Virta päälle ja ohjain käteen – verkkopelitaidoista on hyötyä parisuhteessa
Hyvät verkkopelitaidot ovat parisuhteen mahdollisuus. Taitavan pelaajan tavoin toimien puolisot pääsevät parisuhteessaan aivan uusille tasoille! Mari vertasi blogissaan parisuhdetta tietokonepeliin ja minä innostuin jatkamaan ajatusta. Haastattelin nuorta pelaajaa oppiakseni lisää.
Mitä verkkopeleistä voi parisuhteen parhaaksi oppia?
1) Yhteisen ajan sopiminen
Me vaan laitetaan WAiin, että voiks joku pelata. Joskus voi ja joskus ei. Ei se mikään maailmanloppu oo jos ei pysty pelaamaan.
Yhdessä pelaaminen vaatii yhteistä aikaa. Sitä löytyy helpoiten sopimalla tapaamisen ajankohdasta. Yllättävät kohtaamiset ovat iloinen lisä!
2) Halu kehittyä
Pitää vaan osata tappaa ne niin sitten se on hyvä
Pelaamisen ei oleteta olevan helppoa, vaan siltä odotetaan haasteita. Haasteet ovat kiinnostavia ja antavat mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Muuten peli olisi tylsä.
Parisuhdekin pysyy kiinnostavana, jos vastaan tulevat haasteet kohdataan. Jos niitä vain väistellään tai paetaan, jäädään jumiin aloitustasolle ja tylsäksihän se käy.
3) Ei lyödä päätä seinään
Jos jotkut mekaniikat ei toimi pelissä, niin pitää yrittää uusia mekaniikkoja
Jos pelaaja huomaa, että hänen yrittämällään tavalla pelissä ei pääse eteenpäin, hän koittaa keksiä muita tapoja. Parisuhteessa käytetään usein samoja, jo toimimattomaksi havaittuja keinoja kerta toisensa jälkeen, vaikka tosielämässä erilaisia mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin näyttöruudulle ohjelmoidussa toimintaympäristössä.
4) Avun etsiminen
Sitten kattoo vaan netistä ohjeita miten tehä se
Pelaajalle on arkipäivää kysyä vinkkejä kavereilta ja etsiä tietoa netistä. Yhteys toisiin pelaajiin ja toisilta oppiminen on tärkeä osa pelikokemusta eikä mitenkään hävettävää tai “viimeinen oljenkorsi”.
5) Vahvuuksien käyttäminen
Kaikilla ei ole samaa vahvuutta joukkueessa. Pitää ettiä semmoset ihmiset joilla on eri vahvuuksia, niin joukkue pääsee pidemmälle.
Joukkuepeleissä nuoret tietävät toistensa vahvuudet ja niitä käytetään taitavasti joukkueen hyväksi. Menestyvä joukkue ei jää kilpailemaan keskenään, vaan kannustaa jokaista yksilöä parhaaseen suoritukseensa.
Parisuhteessa on jo valmiiksi kaksi keskenään erilaista ihmistä omanlaisine vahvuuksineen. Erilaisuutta ei kannata pelätä, piilottaa tai yrittää muuttaa, vaan käyttää parisuhteen parhaaksi.
6) Epäonnistumiset
Joskus vaan ragee. Ja sitten jatkaa pelaamista.
Jos kuolee, niin sitten vaan menee seuraavaan matsiin
Tappiot ja epäonnistumiset pelissä innostavat harjoittelemaan lisää ja yrittämään uudestaan. Pelit tarjoavat lukemattomia uusia mahdollisuuksia. Turvallisessa parisuhteessakin epäonnistuminen sallitaan ja uutta mahdollisuutta tarjotaan.
7) Omat resurssit
Pitää vaan ettiä niitä resursseja jos niitä ei oo
Peleissä on selkeät mittarit, joista näkee omat resurssinsa. Jos itseltä puuttuu jotain tärkeää, sitä lähdetään etsimään tai pyydetään kaverilta. Tosielämässäkin kannattaa seurata ja täydentää omia resurssejaan. Niitä ei ole loputtomasti kenelläkään ja liian vähäisillä resursseilla ei pysty toimimaan, kuten haluaisi.
Pelin ja parisuhteen erot?
Parisuhteessa ja peleissä on myös eroavaisuuksia. Parisuhteessa tasoja on loputtomasti, ne eivät lopu koskaan. Elämä tarjoaa aina uusia haasteita, jotka voivat tulla yllättävistä suunnista.
Ei kannata tulla rageemaan, että nyt pitää pausettaa tää online-peli
Toisin kuin online-peleissä, parisuhteessa on hetkiä, jolloin on tauon paikka kesken pelin. Jos esimerkiksi kiihdytään taistelemaan pelikaverin kanssa, kannattaa käyttää aikalisää. Toisaalta liian pitkäksi aikaa parisuhdetta ei kannata pauselle jättää.
Jokainen pariskunta pelaa omanlaistaan versiota. Omat ja puolison skinit ovat ainutlaatuisia ja joskus yllättäviä. Muiden parisuhteiden “oikeita ratkaisuja” ei voi soveltaa suoraan omaan liittoon, mutta niiden kuulemisesta voi silti olla hyötyä.
Millaisia yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia sinä löydät pelien ja parisuhteiden maailmasta?