Lakanoiden välissä transihminen

sanky_1.jpg

Viime viikolla pohdiskelin sitä voiko kukaan todellisuudessa tietää etukäteen kuinka toista ihmistä tulisi koskettaa. Ajatus oli herännyt ihmisten pohdiskellessa, etteivät tiedä kuinka kuuluisi koskettaa transihmistä, joka ei ole käynyt sukuelinkirurgiassa. Lopuksi lupasin valoittavani tänään asioita, joita transihmisen kumppanin voi toki olla mukava tietää, vaikka kumppanin toiveista olemmekin aluksi ihan kaikki pihalla sukupuoli-identiteetistä ja sen ilmaisusta riippumatta.

Jälleen tässäkin pätee sama asia, jonka olen saanut niin monet kerrat huomata erilaisten vähemmistöjen ja erityisryhmien parissa työskennellessäni; vähemmistöjen ja erityisryhmien tarpeita kuuntelemisesta hyötyy lopulta meistä suurin osa. Voit siis löytää tekstistä ajatuksia ja hyödyllisiä näkökulmia vaikkei transihminen kumppanina tuntuisikaan sinua juuri nyt koskettavalta näkökulmalta.

Heti alkuun on viisasta avata, että transihminen on yleiskäsite, jolla usein kuvataan kaikkia, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu joskus tai aina eroaa odotuksista sille sukupuolelle, johon heidät syntymähetkellä määriteltiin. Transihmisiin kuuluvat transvestiitit, transgenderit ja transsukupuoliset. Cis-ihmisillä puolestaan tarkoitetaan miestä tai naista, joka ei ole transihminen, intersukupuolinen tai muunsukupuolinen ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin omalle synnynnäiselle sukupuolelleen ominaisesti, eli on sukupuolienemmistöä. (Lisätietoa termistöstä löydät täältä) Lisäksi on hyvä avata, että kaikki transihmiset eivät koe tarvetta hoitoihin tai kehollisiin korjauksiin. Tilanteet ovat tapauskohtauksia. Esimerkiksi kaikki eivät koe tarvetta, eivät halua tai syystä tai toisesta pysty menemään genitaalikirurgiaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää, ettei yleistä tai oleta mitään. Jokainen ihminen on yksilö, joten mitään yleispätevää ohjetta ei voi sanoa. Ei sen enempää transihmisiin kuin cis-ihmisiinkään liittyen.

Kehodysforiaa ja oikein sukupuolittamista

Osa transihmisistä voi kokea kehodysforiaa. Omaan kehoon liittyvät asiat tai sen tietyt osat saattavat herättää vahvoja negatiivisia tunnereaktioita. Oman kehon tai sen joidenkin osien näyttäminen kumppanille tai niiden koskettaminen voi tuntua pahalta tai mahdottomalta. Kumppanin tulee kunnioittaa näitä kokemuksia. Kenenkään ei pidä joutua tekemään seksissä asioita, jotka eivät tunnu hyvältä. Seksistä voi kuitenkin nauttia vaikkei oma keho vastaisi omaa kokemustaan. Kumppania voi myös tukea ja vahvistaa sukupuolittamalla oikein. Kohtaamalla ja kohtelemalla niin kuin toinen toivoo tulevansa kohdatuksi.

Kommunikointia ja oikeita sanoja

Kuten viime viikollakin kirjoitin, niin kommunikaatiolla on tärkeä rooli niin yhteisen tahtotilan kuin hyvän olon varmistamisessa. Sen avullla voimme löytää esimerkiksi oikeat sanat. Sillä on nimittäin suuri merkitys miten asioista puhumme. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi ruumiinosien ulkonäkö ei määrittele sitä mihin niitä haluaa käyttää tai miksi niitä kutsutaan. On hyvä keskustella siitä mitä nimitystä toivoo omista ruumiinosista tai esimerkiksi niiden eri tavoin hyväilystä käytettävän. Oleellista on, että kehostaan voi puhua haluamallaan tavalla. Oikeilla termeillä tuemme toista ja takaamme turvallisemman ja paremman kokemuksen. Sama oikeus tähän termien määrittelyyn on meillä kaikilla. Myös cis-sukupuolinen voi haluta määritellä kehonosiaan kutsuttavan juuri tietyllä tavalla.

Monenlaista tapaa koskettaa

Ihmisen ruumiinosat eivät määrittele sanojen lisäksi myöskään kosketusta. Ihmisen kehoa ja sen eri osia osia voi kosketella monin eri tavoin. Niiden muoto ei määrittele liikettä. Vain suostumus ja luovuus ovat rajoina. Oikein koskettaminen voi vahvistaa myös toisen sukupuolikokemusta ja osoittaa, että tulee sukupuolitetuksi oikein. Kosketusten moninaisuudestakin voi hyötyä meistä jokainen, olipa trans tai ei.

Korjaushoitojen vaikutuksia ja vaikuttamattomuutta

Mahdolliset korjaushoidot saattavat vaikuttaa joihinkin asioihin seksuaalisuuden ja seksin saralla, tai olla vaikuttamatta. Hormonihoito voi vaikuttaa libidoon, tai olla vaikuttamatta. Se saattaa herkistää joitain kehonosia enemmän. Se saattaa muuttaa genitaalien ulkonäköä tai ominaisuuksia, kuten sitä miten genitaalit regoivat kiihottuessa. Muutokset voivat olla pieniä tai suuria. Ne voivat olla sellaisia, jotka eivät vaikuta seksin harrastamiseet ja ne voivat olla sellaisia, joita on hyvä huomioida jotenkin seksiä harrastaessa. Muutokset ovat kuitenkin aina sen verran yksilöllisiä, että kannattaa kuunnella kumppania siitä onko jotain, mitä tulisi tiedostaa. Samoin erilaisten kirurgisten operaatioiden jälkeen muutokset vaihtelevat yksilöllisesti. Rintakehäkirurgia saattaa vaikuttaa tuntoherkkyyteen tilapäisesti tai pidempiaikaisesti. Genitaalikirurgian vaikutukset vaihtelevat, mutta monille esimerkiksi orgasmin saaminen on yhä täysin mahdollista myös kirurgian jälkeen. Osalle sukuelinkirurgia, monen muun mahdollisen korjaushoidon tavoin, vahvistaa mahdollisuutta nauttia seksistä enemmän, sillä keho vastaa paremmin omaa kokemusta.

Kaiken keskiössä

Kaiken keskiössä on siis kunnioitus. Ihmiselle annetaan oikeus itsemäärittelyyn ja määrittelemättömyyteen. Hänet sukupuolitetaan oikein ja kohdataan sekä kohdellaan sen mukaisesti. Kunnioitetaan hänen ja omia rajoja. Ei yhtään hullummat lähtökohdat meidän jokaisen sänkypuuhiin.

Lähteenä

Tekstiä tehdessä olen nojannut Setan, Transtukipisteen, SINUIKSI- tuki- ja neuvontalaplveluiden, Transtukiverkoston sekä Hiv-tukikeskuksen tuottama opaaseen “Seksi ja trans”. Opas on tarkoitettu niin transihmisille kuin transihmisten kanssa seksiä harrastaville. Oppaassa on paljon pohdintaa ja tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista laajemminkin, joten siiitä voi hyötyä jokainen. Mikäli seksuaalisuuden moninaisuus tai suora ja rehellinen kuvaus, tekstinä tai kuvina, herättää helposti negatiivisia tunteita voi kuitenkin olla viisasta lukiessa ohittaa itselle vaikeat teemat, tai tarvittaessa koko vihkonen. Mutta yleisesti ottaen suosittelen selailua lämpimästi, erityisesti aiheesta tarkemmin kiinnostuneille.

Kommentit (4)
  1. Kaikkea sitä kuulee
    30.11.-0001, 00:00

    “Seksistä voi kuitenkin nauttia vaikkei oma keho vastaisi omaa kokemustaan.”

    Ihan täyttä valetta. Olen itse transsukupuolinen eikä minulle ollut millään tavalla mahdollista kokea seksiä muuta kuin nöyryyttävänä raiskauksena väärässä kehossa ja vääränlaisten sukuelinten kanssa, joilla ei pystynyt tekemään mitään mitä halusin. Koko ajatus, että joku halusi minun naisellisia kehonpiirteitäni sai minut haluamaan oksentaa. Alasti oleminenkin oli täysin mahdotonta. Enkä todellakaan ole ainoa laatuani.

    Näitä seksi ja trans-oppaita kirjoittelee porukka, joka haluaa kieltää monien transsukupuolisten kokemukset. Niillä ei ole mitään tekemistä monien transsukupuolisten todellisuuden kanssa.

    1. Lauseella oli tahdottu viitata siihen, että osalle seksistä nauttiminen sattaa olla mahdollista kehodysforiasta huolimatta. Olen pahoillani mikäli siitä syntyi kuva, että se olisi kaikille mahdollista.
      Itsekin transsukupuolisena saan hyvin kiinni siitä, kuinka suuri voima kehodysforialla voi näissä asioilla olla, enkä suinkaan tahtoisi koskaan sitä vähätellä. Koin kuitenkin tärkeänä tuoda esiin myös sen, että osalle se ei estä seksistä nauttimista, jottei kukaan ajattelisi seksistä nauttimisen tekevän ihmisestä “vähemmän transihmistä” tai kehodysforiasta “vähemmän totta”. Eli pointata, että ihminen voi olla trans ja kokea kehodysforiaa vaikka pystyisikin nauttimaan seksistä jo ennen mitään hoitoja. Että sekin on ihan ok.
      Tarkoitus ei siis missään nimessä ollut sivuuttaa jotain kokemusta vaan vain tuoda esiin, että kokemuksia voi olla monenlaisia.
      Ikävä myös kuulla, että sinusta tuntuu, että oppaat ovat tuntuneet kieltävän sinun tai joidenkin muiden kokemuksia. Uskon, että ainakin tämän minun lähteenä käyttämäni oppaan tekijät ovat pyrkineet aivan päinvastaiseen tilanteeseen. Monenlaisia kokemuksia on pyritty tuomaan esiin tasavertaisesti. Ikävää jos tuntuu, että jokin näkemys on kuitenkin jäänyt sivuun. Hyvä, että tuot sen esiin.

  2. Osalle orgasmin saaminen on mahdollista vasta genitaalikirurgian jälkeen.

    1. Hei, tuo on täysin totta. Vähän niin kuin osalle sen mahdollistaa hormonihoidot rai jokin. Olemme kaikki yksilöllisiä tässäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *