Vegaaninen munakas + kaksi täytettä
Vegaaninen munakas. Muistan, kun pari vuotta sitten naureskelin miehelleni, kun hän oli bongannut munattoman munakkaan ohjeen etsiessään netistä kasvisruokia, joita valmistaa meidän perheelle. Että voiko munaton munakas muka olla ravitsevaa, saati hyvänmakuista?! Ensimmäisen kerran maistettuani vegaanista munakasta sain todeta, että kyllä on ravitsevaa ja hyvänmakuista! Munaton munakas valmistetaan kikhernejauhoista ja täyttää vatsan siinä missä kananmunistakin valmistettu versio.
Kikhernejauhoista valmistuu myös munattomat, jauhottomat letut
Kikhernejauhot ovat myös siitä hyvä raaka-aine, että niistä ne toimivat taikinoissa sitojana, eikä muita jauhoja välttämättä tarvita. Näistä jauhoista valmistetut leivonnaiset soveltuvat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Kikhernejauhoista valmistuvat niin vegaaniset banaaniletut, herkulliset suklaaletut ja myös esimerkiksi kookosmaidon kanssa niistä syntyy erinomaisia, täyteläisen makuisia suolaisia lettuja. Mausteita vaihtelemalla saa aikaa erimakuisia lettuja pariksi erilaisille täytteille. Olen ihan koukussa kikhernejauhoihin, sillä niiden käyttö on tosi helppoa ja niiden ansiosta kaapissa on aina joitain ravitsevaa syötävää. Nykyään paistan makeita vegaanisia kikhernelettuja aamupalaksi viikottain. Kikhernejauhot sopivat myös sidosaineeksi kasvispihveihin ja niillä voi suurustaa myös kastikkeita ja keittoja. Katso ohje myös kikhernepizzapohjaan!
Vegaaninen munakas on ravitseva ja nopea arkiruoka
Tässä sinulle kaksi variaatiota vegaanisesta munakastaikinasta. Vaalea, ns. perustaikina sekoitetaan vedestä, gramjauhoista ja öljystä ja maustetaan sipuli- ja valkosipulijauheella. Vihreä munakastaikina saa värinsä nokkosenlehtijauheesta. Jauheen voit toki korvata kuivatulla nokkosella, tuoreella lehtikaalilla, pinaatilla tai vaikka viherjauheella. Molemmista ohjeista tulee neljä lettua, mistä riittää syötävää kahdelle pieninälkäiselle tai vastaavasti yhdelle suuremman nälän omaavalle. Toki täytteilläkin on vaikutusta siihen miten täyttävä annoksesta tulee. Vaalea munakas saa täytteekseen raikkaan tomaattisalsan ja valmiin hummuksen. Vihreä munakas täytetään syksyisellä, täyteläisen makuisella metsäsienimuhennoksella. Sienimuhennokseen voit toki käyttää myös viljeltyjä sieniä, jos metsäsieniä ei ole saatavilla. Sienimuhennos maistuu myös perunoiden ja pastan kastikkeena.
Vegaaninen munakas, perustaikina
Ainekset (2 annosta)
- 2 dl
- kikhernejauhoja
- 1/2 tl
- sipulijauhetta
- 1/4 tl
- valkosipulijauhetta
- 1/4 tl
- suolaa
- 1 3/4 dl
- vettä
- 2 tl
- öljyä
- 4 tl
- öljyä (paistamiseen)
Tee näin:
Sekoita kikhernejauhot ja mausteet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon vesi ja öljy ja vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille hieman öljyä. Kaada pannulle noin 1 dl taikinaa ja paista molemmin puolin kypsäksi. Taikinasta tulee neljä ohutta munakasta. Valmista täyte ja täytä munakkaat. Nauti!
Tomaattisalsa
Ainekset (2 annosta)
- 1
- tomaatti
- 1/4
- punasipuli
- 1 rkl
- tuoretta korianteria
- ripaus
- suolaa
- ripaus
- mustapippuria
- (chiliä)
Tee näin:
Pilko tomaatti kuutioiksi. Hienonna myös punasipuli. Sekoita tomaattikuutiot ja sipuli keskenään ja mausta korianterilla, suolalla ja mustapippurilla. (Lisää halutessasi tuoretta chiliä.) Anna salsan maustua hetki ennen tarjoilua.
Vihreä vegaaninen munakas
Ainekset (2 annosta)
- 2 dl
- kikhernejauhoa
- 1 rkl
- nokkosenlehtijauhetta (viherjauhetta, lehtikaalia)
- 1/2 tl
- sipulijauhetta
- 1/4 tl
- suolaa
- 2 tl
- öljyä
- 2 dl
- vettä
Tee näin:
Sekoita kikhernejauhot, nokkosenlehtijauhe ja mausteet keskenään kulhossa. Lisää joukkoon vesi ja öljy ja vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille hieman öljyä. Kaada pannulle noin 1 dl taikinaa ja paista molemmin puolin kypsäksi. Taikinasta tulee neljä ohutta munakasta. Valmista täyte ja täytä munakkaat. Nauti!
Metsäsienimuhennos
Ainekset (4 annosta)
- 3 dl
- metsäsieniä (suppilovahveroita, kantterelleja tai tatteja)
- 2 tl
- öljyä
- 1/2
- sipuli
- 2 rkl
- vehnäjauhoja (kokeile myös kikhernejauhoja)
- 2,5 dl
- kaurakermavalmistetta (esim. sipulinmakuinen)
- 1/2 tl
- yrttisuolaa
- ripaus
- mustapippuria
- herneenversoa (tarjoiluun)
Tee näin:
Puhdista ja pilko metsäsienet pieniksi paloiksi. Hienonna myös sipuli. Paahda metsäsieniä kuivalla pannulla, kunnes, niistä on irronnut ylimääräinen neste. Lisää pannulle öljy ja sipuli ja paista kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja pyörittele hetki. Kaada pannulle (maustettu) kaurakerma ja kuumenna sekoitellen. Anna hautua pari minuuttia. Mausta kastike yrttisuolalla ja mustapippurilla. Tarjoile kuumana vegaanisen munakkaan täytteenä.