Loukkauksen jälkeen luottavaiseksi, miten?
Millä ihmeen keinoilla välttää rakastavaisten sydänten kohmettuminen ja se, että molemmat piiloutuvat suhteen tuottamaa kipua suojamuurin taakse? Siinä vaiheessa, kun erimielisyyksien sopiminen on vaikeaa ja pistävät sanat tarkoituksellisia, apua tarvitaan pikaisesti. Loukattu mieli alkaa nimittäin suojautumisen sivutuotteena suoltaa kriittisiä ja toista halveksuvia ajatuksia.
Kuuntelutaidosta on riidassa suurta hyötyä, koska molempien kokemukset ovat yhtä varteenotettavia.
Mitä varhemmin loukkauksia päästään käsittelemään, sitä helpompi ne on selvittää. Vähän kuin puurokattilan kanssa: mitä nopeammin sen puhdistaa, sitä vähemmällä vaivalla lian saa irti. Kuivumaan päässyt kattila vaatii huomattavasti pidemmän liotuksen ja rapsutuksen.
Vaikeasta aiheesta keskusteleminen olisi syytä aloittaa pehmeästi omista ajatuksista ja tunteista kertomalla, ei toista syyttämällä. Kuuntelutaidosta on riidassa suurta hyötyä, koska molempien kokemukset ovat yhtä varteenotettavia. Loukkaantumista käsiteltäessä ei kannata käyttää aikaa siitä riitelemiseen, kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä.
Sillan rakentamista helpottaa, jos muistaa tunnekuohultaan antaa toiselle mahdollisuuden vääryyden korjaamiseen. ”En anna sinulle ikinä enää anteeksi” on helppo tokaista, mutta jälkien siivoaminen vie aikaa. Rakentavampi lause “loukkasit minua ja toivoisin, että pyytäisit anteeksi” antaa molemmille mahdollisuuden tilanteen korjaamiseen.
Pettymysten kerääminen isoon nippuun hankaloittaa sovinnon tekemistä.
Jotta riita vaihtuisi puolustussodasta ongelmanratkaisuun, molempien tulisi ottaa vastuu sopimisesta. Pettymysten kerääminen isoon nippuun hankaloittaa sovinnon tekemistä, siksi mieltä painavista asioista kannattaa kertoa toiselle mahdollisimman pian. Aina se ei ole helppoa, jos niiden kanssa ei ole tullut ennenkään kuulluksi.
On hyvä muistaa, että sovinto ei ole yhtä kuin samaa mieltä oleminen. Se tarkoittaa pikemminkin sitä, että molempien kokemus ja tunteet ovat tasavertaisesti oikeutettuja. Hyvässä parisuhteessa voidaan olla reilusti eri mieltä.
Toista kunnioittavan, reilun rakkauden on havaittu lähentävän riidan jälkeen puolisoita toisiinsa.
Keskinäinen ystävyys, läheisyys ja me-hengen vaaliminen ovat tehokkaita vastalääkkeitä loukkaantumisten kertymiselle. Tunnetason läheisyys helpottaa merkittävästi riidoissa saatujen haavojen korjaamista. Siksi hyvään tunnesuhteeseen kannattaa satsata päivittäin pieniä kauniita sanoja ja tekoja viljelemällä.
Koska loukkaukset nakertavat kumppanusten välistä luottamussuhdetta, sen takaisin rakentumiseen tarvitaan aikaa ja arvostusta. Toista kunnioittavan, reilun rakkauden on havaittu lähentävän riidan jälkeen puolisoita toisiinsa. Luottamus on sanoja enemmän tekoja, jotka ovat kytköksissä omaan henkilöhistoriaan ja itsetuntemukseen. Siihen, joka tuntee oman tarinansa ja arvostaa sitä, on helpompi luottaa. Silloin loukkaantumisten ratkominenkin on helpommin mahdollista.
Terveisin, Hanna Ranssi-Matikainen