Seistemän ajatusta läheisyydestä, seksuaalisudesta ja seksistä
Olin tiistaina sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen suunnatun Perhesuhdekeskuksen järjestämällä luennolla teemasta “läheisyys, seksuaalisuus ja seksi”. Tässä seitsemän ajatusta, jotka sain tuolta Tiia Forsströmin pitämältä luennolta sekä sen herättämistä pohdinnoista ja oivalluksista.
Seksuaalisuutesi on sinun omasi. Voit jakaa sen tai olla jakamatta. Se on sinun käsissäsi. Joka kerta ja aina. Tahdon nyt myös tarkentaa, että seksuaalisuus ei pidä sisällään vain esimerkiksi seksuaalista suuntautumista ja eroottisuutta vaan myös sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja -roolit, nautinnon, intiimiyden sekä suvunjatkamisen. Se ei myöskään ilmesty ja muovaudu sinussa vasta teini-iässä vaan on keskeinen osa ihmisenä olemista läpi koko elämäsi, aina lapsuudesta asti.
Kumppanisi ei aina tykkää aina samasta. Se mitä kaipaamme, mistä nautimme tai miten toimimme vaihtelee tilanteen mukaan sekä luultavasti muuttuu elämän aikana. Näin ollen kumppanisi voi kaivata toisenlaista kosketusta tai läheisyyttä kuin ennen. Hän saattaa nauttia tai haaveilla uusista asioista. Et voi tietää. Ellet kysy, kommunikoi. Muutos ei myöskään ole loukkaus sinua kohtaan. Se on vain muutosta. Ja myös sinulla on samalla lailla oikeus muuttua.
Olet itse vastuussa omasta nautinnostasi. Toki syntyäkseen se vaatii esimerkiksi turvallisuutta, jonka luotte yhdessä. Koska seksuaalisuutesi on kuitenkin sinun omasi ja tuppaa vielä muuttumaankin, niin et voi vain olettaa toisen lukevan sinua kuin avointa kirjaa. Sinun tulee kertoa hänelle. Kertoa tai näyttää mistä pidät ja mistä et sekä omat toiveesi. Kysyttäessä, mutta miksei muutenkin. Vain niin hän voi tietää missä oikeasti mennään.
Homoseksuaalisuuteenkin saa kuulua seksi. Ja sama koskee myös muita seksualivähemmistöjä. Joskus me kyseisiin vähemmistöihin kuuluvat, saatamme yhteisönä varoa aiheesta puhumista. Ainakaan liian julkisesti. Sillä siitähän meidän odotetaan puhuvan. Vain ja ainoastaan. Olemme niin kauan seuranneet, kunka kaikki muu, kuten toisenlainen läheisyys, tunteet ja kumppanuus, helposti vain sivuutetaan tai unohdetaan. Kuinka meidän oletetaan ajattelevan ja kaipaavan vain seksiä. Niinpä saatamme varoa sitä aiheena, jottemme vain ruokkisi noita harhakäsityksiä. Mutta kuitenkin, mekin, niin kuin esimerkiksi heterotkin, olemme seksuaalisia olentoja. Meillä saa olla halua seksiin, aivan niin kuin heteroillakin. Meillä tulee olla oikeus puhua siitä, aivan niin kuin heteroillakin, ilman, että se nähdään ainoana asiana meissä tai seksuaalisuudessamme.
Katsotaan mitä ja miten puhutaan. Sanoilla on voimaa. Siitä olen kirjoittanut ennenkin muun muassa täällä ja täällä. On siis hyvä miettiä miten puhumme esimerkiksi lapsille ja nuorille heidän kehoistaan tai seksistä; toteammeko vaikka, ettei genitaaleihin tule koskea, sillä ne ovat likaisia tai puhummeko pelkästään seksin vaaroista. Voi olla, että sellaisen jälkeen ei kannata, ehkä kamalasti ihmetellä mikäli itseään kunnioittavan ja rakastavan sekä asioista nauttivan ja avoimen seksuaalisuuden muodostumisessa on omia haasteitaan. Sanavalinnat ja puheen tavat vaikuttavat myös aikuisiin. Esimerkiksi esileikistä puhuminen luo kuvaa siitä, että vain tietynlainen toiminta lasketaan seksiksi ja kaikki muu on, no, jotain muuta. Mutta entä he, jotka nauttivat myös tai vain niistä asioista, jotka laskemme määritelmissämme usein esileikiksi? Määritelläänhän seksi kuitenkin toiminnaksi, jota tuottaa seksuaalista nautintoa.
Lupa nauttia kehosta ja kehosta huolimatta. Meillä jokaisella voi olla syystä tai toisesta haastavia tunteita kehommen suhteen. Nämä tunteet voivat vaikuttaa muun muassa siihen millaiselta toisen läheisyydessä oleminen, kosketus tai vähäpukeisuus tuntuvat. Meillä on kuitenkin silloinkin oikeus nauttia, niin siitä kehostamme kuin asioista kehostamme huolimatta. Nauttia omasta kehosta vaikkei kokisi sitä täydelliseksi tai edes joiltain osin siedettäväksi. Ja kaikesta muusta vaikkei pystyisi kehostaan nauttimaankaan.
Päivitä tietojasi. Vaikka kuinka uskoisit tietäväsi kaiken läheisyydestä, seksuaalisuudesta ja seksistä, niin kannattaa lähteä päivittämään tietojaan. Omatoimisesti tai ammattilaisen kanssa. Uskallan luvata, että löydät jotain uutta tai ajan saatossa mielestäsi unohtunutta. Minäkin luulin tietäväni paljon, mutta sain niin paljon tietoa, ajatuksia ja oivalluksia, että tiedän palaavani tuon luennon äärelle vielä monta kertaa uudelleen.