Kuka ja mitä?

Hei!

Tervetuloa lukemaan kirjoituksia stressistä, itsetuntemuksesta ja arjen hyvinvoinnista. Tammikuussa 2020 ilmestyneessä kirjassani Stressitohtori – enemmän itsetuntemusta, vähemmän stressiä, käsittelen samoja aiheita. Olen koulutukseltani käyttäytymistieteilijä ja loputtoman kiinnostunut elämän inhimillisistä kysymyksistä. Lisäksi rakastan kirjoittamista ja taidetta.

Pitkittyneellä stressillä on vaikutuksia niin kehon kuin mielen terveyteen. Tiedämme, että stressi edesauttaa useiden eri sairauksien puhkeamista ja pahentaa jo olemassa olevia. Ennustan, että tunnemme vasta jäävuoren huipun. Parasta kuitenkin on se, että stressiä voimme aina omilla toimillamme vähentää.

Stressiherkkyyteen ja stressin säätelyyn vaikuttavat useat eri tekijät, kuten lapsuuden kasvuympäristö ja synnynnäiset temperamenttipiirteet. Siksi stressin vähentämisessä ja mielekkään arjen rakentamisessa kaiken alku ja juuri on opetella tuntemaan itsensä. Kukaan muu ei elä sinun mielessäsi ja kehossasi, eikä kukaan muu voi tietää, missä menee jaksamisesi rajat.

Usealla meistä on myös haitallisia uskomuksia, jotka vaikuttavat lähes automaattisesti ajatteluumme, toimintatapoihimme, ihmissuhteisiimme ja kuormittumiseemme. Näitä haitallisia skeemoja, joista käytetään myös nimitystä tunnelukot, voi ja kannattaa työstää stressin vähentämiseksi.

Yhtä lailla tutustumalla vahvuuksiisi ja linjaamalla itsellesi tärkeät ja merkitykselliset asiat, voit tehdä elämässäsi omannäköisiä valintoja ja kokea iloa ja mielenrauhaa.

Sanna Leino

Kirjoitan blogiin epäsäännöllisesti, joten suosittelen sen seuraamista Facebook-sivuston kautta.

Voit kirjoittaa minulle sähköpostia osoitteeseen: stressitohtori@gmail.com