Ravitseva ja kevyempi joulumenu
Jaan tässä viime hetken vinkkini kasvispainotteiseen ja kevyeen, mutta maistuvaan joulupöytään. Tämä hyvää tekevä joulupöytä on katettu täyteen ravitsevia ja herkullisia jouluherkkuja, mitkä sopivat lähes jokaiselle. Osan ohjeista olenkin jo aiemmin jakanut blogissani ja loput jaan nyt tässä postauksessa.
Vegetreenarin joulumenu alkaa värikkäällä kvinoasalaatilla, mille rapeaa suutuntumaa antaa ihanan pirteä granaattiomena sekä makeutta tuo persimon. Meillä ei tänä jouluna syödä perinteisiä laatikoita, vaan ainut laatikko, mikä pöytään pääsee on Jouluinen härkislaatikko. Härkislaatikossa maistuu neilikka ja ihanan joulunpunaisen värinsä se saa punakaalista ja punajuuresta. Kinkun korvaa Quornista valmistettu juhlarulla, mikä vaatii vain tunnin kuumennuksen uunissa. Quorn juhlarullan voi halutessaan kuorruttaa sinappikuorrutuksella. Rapea ja kuitupitoinen siemennäkkäri pitää huolen siitä, että ruoansulatus toimii juhlapyhinäkin. Bataatti-papulevite sopii kaveriksi siemennäkkärille kuin punainen nenä Petterille, joten kokeile ihmeessä! Voit vaikka murtaa näkkileivän pieniksi paloiksi ja dippailla paloja bataatti-papulevitteessä..Joulumenun päättää kerrosvanukas, mikä mukailee perinteisen sekahedelmäkiisselin makumaailmaa. Perinteiset suklaakonvehdit korvataan ravitsevalla ja hyvää tekevällä raakasuklaalla. Helppo jouluinen raakasuklaa valmistuu kädenkäänteessä valmiista suklaamassasta.
Vegetreenarin joulumenu
Jouluinen kvinoasalaatti (ohje alla)
Quorn juhlarulla (pakaste)
Bataatti-papulevite (ohje alla)
Helpot jouluiset raakasuklaat (ohje alla)
Kerrosvanukas sekahedelmistä, tattarista ja kookoksesta
Jouluinen kvinoasalaatti
4-6 annosta
2 dl kvinoaa
4 dl vettä
ripaus suolaa
**************
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl öljyä
rouhaisu mustapippuria
1/2 tl (yrtti)suolaa
***************
1 granaattiomena
1 persimon
1 tlk mustapapuja valutettuna
erilaisia salaatteja kuten rucolaa ja tammenlehvää
kourallinen tuoretta basilikaa
(manteleita)
Huuhtele kvinoa haalealla ja vedellä ja kypsennä se pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä kvinoa ja lisää sen joukkoon sitruunanmehu, öljy sekä mausteet. Halkaise granaattiomena ja ota siitä siemenet talteen. Pilko persimon ja valuta mustapavut. Kokoa salaatti kauniiseen tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle halutessasi kokonaisia manteleita.
Bataatti-papulevite
1 bataatti
1 tlk valkopapuja tai kikherneitä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 sitruunan mehu (n. 1 rkl)
1/2 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria tai chilijauhetta
1 rkl (oliivi)öljyä
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja kuutioi bataatti noin 1cmx1cm kokoisiksi palasiksi. Kypsennä bataatti joko uunissa tai keitä se kypsäksi kattilassa. Uunissa valmistettuna bataatinmausta tulee hieman intensiivisempi. Soseuta bataatti tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon pavut/herneet, hienonnettu valkosipuli, sitruunanmehu, öljy sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja tarjoa joko levitteenä, dippinä tai lautasella osana ruokaa.
Helpot jouluiset raakasuklaat
12-16 kpl riippuen muottien koosta
1 ps (250g) Foodinin Chai- raakasuklaamassaa
kuivattuja marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä
mausteita, kuten ceylonkanelia, jauhettua inkivääri, piparkakkumaustetta..
Sulata suklaa vesihauteessa juoksevaksi, varo polttamasta suklaata! Kaada massa varovasti haluamiisi muotteihin. Itse en omista silikonista suklaamuottia, joten kovetin suklaat paperisissa vuoissa. Koristele suklaat lempiherkuillasi ja ripottele päälle jouluisia mausteita. Vinkki! Pakkaa muutama suklaa sellofaaniin, sido joulunauhalla ja vie tuliaisena ystävälle!
Rauhallista joulunaikaa!
Naamiiiii! niiin hyvänväkösiä reseptejä!! toi bataattilevite pisti silmään! sitä ainakin täytyy testailla <3
Muutenkin ihana blogi sulla jään seurailemaan!
Mun blogissa kanssa uutta tekstiä 🙂
http://woundedlaughh.blogspot.fi/2016/12/ma-en-riita-itselleni.html
Kiitos Jemina! Bataatti-papulevite on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Rauhallista joulunaikaa ja taidanpa pistäytyä blogissasi..