Voisiko hän olla Se Oikea? – Lue perheneuvojien parhaat vinkit suhteen alkumetreille
Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota siinä vaiheessa, kun uusi parisuhde on ihan alkumetreillä? Silloin kun pohtii, olisiko tämä nyt Se Oikea?
Juuri ilmestyneeseen kirjaan Suhde klinikalla on koottu kirkon perheneuvojien parhaita vinkkejä eri elämäntilanteisiin. Vinkeissä kuuluu paitsi pitkä työkokemus ja vuosien mittaiset koulutukset, myös meidän oma elämänkokemuksenne. Mikä on toiminut meillä ja mitä olemme kolhujen kautta oppineet?
Aloitetaan siitä, millaista viisautta me haluaisimme jakaa tässä ihanassa ja tärkeässä suhteen alkuvaiheessa oleville.
1. Ota tyttö, jota voi kutittaa. / Ota mies, joka saa sinut nauramaan.
Miespuolisen perheneuvojan ensimmäinen neuvo on lainaus P.G. Wodehouselta : “Ota tyttö, jota voi kutittaa.” Naispuolisten kollegoiden vastine tälle on: “Ota mies, joka saa sinut nauramaan.” Sukupuolimääreistä viis, näiden lauseiden takana on ajatus siitä, että rentous ja leikkimielisyys on tärkeää. Yhteinen huumori yhdistää ja auttaa kestämään vaikeissakin tilanteissa. On hyvä, jos pari nauraa yhdessä ja mahtavaa, jos kumpikin osaa nauraa myös itselleen.
2. Kun sydän ja järki osoittavat samaan suuntaan, rakkaudella on hyvä pohja.
Alkuhuuman keskellä intohimo ja ihastumisen tunteet ovat usein vahvasti vallalla. Niin pitää ollakin. Ne saavat ihmiset kiinnittymään toisiinsa ja luovat parisuhteelle hyvää pohjaa. Pelkästään niiden varaan ei kuitenkaan kannata rakentaa. Jos toiveena on kestävä parisuhde, kannattaa kuunnella myös järjen ääntä. Olemmeko oikeasti sopivat toisillemme? Ovatko arvomme samansuuntaiset? Ovatko tulevaisuuden suunnitelmamme, tavoitteemme ja haaveemme yhteen sovitettavissa?
3. Kuuntele tarkalla korvalla sisäisten varoituskellojen ääntä ja lähipiirin varoituksia.
Joskus rakastuminen ja halu pysyä yhdessä saa sulkemaan silmät ikäviltä asioita. Moni huonoon suhteeseen jäänyt kertoo myöhemmin, että oli kyllä huomannut merkkejä jo suhteen alusta saakka, mutta ei ollut halunnut välittää niistä. Jos ihmiset, jotka tuntevat sinut hyvin ja välittävät sinusta, uskaltautuvat kertomaan epäilyksiään suhteestanne, niitä kannattaa kuunnella. Mikä aikaisemmassa vaiheessa huonosta suhteesta irrottautuu, sitä helpompaa se on.
4. Valitse ihminen, jota voisit kestää sairaana, rikkinäisenä, heikkona tai vanhana – ja jonka arvelet kestävän sinua sellaisena.
Jos toivot parisuhdetta, joka kestää vuosia tai vuosikymmeniä, siihen mahtuu väistämättä monenlaisia vaiheita. Rakkautta koetellaan silloin, kun itse ja/tai toinen ei olekaan sellainen kuin alkuaikoina näytti. Voisinko rakastaa tätä ihmistä silloin, kun hän sitä eniten tarvitsee? Voinko luottaa siihen, että toinen on minua varten myös huonoina päivinä ja aikoina?
5. Ajatus, että koulutat itsellesi puolison, ei toimi.
Toista ihmistä emme voi muuttaa. Hän muuttaa itse käyttäytymistään, jos kokee sen tarpeelliseksi. Sinä itse voit kyllä kehittyä yhä paremmaksi puolisoksi. Se on elämänmittainen polku. Parhaimmillaan parisuhde auttaa puolisoita kasvamaan ja kehittymään yhdessä.
6. Ainoa hyvä syy seurustella, muuttaa yhteen tai mennä naimisiin on se, että haluat olla juuri tämän ihmisen kanssa.
Huonoja perusteita parisuhteelle ovat pelkät järkisyyt, kuten yhdessä asumisen edullisuus, tai vääränlaiseen tunteeseen perustuvat syyt, kuten yksinäisyys tai pelko, ettei löydä ketään muutakaan. Jokainen ansaitsee tulla valituksi rakkaudesta.
7. Ja mikä tärkeintä: uskalla yrittää.
Rakkaus on ihana hyppy tuntemattomaan. Koskaan ei etukäteen voi tietää, miten elämässä käy. Jos luettuasi tätä listaa olet edelleen sitä mieltä, että Hän saattaisi olla Se oikea, go for it! Rakkaus on riski, joka kannattaa ottaa!