Jouluinen luumujäädyke (V,G)
Tämä jouluinen luumujäädyke kruunaa jouluisen aterian ja mikä parasta se sopii kaikkiin ruokavalioihin. Ohje on maidoton, munaton ja gluteeniton.
Jouluinen luumujäädyke valmistuu lähes itsestään
Luumujäädykkeen ulkonäöstä ja mausta ei uskoisi miten helppoa se on valmistaa! Jäädykepohja valmistetaan kahdesta raaka-aineesta; vaahtoutuvasta kauravispistä ja kondensoidusta kookosmaidosta. Luumuista ja glögistä keitetään ihana joulunmakuinen luumusose, joka maustetaan kardemummalla ja kanelilla. Aikaavievin osuus tässä herkussa on pakastus, varaa pakastamiseen aikaa vähintään 6 tuntia. Jäädyke säilyy hyvin pakastimessa viikkoja ja sen voikin valmistaa hyvissä ajoin etukäteen joulupöytään! Yksi ruoka vähemmän valmistettavaksi jouluaattona, kuulostaa hyvältä eikö?
Tällä ohjeella valmistuu noin 2,5 litraa valmista jäädykettä. Jäädyke riittää hyvin noin 12:lle hengelle tai suuremmallekin porukalle, jos tarjolla on muita makeita herkkuja!
Katso myös muut vegaaniset jouluherkkuni:
Maukasta joulua!
Jouluinen luumujäädyke (v,g)
Ainekset (12 annosta)
- 200 g
- kuivattuja luumuja
- 3 dl
- valmista glögiä
- 1 tl
- kanelia
- 1 tl
- kardemummaa
- 2 rkl
- sitruunanmehua
- 2 prk
- Vaahtoutuvaa kasvikermaa (esim. Kaslink aito kauravispi)
- 1 tlk
- kondensoitu kookosmaito
- 1 tl
- vaniljasokeria (tai aitoa vaniljaa)
- 50 g
- vegaanisia pipareita (tarvittaessa gluteeniton)
Tee näin:
Valmista ensin luumusose. Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan glögin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Tämä vie noin 15 minuuttia. Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.
Vatkaa kaurasvispi tukevaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitu kookosmaito joukkoon ja jatka hetki vatkaamista. Mausta vaahto vaniljasokerilla tai aidolla vaniljalla.
Lusikoi kerros vaahtoa pakastuksen kestävään rasiaan tai metalliseen vuokaan. Lusikoi päälle luumusosetta ja lopuksi taas kauravaahtoa, siten että rasia täyttyy. Tee päälle pyörteitä luumusoseesta. Ripottele pinnalle halutessasi murusteltuja pipareita. Peitä jäädyke kelmulla tai kannella ja pakasta vähintään 8 tuntia tai yön yli. Ota jäädyke huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua. Nauti hyvässä seurassa!
Maistuuko tässä kookos?
Moi! Tosi miedosti maistuu kookos tässä. On kuitenkin vain pieni osa tuosta massasta kookosta. Mausteinen luumusose peittää hyvin kookosta ja jos lisäät joukkoon pipareita ei kookosta juuri enää löydä. -Linda
Tämä oli ihanaa, maistui niin isovanhemmille kuin teineille! Ensi jouluna täytyy tehdä uudestaan tai ehkä kehität tästä mukavan kesäversion?
Kiva kuulla, että maistui koko porukalle! Pitääpä kehitellä joku kesäinen versio tästä..-Linda