Koko perheen kasviskaalilaatikko
Minulta on kyselty koko perheelle maistuvia kasvisruokia ja tässä tulee yksi klassikkoruoka muunnettuna kasvisruokavalioon sopivaksi nimittäin kasviskaalilaatikko. Tästä ruoasta tykkäävät kaikki! Kaali on nyt sesongissa ja hinnaltaan edullista. Mitä jos valmistaisit perheellesi kasviskaalilaatikon vaikkapa viikonlopun ruoaksi?
Muru kaurajauhis täydentää kauppojen kasviproteiinivalikoimaa
Perinteisesti olen valmistanut kasviskaalilaatikon soijarouheesta, mutta koska bongasin eilen kasviproteiinihyllystä uutuustuotteen, niin pitihän sitä testata! Raisio on lanseerannut vastikään uuden elintarvikkeen, kaurajauhiksen, mikä on jauhelihan tapaan käytettävä kasviproteiininlähde. Kaurajauhiksen proteiinipitoisuus on peräti 20g/100g ja kauran lisäksi siitä löytyy peruna,- sekä herneproteiinia.
Kauramurun maku on mieto, joten uskoisin, että se soveltuu hyvin monentyylisiin ruokiin itse maustamalla. Tykkäsin tuotteen murumaisesta, helposti pureskeltavasta koostumuksesta ja koostumus oli myös lasten mieleen. Tätä ostamme toisenkin kerran! Tuote on kasviproteiinikategoriassa verrattain edullinen; yksi 225 g paketti maksoi S-ryhmän kaupassa 2,79€. Kaalilaatikko on muuten edullista ja ravitsevaa kotiruokaa; kaurajauhiksesta valmistettuna yksi kasvislaatikkoannos tuli maksamaan noin 80 snt (kun vuoka jaettiin 6 annokseen).
Kasviskaalilaatikko on herkullinen koko perheen ruoka
Kaalilaatikkoa pidetään mielestäni ihan turhaan vaivalloisena ruokana valmistaa. Totta on, että sen kypsennys vie uunissa hieman aikaa, mutta varsinainen aktiivinen työ vie vain noin 30 min ja maku kyllä palkitsee tekijänsä. Kaalilaatikon voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi, sillä sen maku jopa paranee uudelleen lämmitettäessä.
Onko teilläkin sipulin karttajia?
Meidän lapsille ei oikein tahdo sipuli maistua. Koska itse kuitenkin pidän sipulin mausta olen ratkaissut tilanteen korvaamalla ruokien tuoreen sipulin sipulijauheella. Sipulijauhe tuo ruokaan kivasti sipulin makua ilman, että kenenkään tarvitsisi pyöritellä sipulin paloja suussaan tai ronkkia niitä lautasellaan. Saa kopioida!
Kasviskaalilaatikko kauramurusta
Ainekset (6 annosta)
- 1,5 d
- ohrasuurimoita
- 5 dl
- vettä
- 1
- kasvisliemikuutio
- 225 g
- Muru kaurajauhista (kokeile myös härkistä ja soijarouhetta)
- 1 rkl
- sipulijauhetta (tai 1 pieni sipuli)
- 1 tl
- yrttisuolaa (Herbamare)
- ripaus
- mustapippuria
- 800 g
- keräkaalia
- 5 dl
- vettä (tai 3 dl vettä ja 2dl ruokakermaa)
- 1 tl
- suolaa
- 1 tl
- meiramia
- 1 rkl
- siirappia
- 1 rkl
- korppujauhoa
- 1 rkl
- voita tai margariinia
Tee näin:
Kuumenna vesi ja liota siihen kasvisliemikuutio. Lisää joukkoon ohrasuurimot ja keitä 20 min. Ohrasuurimoiden kiehuessa valmistele muut raaka-aineet kaalilaatikkoon. Ruskista kaurajauhis padassa ja mausta sipulilla ja yrttisuolalla, nosta syrjään. Poista keräkaalista uloimmat lehdet ja kova kantaosa ja leikkaa suikaleiksi. Paista kaalisilppu kahdessa erässä padassa öljytilkassa. Yhdistä lopuksi kaikki ainekset pataan, eli kaurajauhis, kaalisuikaleet sekä keitetty ohra. Lisää suola, meirami, siirappi sekä muutama rouhaisu mustapippuria. Kaada pataan myös vesi tai vesi+ruokakerma, sekoita hyvin. Tasoita laatikon pinta lusikalla ja ripottele pinnalle hieman korppujauhoja sekä lisää muutama nokare voita tai margariinia. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin tunnin ajan. Voit jättää laatikon jälkilämpöön hautumaan kannen alle oikein meheväksi. Tarjoile kasviskaalilaatikko puolukkasurvoksen kanssa makoisana arkiruokana.
Meillä tykättiin kovasti, kun tein tuosta kauramurusta pastakastiketta 🙂 Maku ja rakenne kohdillaan! Kyllä siitä on kaalilaatikkoakin nyt syksyllä kokeiltava, nam!:) Laitoin pari viikkoa sitten blogiini myös muita meidän perheen lempparikasvisruokia: http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa
Kiitos vinkeistä Ida! Kivaa syksyä!