Raparperirättänä on raikkaan kirpeä kesäherkku
Raparperirättänä eli raparperikukko. Savolainen ruiskuorinen mustikkakukko saattaa olla sinulle jo tuttu, mutta oletko koskaan kokeillut valmistaa tuota makeaa jälkiruokaa raparpereista? Raparperi toimii tässä jälkiruoassa erinomaisesti ja kun esikypsentää raparperin yhdessä hillosokerin kanssa on lopputulos ihanan pehmeä ja sopivan kirpeä. Hillosokeri sisältää saostavaa kasviperäistä ainesosaa nimeltä pektiini. Huomaathan, että hillosokeri aktivoituu kunnolla vasta jäähdyttyään, joten kuumana raparaperiseos on nestemäisempi kuin jäähtyneenä. Raparperipaistokseen saa raparperia helposti upotettua monta vartta ja toki voit tuplata ohjeen ja valmistaa isomman erän samalla kertaa. Voit käyttää paistokseen myös pakastettuja raparperinpaloja lopputuloksen siitä kärsimättä. Raparperirättänä on vaivaton valmistaa säilyy maukkaana parikin päivää. Paistoksen voi hyvin lämmittää uudelleen ennen tarjoilua. Raparperirättänä maistuu hyvältä ihan sellaisenaankin, mutta kun tarjoilet sen kanssa vaniljajäätelöä, vaniljakastiketta tai kermavaahtoa on tiedossa makuelämys vailla vertaa.
Raparperi on kotipihan kirpeä herkku
Raparperia kasvaa monilla suomalaisilla pihoilla jopa riesaksi asti ja uudet raparperireseptit ovat varmasti tervetulleita. Oman pihani raparperi on ollut tänä vuonna erityisen tuottelias ja raparpereista on jo tullut leivottua muropohjaista kermaviilipiirakkaa, maisemakahvilan raparperipiirakkaa sekä keitettyä raparperikiisseliä. Raparperi sopisi hyvin myös grillattavaksi, jolloin sitä voi tarjoilla grilliherkkujen lisukkeena.
Tiesitkö, että raparperi luokitellaan kasvikseksi ja sisältää mm. runsaasti kaliumia, sekä jonkin verran C- ja – A-vitamiinia. Raparperi saa happamuutensa sen sisältämästä oksaalihaposta mikä sitoo itseensä kalsiumia elimistöstä. Mikäli raparperia syö runsaasti kannattaa huolehtia riittävästä kalsiuminsaannista syömällä jotain kalsiumpitoista ruoka-ainetta, kuten maitotuotetta sen kanssa.
Tsekkaa myös muut raparperireseptini:
Raparperi-mansikkapiirakka ja raparperikiisseli
Maukasta viikkoa!
Raparperirättänä
Ainekset (8 annosta)
- 1 litra
- rapaperinpaloja (500g)
- 1,25 dl
- hillosokeria
- 125 g
- voita tai margariinia
- 1 dl
- sokeria
- 2-2,5 dl
- ruisjauhoja
- 0,5 tl
- leivinjauhetta
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Paloittele raparperinvarret ja laita ne hillosokerin kanssa uunivuokaan. Hauduta raparpereita noin 25 min uunissa tai kunnes ne ovat pehmenneet. Anna raparperien jäähtyä hetki ennen taikinakuoren lisäämistä, jolloin seos paksuuntuu hieman.
Kun raparperit hautuvat uunissa valmista kuoritaikina. Sekoita keskenään pehmeä voi/margariini ja sokeri puuhaarukalla tai sähkövatkaimella. Sekoita leivinjauhe ja 2 dl ruisjauhoja keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen. Lisää jauhoja tarvittaessa.
Taputtele taikinasta pehmenneiden raparperien päälle sopiva kansi ja laita piirakka uuniin. Jatka piirakan kypsentämistä noin 20 min, kunnes rättänä on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoile haaleana vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.