Runeberginkakku- ah niin hyvää!
Tällä ohjeella valmistat vaivattomasti kostean ja mehevän Runeberginkakun.
Runebergin päivää vietetään 5.2.
Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään vuosittain 5.2. ja juhlapäivän tienoilla on tapana nauttia Runebergintorttuja. Tarinan mukaan Ludvigin vaimo Fredrika kehitteli tämän maukkaan leivonnaisen 1850-luvulla, kun Ludvig kaipasi jotain makeaa..Loppu onkin historiaa ja torttua syödään vuosittain lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa tammi-helmikuussa.
Runeberginkakku- muffini,- vai torttu?
Runebergintorttu on ajan saatossa saanut useita eri variaatioita, ja sitä voidaan valmistaa sekä mantelilla maustettuna että ilman. Taikinaan lisätään usein piparimurua sekä kardemummaa ja tärkeää on myös tortun kostutus paistamisen jälkeen. Kostutuksessa voidaan käyttää laimennettua punssilla, karvasmanteliaromilla tai rommilla maustettua sokerilientä.
Perinteisesti Runebergintorttu valmistetaan korkeaan lieriön muotoon. Tämä maukas torttu on saanut useita eri muunnoksia myös ulkomuotonsa suhteen kotileipureiden käsissä, jolloin tortusta voi tavata muun muassa muffinsin muotoon tehtyä torttua. Tällä kertaa valmistuu näyttävä Runeberginkakku, josta riittää herkuteltavaa 8:lle herkkusuulle!
Runebergin kakku
Ainekset (8 annosta)
- 100 g
- margariinia tai voita
- 1 dl
- fariinisokeria (tavallinenkin käy)
- 2
- pientä kananmunaa
- 1,5 dl
- vehnäjauhoja
- 0,5 dl
- piparimurua
- 0,5 dl
- mantelijauhoa
- 0,5 dl
- korppujauhoa
- 1 tl
- leivinjauhetta
- 0,5 tl
- kardemummaa
- 0,5 dl
- ruokakermaa
- Kostutusliemi
- 1,5 dl
- vettä
- 1 rkl
- sokeria
- 2 rkl
- punssia, rommia (pari tippaa karvasmantelia)
- Lisäksi
- 1 dl
- vadelmamarmeladia
- 1 dl
- tomusokeria
- 2 tl
- vettä
Tee näin:
- Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka.
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
- Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
- Mittaa ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa.
- Lisää kuivat aineet ja ruokakerma taikinaan ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan. Tee kakun keskelle viilto pitkittäissuunnassa, näin kakku ei kohoa keskeltä korkeaksi ja hillon levittäminen on helpompaa. Voit myös laittaa paistonkestävää vadelmamarmeladia kakun päälle ennen paistamista.
- Paista kakkupohjaa 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla.
- Valmista kostutusliemi.Sekoita kostutusliemen ainekset keskenään sekaisin ja valuttele kakun päälle, kun kakku on vielä vuoassa.
- Lisää kakun päälle reilu kaistale hilloa pituussuunnassa.
- Sekoita tomusokerista ja vedestä sokerikuorrute ja pursota tai levitä se hillon molemmin puolin.
- Kakku maistuu hyvältä tuoreena, mutta maku syvenee jos maltat antaa sen tekeytyä seuraavaan päivään.