Odotin ravitsemusterapeutin käynniltä paljon, koska olen useammasta asiasta sen verran huolissaan ollut viime aikoina. Pettymys tuo käynti ei missään nimessä ollut, vaan sain sieltä paljon ideoita ja ajateltavaa jälleen. Silti olisin ehkä kaivannut vielä enemmän jotain. En edes ole täysin varma, mitä olisin kaivannut enemmän. Ehkä tarkempaa laskemista, tarkempaa tietoa jääkö lapseltani jotakin saamatta.
Huolestuttavinta oli se, että lapseltani puuttuu ruokavaliosta vilja. Tai hänkin sanoi, että onneksi on edes maissi, mutta häntäkin hiukan jännittäisi sen mahdollinen kaatuminen tässä kohti jos ei saada mitään muuta rinnalle. Hän ehdotti kokeilemaan ainakin ensimmäisenä kvinoa-jauhoja; myskikurpitsasosetta, vähäsen maissijauhoa sekä kvinoajauhoja, nämä rieskasiksi ja uuniin. Sen lisäksi kehotti ottamaan kvinoa-maissipastan kokeiluun siten, että laittaa aterialle vähän sitä ja muun pastan kokonaan maissia.
Proteiinin tilanne oli hyvä, kun meillä menee useampaa lihaa kuitenkin. Hän viivyttäisi kananmunan testaamista vielä eteenpäin, koska sitä ei ole ravitsemuksellisesti mikään pakko vielä saada – tässä me joudumme valitsemaan, että noudatammeko allergialääkärimme vai ravitsemusterapeuttimme ohjetta.
Hiilihydraattien tilanne ei ollut niinkään hyvä. Maissista sitä toki tulee, mutta siinä se pitkälti on. Hän kehotti kokeilemaan cantaloupe -ja/tai hunajamelonia seuraavaksi. Sen jälkeen jotakin muuta hedelmää tai vihannesta, jossa olisi hiilihydraatteja.
Ei meillä nyt oikeasti vielä mitään käydä leipomaan, mutta joskus ja
onpahan esite valmiina! Näistä tärkeämpi on kuitenkin nuo taulukot, joihin
täytetään kokeillut ruoat, päivämäärä ja oireet – helpottaa miettimistä, että
milloin mitäkin kokeilla uudelleen.
Rasva on se kaikista heikoin osa-alue, kuten vähän pelkäsinkin. Nyt täytyisi kokeilla, jos ruokavalioon saataisiin ujutettua tippa camelinaöljyä, jossa olisi paljon mm. omega 3-rasvahappoja, jotka tällä hetkellä puuttuvat tuon taaperon ruokavaliosta (korvikkeessa niitä onneksi on jonkin verran!).
Lisäksi hän kehotti ottamaan testiin mantelimaidon. Siinä olisi vitamiineja ja kalsiumia, jolloin niitä ei tarvitsisi ottaa purkista. Tätä pitäisi lähteä hyvin varovaisesti kokeilemaan ja toivoa, ettei meillä asu pähkinä-allergista taaperoa. No, pian se nähdään! Eihän mitään ruoka-ainetta pitäisi pelätä yli muiden, mutta.. No, jännää se silti on.
Hän myös epäili, että lapsellamme on jokin ongelma tärkkelysten kanssa; tätä toki olen itsekin epäillyt, mutta nyt tuo ravitsemusterapeutti sen aika hyvin vahvisti. Hän ei kuitenkaan halunnut sen enempää lähteä pohtimaan, että mikseivät tärkkelykset sovi – sen aika on kuulemma vasta joskus myöhemmin, jos ongelma jatkuu muun ruokavalion kasvaessa.
Itse olen pitänyt näitä kaikkia vain suoliston kehittymättömyytenä ja samaan sarjaan kuuluvina yliherkkyyksinä. Sen sijaan tuo ravitsemusterapeutti oli sitä mieltä, että mm.
riisi, porkkana, peruna ja kaura kuulostaisivat oireiltaan aivan allergialle. Toki nämä kaikki on ollut heti vauvana, joten suurella todennäköisyydellä ne väistyvät ennemmin tai myöhemmin. Joten periaatteessa tällä tiedolla ei ollut mitään merkitystä.. Ainoastaan se merkitys, että ilmeisesti myös testaamattomista yleisimmin allergisoivista voi hyvinkin löytyä rajuja reaktioita. Tai sitten olla löytymättä.
Mitä kauppareissulta sitten tarttui matkaan? Päätimme aloittaa hunajamelonilla, kvinoalla sekä mantelimaidolla. Toki ostimme odottelemaan jo durrajauhojakin. Lisäksi kaupasta tarttui mukaan tomaatteja, joista taas kypsytellään pitkään keitettyä tomaattikastiketta, simpukka-maissipastaa, maissikakkuja sekä myskikurpitsaa. Näillä uusilla ja vanhoilla eväillä taas eteenpäin toivoen parasta, peläten pahinta 🙂 Kaiken kaikkiaan hyvä käynti ja sähköpostitse saan olla yhteyksissä, jos jokin käy mietityttämään.
P.S. Huomaatte varmaan, että ulkoasu on muuttunut jo ja se tulee vielä joitakin muutoksia kokemaan lisää tulevina päivinä. Tästä ulkoasusta kaikki kiitos rakkaalle siskolleni, joka pelasti minut katastrofilta (yritin itse muokata ja no..) <3 Mitäs olette mieltä? 🙂