Benefit of the doubt
Kun työkaverit palaavat naureskellen lounaalta, johon sinua ei pyydetty mukaan, ajatteletko heidän välttelevän sinua? Kun Toyota Yaris kiilaa eteesi moottoritiellä, tiedätkö kuskin olevan toisista piittaamaton mulkku? Kun kävelet nuorisoporukan ohi ja kuulet takaasi naurua, pohditko heidän nauravan sinulle? Kun puoliso on taas lähtenyt aamulla töihin petaamatta sänkyä – vaikka asiasta on puhuttu noin miljoona kertaa – onko se mielestäsi tarkoituksenhakuista vittuilua?
Joskus tulee vajottua kuplaan, jossa alkaa nähdä muiden teoissa ilkeyttä itseä kohtaan. Kiusaa, pahansuopaisuutta, törkeää piittaamattomuutta. Varoitusvalon ja hälytyskellon pitäisi alkaa soida, kun kokee vain ja ainoastaan väärinkohtelua. Etenkin, jos ajautuu siihen tilaan, että oma puoliso tuntuu hengittävän vain ärsyttääkseen. Tuntuuko, että toinen on piittaamaton koko ajan tahallaan ja tekee kaiken vain kiusallaan? Kiusanhenki taitaa silloin istua jonkun toisen olkapäällä kuin puolison.
Kun ympärillä näkee vain ilkeyttä, ota käyttöön benefit of the doubt. Oxford dictionary määrittelee benefit of the doubt -periaatteen tilanteeksi, jossa ihmistä uskotaan, vaikka ei voida olla varmoja puhuuko hän totta. Silloin ihmistä halutaan uskoa, halutaan luottaa, halutaan pitää hyvästä kiinni. Jos tuntuu, että kaikki vain kiusaavat, se ei todennäköisesti ole totta. Ihmiset tekevät paljon asioita vahingossa, ajattelemattomuuttaan ja huomaamattaan. Eivät tarkoittaen pahaa, tarkoituksellisesti ja ilkeyttään. Kun ympäröivä maailma alkaa näyttää pelkästään pahalta, tee töitä sen eteen, että näkisit hyvää. Sitä on paljon.
Jos puoliso ei koskaan saa armoa benefit of the doubt -periaatteen mukaisesti, ollaan pian koston kierteessä. Silloin molemmat todella tekevät pahaa ja tarkoituksella, ilkeyttään ja vittuillakseen. Pian ollaan pisteessä, jossa hyvän löytäminen toisesta – tai itsestä – ei ole enää helppoa.
Muista myös antaa itsellesi benefit of the doubt. Jos näet jossain peikon ja epäilet, onko se todellinen – kysy. Ehdota itse töissä lounaalle lähtöä. Kysy puolisolta, jättääkö hän tiskikoneen tyhjentämättä ilkeyttään. Nuorisoporukka tuskin huomasi, että edes ohitit heidät. Ja se Toytoa Yariksen kuski – no, se ehkä oikeasti oli mulkku.