Vegetreenari-kasvisruokablogi liikkujille

Screenshot 2017-08-10 19.00.30Vegetreenari -blogin takana hääräilen minä Linda! Olen helsinkiläinen 35-vuotias kasvatustieteen maisteri; kotitalousopettaja, ravintovalmentaja, nlp-coach ja personal trainer. Työskentelen peruskoulussa kotitalouden tuntiopettajana ja toimin osa-aikaisena yrittäjänä sisällöntuotannon, ruokakurssien ja luennoinnin parissa.

Blogini reseptit on laadittu pääasiassa aktiivikuntoilijan ruokavalioon, toki reseptit sopivat myös terveellisestä kasvisruoasta kiinnostuneille kotikokeille. Blogissani jaan runsaasti vinkkejä myös ilmastoystävälliseen ruokavalioon. Olen mukana ilmastotreeni-kampanjassa ilmastoystävällisen ruoan asiantuntijana ja tähän liittyen minua voikin pyytää luennoimaan tai järjestämään ruokakursseja.

ilmastotreeni
Ilmastotreeni opasta ilmastoystävälliseen elämään!

 

Kaksinkertainen ruokakirjailija

Toteutin suuren haaveeni, kun ensimmäinen ruokakirjani VEGEÄ liikkujan kasvisruokaa (Readme) julkaistiin syksyllä 2016. Kirjassa jaan tietoa liikkujan kasvisruokavalion koostamisesta ja runsaasti kasvisreseptejä päivän jokaiselle aterialle. Vegeä- kirjastani tehtiin uudistettu painos syksyllä 2018. Syksyllä 2017 julkaisin toisen ruokakirjani Juures- arjen voimaruokaa. Kirja antaa runsaasti vinkkejä kotimaisten juuresten käyttöön ruoka-aineena ja sisältää niin suupaloja, pääruokia kuin hyvää tekeviä leivonnaisia.

20 vuotta vegeilyä takana

Ryhdyin kasvissyöjäksi lukiossa ja nyt on kulunut 20 vuotta kasvispainotteisella ruokavaliolla. Yläasteella ja lukiossa pohdittiin paljon ystävien kanssa eläinten oikeuksia ja etenkin minua mietitytti lihansyönnin ja eläinperäisten ruoka-aineiden ympäristövaikutukset. Nykyään terveydelliset ja ilmastolliset syyt ovat nousseet tärkeimmiksi perusteiksi välttää lihaa ruokavaliossani. Nykyisin olen pescovegetaristi, eli syön myös (villi)kalaa noin kerran viikossa, lisäksi käytän jonkin verran kananmunia ja maitotuotteita. Mieheni on innokas vapaa-ajan kalastaja ja tuo tuoretta kalaa pöytään, joten olisi synti olla hyödyntämättä tätä lähiruoan mahdollisuutta kalan muodossa. Ruokafilosofiani on rennon vastuullinen, hyvää makua unohtamatta!

Miten päädyin liikuntaravitsemuksen pariin?

Ajauduin pohtimaan ravintoasioita tarkemmin muutama vuosi sitten, kun innostuin treenaamaan tavoitteellisemmin kuin aiemmin. Olen aina tykännyt liikkua, mutta lasten saannin jälkeen lenkkipolulle pääsystä tuli uudella tavalla henkireikä arjen keskelle. Kroppaakin teki mieli muokata kahden raskauden jälkeen.

Puolimaratoneille treenatessani huomasin, että en meinannut palautua treeneistä ja että kehitystä juoksemisessa ei enää tapahtunut. Tästä sain kimmokkeen aloittaa ravitsemuksen opinnot Trainer4you-koulutuksessa, mistä valmistuin ravintovalmentajaksi vuonna 2015. Samana vuonna pätevöidyin liikunnan ammattilaiseksi urheiluopistojen monimuotokoulutuksessa. Sittemmin olen pätevöitynyt personal traineriksi Personal trainer akatemiassa sekä opiskellut nlp-coachiksi (Oivaltamaan).

rapukurotus-2

Tasapainoilua treenin, ruoan ja levon välillä

Omaan lajivalikoimaani kuuluvat juoksu, kehonpainoharjoittelu, voimaharjoittelu TFW-salilla ja myös jooga silloin tällöin. Treenikertoja viikkoon mahtuu viidestä kuuteen. Treeni merkitsee minulle sekä hikeä, kyyneliä, että meditaatiota. En voi tällä hetkellä ottaa kalenteriini yksilövalmennuksia, mutta minulta saat toki apua ravitsemuksen kanssa etävalmennuksen muodossa. Lue lisää kotisivuiltani www.lindakovanen.com.