Vappuruokaa-Ihana avokado-perunasalaatti ja turkinpippurimunkit
Avokado-perunasalaatti ja ihanat makeansuolaiset turkinpippurimunkit kruunaavat vappupöydän!
Avokado-perunasalaatti on täyteläinen ja samalla raikas salaatti vappupöytään
Perunasalaatti kuuluu vappuun siinä missä nakit ja sima. Kokeile valmistaa perunasalaatti tällä kertaa avokadolla höystettynä. Tämä salaatti ei kaipaa kermaisia kastikkeita vaan saa riittävästi täyteläisyyttä avokadosta. Salaatti kruunataan sitruunaisella öljykastikkeella ja tuoreella ruohosipulilla.
Turkinpippurimunkit ovat salmiakin ystävän vappuherkku!
Munkit kuorrutetaan tällä kertaa suklaalla ja viimeistellään turkinpippurirouheella. Maidottomat munkit syntyvät valitsemalla maidotonta suklaata, kuten Fin Carren tummaa suklaata (Lidl) tai vegaanista valkosuklaata (esim. Dammenberg). Muista varovaisuus munkkien paistossa! Munkkirasva ei kuulu viemäriin, pullota käytetty rasva ja hävitä se sekajätteen mukana.
Katso myös suosittu vegaanisten sitruunaisten pikamunkkien-ohje parin vuoden takaa.
Avokado-perunasalaatti
Ainekset (4 annosta)
- 800 g
- perunoita (kiinteä tai yleisperuna)
- 50 g
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- 1
- omena (150g)
- 1 rku
- ruohosipulia (tai pieni punasipuli)
- 2 kpl
- avokadoa
- 2 rkl
- sitruunan mehua
- 1
- sitruunan kuori
- 3 rkl
- oliiviöljyä
- 0,5 tl
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
1.Pese perunat ja keitä ne kypsiksi. Jäähdytä.
2. Kuori ja pilko omena pieniksi kuutioiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit tarvittaessa.
3. Silppua ruohosipuli tai punasipuli.
2. Kuori avokadot ja paloittele ne kulhoon.
3. Lisää avokadokuutioiden joukkoon sitruunan mehu, sitruunan kuori sekä öljy ja mausta suolalla. Sekoita varovasti.
4. Kuori jäähtyneet perunat ja paloittele laakealle vadille.
5. Yhdistä sipulisilppu, omenakuutiot, avokadoseos ja kaprikset perunoihin. Viimeistele halutessasi mustapippurilla ja sipulisilpulla. Tarjoile heti, sillä avokado tummuu nopeasti!
Turkinpippurimunkit
Ainekset (30 annosta)
- 2,5 dl
- vettä
- 25 g
- hiivaa (tai 1 ps kuivahiivaa)
- 0,5 dl
- sokeria
- 2 tl
- kardemummaa
- 0,5 tl
- suolaa
- n, 7 dl
- vehnäjauhoja
- 50 g
- margariinia
- Kuorrutukseen
- 200 g
- maidotonta valkosuklaata (tai tummaa suklaata)
- 1 ps
- turkinpippurirouhetta
Tee näin:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
- Liuota hiiva veteen hyvin sekoittaen ja lisää joukkoon myös kardemumma, sokeri ja suola.
- Lisää jauhoja vähitellen ja alusta tasaiseksi.
- Lisää lopuksi joukkoon pehmeä margariini, sekoita hyvin.
- Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 min tai kunnes se on tilavuudeltaan kaksinkertainen.
- Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
- Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Tee juomalasia apuna käyttäen taikinasta pyöreitä munkkeja ja paina jokaisen munkin keskelle reikä pursotuspussin tyllalla. Voit myös pyöritellä taikinasta pyöreitä munkkeja.
- Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa!
- Paista munkit molemmin puolin. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan paperoidulle lautaselle ja valuta niistä ylimääräinen öljy pois. Sokeroi tai kuorruta munkit.
- Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Dippaa munkit suklaaseen ja ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta.