Mitä tekemistä suolistolla on mielialan kanssa?
Jo kauan on tiedetty, että esimerkiksi stressi vaikuttaa suoliston kuntoon. Mutta vaikutuksesta toiseen suuntaan, suolistosta aivoihin, on alettu saamaan tietoa vasta hiljattain. Viime vuosina tutkimuksissa on saatu selville, että suoliston kunnolla voi olla vaikutusta mielialaan. Suoliston epätasapainotila voi siis vaikuttaa siihen, että mieliala viistää maata.
Mistä suoliston huono kunto johtuu?
Suoliston huono kunto voi johtua useasta eri tekijästä ja todennäköisesti se onkin usean eri tekijän summa. Alla yleisimpiä suolen limakalvoa vaurioittavia tekijöitä:
- runsas antibioottien käyttö
- liiallinen stressi
- runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö
- tupakka ja alkoholi
- ruoka-aineallergiat
Suoliston limakalvon huono kunto voi johtaa siihen, että suolistosta “vuotaa” elimistöön sellaisia suurimolekyylisiä aineita, joita sinne ei pitäisi päästä. Huonossa kunnossa oleva suolisto tai “vuotava suoli” voi aiheuttaa mielialan muutosten lisäksi muun muassa ihottumaa, aknea, erilaisia yliherkkyyksiä ja allergioita, nivelkipuja ja niveltulehduksia, ummetusta ja ripulointia. Huonokuntoisesta suolesta ravintoaineet eivät pääse myöskään imeytymään kunnolla.
Mitä voit tehdä suoliston kunnon hyväksi?
Joskus suoliston tilanne voi olla sen verran vaikea, että tarvitset avuksi ammattilaisen, joka on erikoistunut suoliston hyvinvointiin liittyviin tekijöihin. Myös erilaisten suolistosairauksien poissulkeminen lääkärin avulla saattaa olla tarpeen. Alla joitain keinoja, joilla voit avittaa suolistosi hyvinvointia:
- Vähennä sokerin syöntiä.
- Toisille FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa kipuja ja ärtyvää suolta.
- Jos huomaat, että saat selvästi oireita jostain ruoka-aineesta, poista se vähäksi aikaa ruokavaliosta.
- Suolistolle voi tehdä hyvää kuureina otettavat probiootit eli maitohappobakteerit. Vielä ei tiedetä, mitkä kaikki bakteerikannat vaikuttavat mitenkin, eikä maitohappobakteerien syöminen jatkuvasti ole välttämättä hyväksi.
- Kun suolisto on huonossa kunnossa, se ei ehkä sillä hetkellä kestä esim. raakoja juureksia ja kasviksia tai palkokasveja. Kasvisten kypsentäminen voi auttaa. Hyvin herkkää suolistoa pähkinät, siemenet ja pavut voivat ärsyttää niin, että ne on jätettävä kokonaan pois.
- Suolisto tykkää liikunnasta. Lisää liikettä arkeesi vaikka hyötyliikunnan avulla, jos et ole aiemmin juuri liikkunut. Hyviä bakteereja löytyy myös luonnosta, joten liikkuminen luonnossa on suoliston mieleen.
- Teet sitten mitä tahansa ruoka- tai elintapamuutoksia, niiden suolistolle edulliset vaikutuksia saa tehokkaasi kumottua stressaamalla. Pyri vähentämään kiirehtimistä, suorittamista ja stressaamista mahdollisimman paljon, niin suolistosi kiittää.
Vaikka tutkimussarkaa on vielä paljon suoliston vaikutuksesta mielialaan, yhden asian uskallan sanoa varmasti: Kun hoidat suolistoasi, hoidat samalla mieltäsi.
Lopuksi vielä neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlssonin tulevaisuuden veikkaus:
Villeimmät arvaukset ovat, että tulevina vuosina tai vuosikymmeninä tiettyjä psykiatrisia häiriöitä, vaikka ahdistuneisuushäiriötä ja masennusta, voitaisiin hoitaa muokkaamalla suolen mikrobistoa. Jos ihan villiksi heittäytyy, niin ulosteensiirtojahan käytetään joissakin sairauksissa jo nyt, jossa siirretään tietynlaista bakteerikantaa potilaan suolistoon.
Kuva: Brandon Wilson