Rakastetun katse on ravinto ja lepo
“‘Me rakastamme, sillä hän on ensin rakastanut meitä’ – siis sillä Jumalan ensi rakkaudella mekin rakastamme toisia, ja itseämmekin. Ei meissä ole muuta rakkautta, ei muuta todellista elinvoimaa.” Anna-Maija Raittila sanoittaa rakkautta siihen tapaan kuin minäkin sen käsitän. Hän puhuu mistä tahansa rakkaudesta, mutta ajatus sisältää myös eroottisen ja romanttisen rakkauden.
Kävin treffeillä, ihan hauskoilla tällä kertaa. Mies kysyi minun romanttisuuden tasostani. Minä tietysti halusin määritellä ensin, mitä romanttisuudella tarkoitetaan. Sillä kyllä minä olen, tai ainakin haluan olla romanttinen, jos sillä tarkoitetaan kyynisen ja nihilistisen asennoitumisen vastakohtaa. Sen sijaan en ole ollenkaan romanttinen, jos romanttisuus on jotain konventionaalisia tapoja tai käytänteitä. En ole sillä tavalla romanttinen, että minun täytyisi rakastaa miestä, jonka kanssa menen sänkyyn. (Sitä mies yritti kysyä.) Mutta olen sillä tavalla romanttinen, että uskon rakkauteen. Uskon, että rakkaus on jotain, jota emme kykene tyhjentävästi selittämäään. Uskon rakkauteen; sen ylimaalliseen voimaan ja siihen ylimaallisena voimana.
Ajattelen, että rakkaus on lahja ja että rakkauteen suhtautuminen ihmeenä on ainoa kantava tapa mieltää se. Rakkaus ei ole itsestäänselvyys eikä koskaan ansaittua. Se on jotain yllättävää, kaunista ja kallisarvoista. Kukaan ihminen ei ansaitse toista enempää tulla rakastetuksi, mutta niin kuin kaikki asiat tässä maailmassa, myös rakkaus on epäreilusti jakautunutta. Se, että saa ja osaa rakastaa on ihmisen tärkein ominaisuus. Sitä, että kaksi ihmistä rakastaa samaan aikaan toisiaan ja haluaa elää toinen toistansa kunnioittaen on ihme. Lahja ja ihme. Rakastavan katseen kohteena oleminen on perustarve, yhtä tärkeä kuin ravinto ja lepo. Rakastetun katse on ravinto ja lepo.