Muuttovinkkejä vauva-arjen keskeltä
Muutimme juuri vauvaperheenä uuteen asuntoomme. Sitä ennen olemme muuttaneet pariskuntana muutaman kerran. Muutoissa on sattunut yhtä ja toista yllättävää. Monille sattumuksille on ollut helppo nauraa jälkikäteen ja niistä on tullut muuttoporukkoja yhdistäneitä hauskoja kokemuksia.
1) Hankkiudu turhasta tavarasta eroon jo silloin, kun alat etsiä uutta asuntoa
Helpointa on muuttaa, kun ei vie uuteen asuntoon paljon turhaa ja vanhaa tavaraa. Kun aloittaa kaappien läpikäymisen jo siinä vaiheessa, kun on aloittanut uuden asunnon etsimisen, ei tarvi viedä turhaa tavaraa uuteen kotiin.
Kaikista yrityksistä huolimatta tässäkin muutossa löytyi ehkä liikaa ns. mysteeri- ja muistolaatikoita. Käymme niitä todennäköisesti läpi seuraavien kevät- ja syksysiivojemme ohessa.
2) Varaa pakkaamiseen riittävästi aikaa ja tee se loppuun ennen muuttopäivää
Olemme kuulleet kauhutarinoita olen kuullut muutoista, joissa muuttoapu on joutunut auttamaan puoleen yöhön asti perhettä pakkaamisessa ja muuttamisessa muuttopäivänä. Totesimme, ettei se sovi meille. Aloitimme pakkaamisen heti, kun saimme lyötyä muuttopäivän lukkoon ja teimme sitä vähitellen samalla järjestäen tavaroita.
Kun suunnittelimme viimeistä muuttoa, oletimme että vauvan takia pakkaamiseen käytettävä aika olisi tuplattava. Harhaluulo! Aika oli triplattava. Yö ennen muuttoa venähti aika pitkäksi pakatessa tavaroita vauvan nukkuessa. Onneksi tämä muutto osui mieheni kesälomaan, muuten olisimme olleet pulassa. Toisaalta jouduimme muuton takia skippaamaan isommat kesälomareissut.
3) Valitse muuttopäivä harkiten
Muuttopäivä on joskus päätettävä, koska ilman sitä on vaikea järjestellä montakaan muuttoon liittyvää paperiasiaa tai rekrytoida muuttoapuporukkaa. Täydellistä muuttopäivää on vaikea löytää, mutta se on vain joskus tehtävä.
Elämä saattaa silti yllättää. Olimme suunnitelleet yhtä muuttoa ja sopineet kaikki järjestelyt, kun saimme tietääkin, että katuliikenne tullaan katkaisemaan kotikadultamme kokonaan muuttopäivänämme kahden suurvaltajohtajan tapaamisen takia. Meidän ei auttanut sitten tehdä muuta, kuin muuttaa muuttopäivä sellaiseksi, jolloin kadut olivat auki.
4) Rekrytoi hyvä muuttoporukka
Hyvän muuttoporukan koko on kokemuksemme mukaan noin 5-8 kantokykyistä ihmistä. Sen lisäksi voi olla myös muuta apuporukkaa. Hyviä tehtäviä ovat esimerkiksi apuorganisaattori, lastenvahti (joka vie lapsen muuton ajaksi retkelle) ja muuttoauton kuljettaja. Tärkeää on se, että muuttoporukan kanssa homma hoituu jouhevasti ja mukavasti.
Yhdessä muutossa meillä oli ehkä liian iso muuttoporukka. Siitä seurasi se, että osalla muuttoporukasta ei ollut riittävästi tekemistä. Toisaalta saimme puolet muuttolaatikoista purettua jo muuton aikana.
5) Tarkasti mitattu ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Hyvällä muuttopäivän suunnittelulla säästää paljon omaa ja muiden aikaa ja hermoja. Mikäli mahdollista, on hyvä selvittää, mahtuvatko vanhat tai uuteen asuntoon tilattavat huonekalut sisään ovesta ja minne ne voi sijoittaa uudessa asunnossa. Mittoja ottaessa on tärkeä huomioida myös kulkureitit ja pistorasioiden sijainnit. Uudesta asunnosta voi tehdä jopa pohjapiirrustuksen kalustettuna. Tämän suunnittelun ansiosta huonekalut voi viedä muutossa suoraan oikeille paikoilleen. Asunnon lisäksi on hyvä selvittää etukäteen muuttoauton reitit ja parkkipaikat.
Tilasimme yhden muuton jälkeen huonekaluja, joita kuljetusliikkeen työntekijät eivät saaneet mahtumaan meille sisälle asti. Saimme huonekalut kuitenkin juuri ja juuri sisään repimällä ensin kaikki pakkausmateriaalit huonekalujen päältä.
Toisessa muutossa sama oli vähällä tapahtua muutto-auton kanssa. Olimme pinoneet kaikki muuttolaatikot sisäpihalle kuljetusta varten. Haasteeksi muodostui saada pakettiauto ahtaasta porttikongista sisään. Autolle jäi sisään ajettaessa muutama sentti kummallekin puolelle ylimääräistä tilaa. Säästyimme naarmuilta, mutta jännää oli kaikilla.
6) Merkitse muuttolaatikkoihin sisältö, mahdollinen sijoituspaikka ja jos se on särkyvää
Muuttolaatikoista tulee väistämättä kasoja, jonne katoaa tavaraa. Kun merkinnät ovat selkeitä laatikoissa, helpottaa se tavaran löytymistä huomattavasti muuton jälkeen. Särkyvän tavaran merkitseminen vähentää tavaran rikkoutumista muutossa.
7) Varaudu siihen, että kaikkea ei voi koskaan ennakoida, mutta kaikesta selviää
Tässä muutossa meidät yllätti erittäin huono sää. Onneksi meiltä oli jäänyt lähes kokonainen aaltopahvirulla käyttämättä. Siispä suojasimme uuden kotimme kulkureitit sillä ja vältyimme kohtuuttomalta siivoamiselta uudessa asunnossa muuton jälkeen.
t. Sini Saavalainen, pappi, sosionomi, vaimo ja puolivuotiaan vauvan äiti
P.S. Mitä vauvamme teki muuton aikana? Vietti aikaa kummiensa kanssa ja tuli tavaroiden roudaamisen jälkeen uuteen kotiinsa hämmentyneenä. Pitkiin vaunulenkkeihin tottuneen vauvan näkökulmasta vaikutti siltä, että kaikki tutut tavarat olivat siirtyneet päivälenkin aikana uuteen paikkaan. Ehkä muuton todellisuus alkoikin valjeta hänelle vasta nyt muuton jälkeen.