Kuka ja mitä?

Hei!

Tervetuloa lukemaan kirjoituksia stressistä, itsetuntemuksesta, arjen hyvinvoinnista ja introversiosta. Olen peruskoulutukseltani käyttäytymistieteilijä ja loputtoman kiinnostunut elämän inhimillisistä kysymyksistä. Kirjani Stressitohtori – enemmän itsetuntemusta, vähemmän stressiä ilmestyi 2020.

Pitkittynyt stressi vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Tiedämme, että stressi edesauttaa useiden eri sairauksien puhkeamista ja pahentaa jo olemassa olevia. Ennustan, että tunnemme vasta jäävuoren huipun. Parasta kuitenkin on se, että stressiä voimme aina omilla toimillamme vähentää.

Stressiherkkyyteen ja stressin säätelyyn vaikuttavat useat eri tekijät, kuten lapsuuden kasvuympäristö ja synnynnäiset temperamenttipiirteet. Usealla meistä on myös kasvuympäristössä syntyneitä haitallisia ajattelu- ja toimintatapoja, jotka vaikuttavat aikuisena ihmissuhteisiin ja kuormittumiseen. Siksi stressin vähentämisessä ja mielekkään arjen rakentamisessa kaiken alku ja juuri on opetella tuntemaan itsensä. Kukaan muu ei elä sinun mielessäsi ja kehossasi, eikä kukaan muu voi tietää, kuka olet ja missä menee jaksamisesi rajat.

Kirjoitan blogiin jonkin verran myös introversiosta, sillä useat ympäristöt aina koulumaailmasta työelämään suosivat ekstrovertille luontaisia tapoja toimia. Tämä voi aiheuttaa kuormitusta, riittämättömyyden ja huonommuuden tunteita sekä itseluottamuksen rakoilua introverteille, joiden vahvuudet ja kyvyt eivät pääse samalla tavoin esille.

Suosittelen blogin seuraamista Facebook-sivuston kautta tai vaikka Blogit.fi -sivustolla: blogit-150x60.png

Voit kirjoittaa minulle sähköpostia osoitteeseen: stressitohtori@gmail.com

Sanna Leino