vai saako stressihormooni ainernvaihdunnan jumiin? Ehkä molemmat…

    1. annasaivosalmi
      12.1.2019, 16:00

      No sanopa muuta! Todella monimutkainen. En osaa siis suoraan kysymykseesi vastata. Ehkäpä joku osaisi tarkemmin selostaa näiden välisestä yhteydestä, mutta sen tiedän, että olemme kokonaisuuksia, johon kaikki asiat vaikuttavat, ennemmin tai myöhemmin, heti tai pitkällä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *