ALLERGIAPERHE; kotivara

Tänään pohditaan aihetta kotivara. Itse otan näkökulmakseni allergiaperheen tilanteen ja kuinka meillä valmistaudutaan. Tämä postaus on Tsajujen Sadun ja Jovelan Johannan ideoima yhteiskirjoitussarja, joten lisäkseni liki kaksikymmentä muutakin on kirjoittanut samasta aiheesta omin silmin eli lähestyen omasta näkökulmastaan aihetta; blogeista löytyy näkökulmia mm. lapsiperheen arjen helpottamisen, arjen turvana, maalla ja kehäkolmosen toisella puolella sekä puutarhurin näkökulmasta. Muiden blogien linkit löytyvät postauksen lopusta!

Kyllä, välillä täytyy pohtia katastrofien ja muiden mahdollisuutta; ei välttämättä edes maailmaa mullistavia vaan meidän perheessä varautuminen tulee vastaan jo pelkästään toimitusvaikeuksien ja erinäisten tuotteiden markkinoilta vedon kohdalla. Minulla on lapsi, joka on riippuvainen erinäisistä lääkkeistä sekä ruokatarpeista, joita ei välttämättä saa enää huomenna. Ja se näkyy meidän kaapeissa; aina täytyy olla askel edelle. Unohtamatta ihan perus sairastamista tai esim. tapaturmaa, jonka vuoksi ei pääsekään kauppaan yllättäen. Mitä sinä tekisit sähkökatkon, vedenjakeluhäiriön kohdalla? Entäpä, jos kaupat sulkisivat ovensa vaikkapa lakon vuoksi (lakkoja on nyt ollut viime aikoina)? Pärjäisitkö, kuinka pitkään omillasi, kotoa löytyvillä asioilla?

MIKÄ ON KOTIVARA?

Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa & juomaa + muuta tavaraa, jota kotoa löytyy poikkeuspäivän varalle. Eli pelkkä ruoka ei riitä, kun puhutaan kotivarasta ja valmistautumisesta. Kotivara on osa omatoimista varautumista ja sitä voidaan tarvita jo pelkästään esim. sairastuessa. Viranomaisohjeistus on, että jokaisella tulisi olla valmius selviytyä itsenäisesti 72h (eli 3vrk) häiriötilanteessa, vanhan ohjeistuksen mukaan viikko. Kotivaran tulisi olla tuotteita, joita käytät muutenkin; ei erillinen pakkaus vaan ihan tuotteita joita käytetään ja kierrätetään  käytössä koko ajan. Syytä on miettiä myös mm. kuinka laittaisit ruokaa ilman sähköä? Kotivaraa voi tarvita sairastuessa, kun ei pääsekään kauppaan ja jos ei ole ketään joka siellä kävisi puolesta. Lakko, laaja sähkökatkos, vedenjakelun ongelmat, kauppojen sulkeutuminen syystä tai toisesta.. Syitä voi olla monia, jolloin olisi hyvä, kun kotoa löytyisi jotain, millä pärjätä.

Omaa kotivaraa tulee miettiä omien mieltymysten mukaan eli mitä käytät muutenkin. Pullotettua vettä sekä mehua, erilaisia hiutaleita, lämpimässä säilyvää maitoa/kasvimaitoa/mehusoppaa jne, muroja, sipsejä, karkkia, erilaisia säilykkeitä (liha, hedelmä ja esim. papuja) jnejneje. Esim. Marttojen -sivuilta löytyy hieno lista esimerkeistä. Kotivarassa tulee huomioida myös mm. eläimet.

Kotoa kannattaisi löytyä myös esim. pullotettua vettä sekä mehua. Jos vedenjakelu katkeaa syystä tai toisesta, niin hetki (noin vuorokausi) tulisi selvitä omillaan; mahdollisimman nopeasti viranomaiset pyrkivät aina järjestämään vedenjakelupisteitä. Jotta sieltä voi hakea vettä, niin kotoa kannattaisi löytyä ämpäreitä kannella tai muita kannellisia astioita, joissa veden kuljettaminen sekä säilyttäminen on mahdollista.

Sitten kotoa täytyisi löytyä lääkkeet sekä perheen erityisruokavalioihin sopivat ruoat. Purkinavaaja, jotta säilykkeet saa auki. Taskulamppu ja siihen paristot on aika kova sana, jos sähköt menee; samaten kynttilät ja tulitikut. Käteinen rahakin kuuluu listalle. Samaten teippi, eläinten ruoka, vaipat, hygieniatarvikkeet, joditabletit jne. Ja Martat muistuttaa myös radiosta; kuinka monelta löytyy moinen kapistus vielä nykyään? Ei ainakaan meiltä..

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK:in sivustolta löytyy myös paljon tietoa kotivarasta ja huomioitavista asioista; sieltä voi käydä kurkkaamassa lisää tietoa. Kyseiseltä sivustolta löytyy myös Omavara-peli.

Suositus

Kotivara on suositus, ei pakote. Mutta kyllä jokaisen tulisi mielestäni olla valmistautunut; kuitenkin aika simppeleitä juttuja joilla pärjää. Meiltäkin puuttuu jotakin ja kyllä ne on tämän pohdinnan jälkeen laitettava hankintalistalle. Mutta ikinä ei voi tietää, koska tulee jotain mikä aiheuttaa tarpeen pärjätä hetken kotoa löytyvillä asioilla.

MITEN MEIDÄN ALLERGIAPERHE VALMISTAUTUU?

Allergiat tuovat aina oman lisänsä kaikkeen, myös tähän kotivaraan. Minä joka olen vähemmillä rajoitteilla varustettu, niin elän monenlaisella ja saan syötävää hyvin monesta paikasta. Sen sijaan tuollainen moniallerginen lapsi ei sitä sopivaa ruokaa saa ihan niin vain ja hän on riippuvainen lääkkeistäänkin. Joten allergiat tuovat oman lisänsä tähän kaikkeen.

RUOKA

Lähdetään pelkästä vedestä; Leo juo suodatettua sekä pullovettä eli ei kunnallista hanavettä. Meillä pyritään siihen, että aina olisi yksi tuollainen 5litran kanisteri keittiön lattialla; välillä vanhempi lähtee päiväkotiin ja keittiöömme saapuu tuoreempi. Leon juomismäärillä 5 litran kanisteri riitänee tuon 3 päivää helposti, mutta.. Mitä sitten, jos esim. vedenjakelun ongelmat jatkuvat pidempään ja kaupastakaan ei saisi lisää pullovettä (esim. muiden ostettua kaupat tyhjäksi?). Todennäköisesti Leon olisi silloin juotava jakelupisteeltä saatavaa vettä ja kärsittävä mahdollisista vatsakivuista; toivoen, etteivät ne ylly kovin kovaksi. Itselleni löytyy kauramaitoa, erilaisia mehuja jne, joilla kyllä tiukan paikan tullen pärjäisi; veden mennessä pääasiassa Leolle.

Kuivassa säilyvää ruokaa meillä on niin, että itse pärjäisin hapankorppu/murot/kauramaito/säilyke/mehukeitto -linjalla varmasti sen 72h. Ja jääkaapissa on aina jotain, jota voisi syödä ennen niiden pilaantumista mm. sähkökatkon kohdalla ja jokunen hedelmäkin täällä pyritään aina pitämään (omien allergioiden rajoissa). Leo olisikin isompi ongelma, jos päädyttäisiin tilanteeseen, jossa ei olisi ruoanlaitto mahdollisuutta ja pakastin sulaisi. Leolla on näkkileipää, muroja sekä päärynäsosetta; varmaan saisi hengissä pidettyä, mutta kovasti saattaisi kipuilla moisella ruokavaliolla ja kovin pitkään ei pötkittäisi. Mutta juurikaan muuta, mikä säilyisi kuivassa ja lämpimässä eikä tarvitsisi minkäänlaista valmistamista tuolla lapsella ei ole. Tätä kirjoittaessa ja pohtiessa pakko sanoa, että esim. sähkökatko sekä vedenjakelunhäiriöt uhkaisi lapseni terveyttä aika kovastikin ja sillä saattaisi olla pitkälle kantavat vaikutukset.. Pitäisiköhän meidän omistaa myös retkikeitin? Varmaan täytyisi, jos tahtoisimme oikeasti olla valmiina tarvittaessa suurempaan sähkökatkoon tai muuhun.

Meidän allergiaperheessä myös varastoidaan mm. muroja, näkkileipää jne säilyvää jatkuvasti hiukan yli tarpeen kaappeihin, jotta sitä on esim. tuotteen kadotessa kaupoista. Useamman kerran olemme löytäneet Leolle sopivan muron, jauhon tai näkkärin ja yht’äkkiä se katoaakin kaupoista. Tällöin on hyvä olla kaapissa omaa varastoa, joka antaa aikaa miettiä saisiko tuotetta vielä jostain tai miten se tuote X-korvataan ruokavaliossa jatkossa.. Se on meidän kotivara poikkeustilanteen varalle; siihen hetkeen, kun jotain ei saakaan enää.

LÄÄKKEET

Sitten mennään lääkepuolelle. Tänä syksynä olemme saaneet ensikosketusta siihen, kun lääkkeitä ei saa. Ensin Leon yksi lääkkeistä vedettiin apteekeista pois syöpäriskin takia ja sen jälkeen heti perään toisessa lääkkeessä oli toimitusvaikeutta. Vaikka kuinka yritämme aina olla valmiina ja pitää ylimääräisiä lääkkeitä kaapissa, niin paniikki iskee kieltämättä tuollaisessa kohdassa. Leon kohdalla kuitenkin puhutaan lääkkeistä, jotka todennäköisesti mahdollistaa ylipäänsä voinnin, jolla voi syödä yhtään mitään. Se on lähtökohta, jolla tuo lapsi lääkkeitänsä syö. Joten sen vuoksi meillä pyritään pitämään niitä aina vähintään kuukauden tarvittava määrä; välillä tähän ei päästä, erinäisten ongelmien vuoksi. Mutta tavoitteena on, että kaapissa olisi kuukauden tarpeelle näitä välttämättömiä lääkkeitä. Lääkkeiden kohdalla minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että täytyy varautua pidemmäksi aikaa, kuin 72h varaksi.

Kyllä, lääkkeitä on kasa välttämättömiä ja toinen mokoma ei-niin-välttämättömiä, mutta mm. kuumeen tai kovan ummetuksen iskiessä todellakin tarpeellisia. Ja niistä molemmat kuuluvat tämän lapsen arkeen ja elämään ihan yhtälailla; en pysty edes määrittämään kumpi olisi todennäköisempi, korkea kuume vai todella jumiin mennyt vatsa.

LOPPU SANOINA VIELÄ

Joditabletteja meidän kaapista ei löydy; täytyisi varmaan löytyä ja ne päätyvät kyllä tämän postauksen vuoksi varmuudeksi ostoslistalle. Ja se radio meiltä puuttuu. Sekä ämpäri; ilmeisesti tässä taloudessa ei ole ämpäriä tarvittu sitten viime vuotisen muuton.. Sekin pääsee ostoslistalle kera kannen!

Kyllä, meiltä löytyy hyvin pitkälti 72h tarpeiksi kaikkea; kunhan se ämpäri ja jodi-tabletit saadaan vielä ostoslistalle. Ja toki ilman radiota olemme pahalla hetkellä ilman kosketusta ulkomaailmaan ja ilman jonkinlaista kokkausmahdollisuutta aika pulassa suuren sähkökatkon aikaan.. Jos viikko pitäisi selvitä omillaan, niin alkaisi tehdä tiukkaa meidän varustautumisella.

Tärkeimpänä tahdon nostaa asialle kolme asiaa vielä.

  1. Mieti, mitä juuri SINUN perheesi tarvitsisi, jos kodin antimilla pitäisi pärjätä useampi päivä. Älä varastoi kaappiin sellaista, jota kukaan ei syö, vaan nimenomaan muutenkin teidän arkeen kuuluvia tuotteita. Tuotteita, joita käytetään ja ostetaan uusia, jotta kaapit eivät täyty pilaantuneilla tuotteilla. Huolehdi, että lääkkeitä; päivittäisiä sekä esim. kuumelääkkeitä olisi aina kaapissa valmiina. Ja taskulamppu, ämpäri tai muita suurempia astioita kannella, joditabletteja, tulitikkuja, kynttilä..
  2. Tätä aihetta nyt muutamia päiviä pohtineena pakko todeta, että oikeasti se valmistautuminen ei kamalia vaadi; aika pitkälti se kaikki tarvittava löytyy kotoa valmiiksi. Jopa meiltä reilu vuosi homemuuton jälkeen, jossa hävitettiin PALJON. Joten sanoisin, että minun silmin kotivara on asia, josta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Kannattaa käydä silti ne kaapit läpi ja tarkistaa löytyykö sieltä nyt mm. sitä ämpäriä, joka meiltä on mystisesti kadonnut.
  3. Kotivara ei ole varautumista seuraavaa maailmansotaa varten vaan myös pienempiä, todennäköisempiä poikkeustilanteita varten.

Pärjäisitkö sinä tai perheesi 72h omillasi? Entäpä kokonaisen viikon? Haastan kaikki jakamaan kokemuksia ja kuvia #kotivarahaaste ! 🙂

Linkit muiden postauksiin: 

Tsajut – Kotivara lapsiperheen arkea helpottamassa

Sarin puutarhat – Puutarhurin kotivara

Metsäläisten elämää – Kotivara arjen turvana

Puutarhahetki – Kotivara ja puutarha

Saaran lautasella – Katastrofi tai joku muu poikkeustila

Jovela – Kotivara

Oma Tupa ja tontti – Maalla pärjää

Mummon kirja – Elämän pitää sujua

Trio Miumau ja herra Nilsson

Harmaa Torppa – Selviäisitkö 72h ilman ulkopuolista apua?

Kohti laadukkaampaa elämää – Kotivara

Sorakukka

Pienenpieni farmi

Rakkautta ja maanantimia – kotivara omatoimista varautumista

Helecleaner – Kotivara kodinhoidossa

Ihme ituhippi – Kotivara

Ihana maatuska – Lapsiperheen kotivara kaupunkikodissa

It’s so mysigt-Kotivara poikkeustilanteessa

Korkeala

Riippumattomammaksi – Kesärannan töllin kotivara

Airot ulapalla – Kotivarasta ja sen vierestä

Kalastaja kuivalla maalla – Ruokakotivara

Vanha rouva Tuomela – Kotivara kehä kolmosen molemmin puolin

Artikkelikuva on Jovelan käsialaa. 

sairaudet allergia astma ruokavaliot
Kommentit (18)
  1. Tuskin pärjäisin kolmea päivää käymättä kaupassa. Vaikka meillä ei ole lapsia eikä allergiaa niin 72 tunniksi varautuminen olisi todellinen haaste.

    1. Elina //Vauhtihirmun elämää
      26.11.2019, 09:06

      Ei se ihan helpointa ole missään olosuhteissa 🙂 <3

  2. Jovelan Johanna
    17.11.2019, 13:02

    Allergioiden, erityisruokavalioiden ja lääkkeiden huomioiminen on niin todella tärkeää. Kiitos kun nostit asiaa esille juuri tästä vinkkelistä. Meillä on nykyaikana tapana turvautua ajatukseen, että kaikki pelaa ja yhteiskunta pelastaa, mutta eihän se niin ole käytännössä. Nuo lääkesaatavuusongelmat viimeisen vuoden aikana hyvänä esimerkkinä.

    Kyllä se retkikeitin olisi hyvä olla olemassa 🙂 Katsele vaikka sellaisia pieniä retkikeittimiä, jotka on pakattu pieneen salkkuun ja johon mahtuu kaasusäiliö (spray-maalipurkin kokoluokkaa) mukaan. Esimerkiksi https://www.biltema.fi/vapaa-aika/leirinta-retkeily-ja-ulkoilu/kaasukeittimet/kaasukeitin-22-kw-2000041896 Tuollaiset ovat nopeasti käyttövalmiita, edullisia, eivätkä vie paljon tilaa kaapissa. Sellainen on kätevä myös ihan virkistyskäytössä. Keitin kulkee mukana vaikka kesäiselle piknikille ja lattamallina ne ovat turvallisempia käyttää (lapsiperheessä ja ulkona), kuin pystymallit 🙂

    1. Elina //Vauhtihirmun elämää
      26.11.2019, 09:06

      Kiitos linkistä! Joulupukille on varovaisesti vihjailtu, että tähän talouteen voitaisiin retkikeitin vaikka ottaakin ihan varmuuden vuoksi..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *