Tekemistä karanteeniin: leivotaan lapsen kanssa
Tässä kolme helppoa ja nopeaa leivonnaisohjetta, jotka sopivat leivottavaksi yhdessä lapsen kanssa.
Leivonta on kivaa yksin ja yhdessä!
Leivonta on kirkkaasti suosituin aihe kotitalouden tunneilla ja ymmärrettävästä syystä; leivonnaisten teko on hauskaa ja välitön palkinto odottaa tekijäänsä. Leivontaa voi harrastaa kotona lähes kaikenikäisten lasten kanssa. Meillä leivotaan yhdessä joka viikko! Piparien ja pullien leivonta taisivat olla ensimmäisiä leivonnaisia, joita itse toteutin aikoinaan taaperoikäisten lasteni kanssa. Oi sitä riemua, kun lapsi sai työntää kädet taikinaan ja maistaa..
Monissa peruskouluissa tarjotaan valinnaista kotitaloutta jo 5.- ja 6.- luokkalaisille, joten jos oma lapsesi on osallistunut valinnaisen kotitalouden tunneille, onnistuvat nämä leivonnaiset lapseltasi varmasti jo itsenäisestikin. Lasta on kuitenkin tärkeää muistuttaa työturvallisuudesta, jotta haavereilta vältytään. Rauhallinen työskentely, huolellisuus terävien välineiden käytössä ja varovaisuus uunin käytössä on hyvä huomioida. Juokseminen ei myöskään kuulu keittöön. Ja leivontaan, kuten kaikkeen ruoanlaittoon, kuuluu tietysti myös jälkitöiden tekeminen, eli ruokatarvikkeiden paikalleen vieminen, työpisteen siistiminen sekä välineiden tiskaaminen ja paikalleen laittaminen.
Omenateeleivät opettavat pilkkomista ja mittaamista
Omenateeleivät ovat hyvä leivonnaisohje opetella monia taitoja, kuten mittaamista, uunin käyttöä sekä omenan käsittelyä. Tässä leivonnaisohjeessa lapsen voi ikätasonsa mukaan antaa tehdä kaiken itse tai tarvittaessa auttaa pienempää leipuria esimerkiksi käsittelemällä omenan hänen puolestaan ja nostamalla leivonnaiset uuniin ja sieltä pois. Leivonnassa mittaaminen kannattaa muuten aina tehdä mittalusikkasarjan mitoilla, sillä teräslusikat eivät ole tarkkoja mittausvälineitä. Suosittelen hankkimaan mittalusikkasarjan, mikä sisältää teelusikan, ruokalusikan sekä 1 dl: an mitan. Tarkka mittaaminen on leivonnassa tärkeää, koska jauhojen ja nestemäisten aineiden suhde tulee olla oikea.
Pähkinäiset muroruudut valmistuvat kolmesta raaka-aineesta
Löytyykö teiltä muroja kaapista? Tehkää niistä lapsen kanssa hauskoja muroruutuja, jotka on helppo ottaa mukaan evääksi retkelle. Nämä kolmen raaka-aineen hauskat ruudut ovat helppoja valmistaa ja maistuvat varmasti pikkukokeille! Maapähkinävoi ja hunaja toimivat ruuduissa sitojana, sekä tekevät ruuduista täyttäviä ja maukkaita.
Kuka voisi vastustaa rapeita kauralastuja?
Kauralastut ovat kotileivonnaisten klassikko, joka pitää pintansa vuodesta toiseen. Salaisuus rapeisiin kauralastuihin on tarkka mittaaminen ja oikea paistoaika; valmiit kauralastut ovat ruskeita reunoista, mutta vaaleita keskeltä. Muistathan, että kauralastut kovettuvat vasta jäähtyessään, joten niitä ei kannata siirrellä heti uunista ottamisen jälkeen. Vinkki! Gluteenittomat kookoslastut valmistat muuten samalla ohjeella, mutta kaurahiutaleet korvataan kookoshiutaleilla ja vehnäjauhot perunajauhoilla.
Mukavia leivontahetkiä!
Omenateeleivät
Ainekset (4 annosta)
- 3 dl
- vehnäjauhoja (hiivaleipä)
- 1 dl
- kaurahiutaleita
- 1 rkl
- sokeria
- 2 tl
- leivinjauhetta
- 1/2 tl
- suolaa
- 2 dl
- nestettä (maitoa, jogurttia tai piimää)
- 2 rkl
- öljyä
- 1
- keskikokoinen omena
- 1 tl
- kanelia
- 2 tl
- sokeria
Tee näin:
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, sokeri, leivinjauhe ja suola kulhoon ja sekoita puuhaarukalla.
- Mittaa joukkoon neste ja öljy, sekoita.
- Jaa taikina uunipellille leivinpaperin päälle neljäksi keoksi.
- Taputtele taikina jauhotetuin käsin noin puolen senttimetrin korkuisiksi pyöreiksi leiviksi.
- Pese, kuori ja viipaloi omenat.
- Lisää omenaviipaleet teeleipien päälle.
- Ripottele pinnalle kanelia ja sokeri.
- Paista uunin keskitasossa 10-15 min.
Kauralastut
Ainekset (16 annosta)
- 50 g
- margariinia
- 3/4 dl
- sokeria
- 2 dl
- kaurahiutaleita
- 1 rkl
- vehnäjauhoja
- 1/2 tl
- leivinjauhetta
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 1
- kananmuna
Tee näin:
- Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Mittaa margariini kattilaan ja sulata.
- Kaada margariini kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri.
- Sekoita eri kulhossa keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri.
- Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon. Sekoita.
- Riko kananmuna lasiin ja vatkaa rakenne rikki haarukalla, lisää taikinaan.
- Nostele lusikan avulla nokareita uunipellille leivinpaperin päälle. Muista jättää leviämisvaraa!
- Paista uunin keskitasossa noin 8-10 minuuttia. Vinkki! Voit lisätä taikinan joukkoon 50 g suklaarouhetta tai/tai kuivattuja tai tuoreita karpaloita. Gluteenittomat kookoslastut valmistat korvaamalla kaurahiutaleet kookoshiutaleilla ja vehnäjauhot perunajauhoilla.
Pähkinäiset muropatukat
Ainekset (9 annosta)
- 1 dl
- hunajaa
- 1 dl
- maapähkinävoita
- 7 1/2 dl
- muroja (cheerios tai muu täysjyvämuro)
Tee näin:
- Mittaa maapähkinävoi sekä hunaja kattilaan.
- Kuumenna ja anna poreilla hetki.
- Mittaa murot kulhoon.
- Kaada maapähkinävoi-hunajaseos murojen päälle ja sekoita.
- Vuoraa 20cmx30cm kokoinen vuoka leivinpaperilla.
- Levitä massa vuokaan ja painele tasaiseksi.
- Laita jääkaappiin kovettumaan tunniksi.
- Paloittele ruuduiksi. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa.