Miksi ikinä valitsin sinut?
Moni meistä astuu parisuhteeseen aavistamatta, miten suhde tulee itseä haastamaan. Samalla kun parisuhde on kahden ihmisen yhdensuuntainen matka, se on iso retki itseen. Monia helpottaa tieto siitä, että hyvät ja pahat vaiheet kuuluvat elämään ja ovat osa suhteen väistämätöntä kasvutarinaa. Ihmisenä kasvamista ja parisuhteen syvenemistä ei tapahdu ilman kriisejä.
Parisuhde koostuu tunnistettavista vaiheista, joista jokaisella on tarkoitus. Vaikka ne ovat ennustettavissa, kaari ei ole kaikilla pareilla identtinen.
Hyvät ja pahat vaiheet kuuluvat elämään ja ovat osa suhteen väistämätöntä kasvutarinaa.
Puolesta vuodesta kahteen vuoteen kestävän symbioosivaiheen tarkoitus on sovittaa pari toisiinsa. Vaiheen aikana rakastunut siirtää kumppaniin omia unelmiaan, siksi kuva toisesta ei ole rehellinen.
Huumaa seuraa usein erilaisuuteen havahtuminen: puoliso ei ole lainkaan sellainen, joksi hänet kuvittelin. Juuri ne piirteet ja tavat alkavat ärsyttää, jotka herättivät ensihetkillä ihastusta. Moni hakee itselleen sopivaa vastakappaletta. Tarmoa uhkuvaa energiapakkausta voi alkaa ärsyttää taiteellisen kumppanin hetkeen pysähtymisen taito kun arjen aikataulut pitäisi saada sopimaan yksiin. Suhteesta tulee realistisempi. Tilanteen selvittäminen tarkoittaa usein valtataistelua, riitelyä ja mököttämistä.
Tämä saattaa johtaa ristiriitaiseen vetäytymisvaiheeseen. Etusijalla ovat omat tarpeet ja revanssin hakeminen. Kumpikaan ei kerro itsestään yhtä avoimesti kuin ennen. Molemmat kokevat, että toinen tuottaa itselle vain pahaa mieltä. Tässä vaiheessa suhteen kasvu tapahtuu vastoinkäymisten sietämisen, asioiden selvittämisen ja anteeksiantamisen opettelemisen kautta. Vaikeuksien selättämiseen saatetaan tarvita myös ulkopuolista apua.
Ristiriitojen ratkomisen avulla puolisot alkavat vähitellen lähentyä toisiaan. Tavoitteena on tasaveroinen kumppanuus. Moni kertoo löytäneensä tutun puolison kanssa sovinnon jälkeen syvemmän rakkauden kuin alussa. Mikä vapauttava tieto!
Suhteen kasvu tapahtuu vastoinkäymisten sietämisen, asioiden selvittämisen ja anteeksiantamisen opettelemisen kautta.
Parisuhde on ennen muuta tunnesuhde. Jotta se pysyisi lämpöisenä, tutkimusten mukaan tarvitaan kahdenkeskistä aikaa 10,5 tuntia joka viikko. Jokainen parisuhdetta rakentava joutuu pohtimaan, kuinka paljon antaa aikaa työlle, harrastuksille, ystäville tai kuntoilulle.
Onneksi suhteen kaikissa vaiheissa on useimmiten myös hyviä aikoja. Niiden aikana kannattaa kerätä hyvää pääomaa varastoon, jonka avulla vaikeampien vaiheiden ylittäminen onnistuu. Seksi, puhuminen ja kuunteleminen ovat parisuhteen liimaa, siksi juuri niitä kannattaa kiireisinäkin aikoina vaalia.